Bilim üç bakımdan değerlidir: büyük yararlar sağlar. Bilim sayesinde teknoloji üreten insan, dünyadaki yaşantısının süresini uzatabilir, temel problemlerini çözebilir, yaşamını niteliksel olarak ve manevi bakımdan geliştirilebilir. Bilim bundan dolayı, bir toplumun itici gücüdür.
Bilimsel bilgi, binlerce yıllık araştırmayla günümüze kadar ulaşmış ve müthiş bir bilgi birikimine sahip olmuştur. Bilimsel bilgiyi kullanmak, daha çok bilmek ve bilgiye sahip olmak istemek yaşamda başarı şansımızı arttırır. Bilimin amacı insan hayatını kolaylaştırmak ve Dünya'yı daha yaşanabilir bir hale getirmektir.
Bilimin diğer tüm dallardan en ayırt edici özelliği, savunmalarını somut kanıtlarla sunmasıdır. Bu sayede bilim, bilinmeyen olguları açıklamamıza ve evreni idrak etmemize güçlü destek olur. Evren, soldan sağa doğru genişleyen ve evrilen, birden fazla disk şeklindeki dilim olarak temsil edilir.
Bilgi, problem çözme, karar verme ve dünyayı anlamamıza yardımcı olur. Bilgi, aynı zamanda yaratıcılığı ve yeniliği de teşvik eder. Bilginin farklı türleri vardır. Gündelik bilgi, günlük yaşamla ilgili bilgidir.
Bilimsellik değerleri alanyazınından hareketle yaratıcılık, merak, şüphecilik, açık fikirlilik, akılcılık, nesnellik, müştereklik, bilimsel etik ve tutarlılık değerleri bilimsellik değerleri olarak tespit edilmiştir. Bu değerlerin önemini ölçmek amacıyla yazarlar tarafından maddeler geliştirilmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
barış, eşitlik, bilim ve bilimsel düşünce, sanat, çevre duyarlılığı, sevgi evrensel değerlerdir.
Toplumsal ve insani değerler insan yaşamının en önemli yanını oluşturur. Sevgi, cesaret, dostluk, yardımlaşma, temizlik, saygı, doğruluk, nezaket ve benzerleri önem verilen toplumsal değerlerdir.
Kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı akıldır. Akıl kökenli bilgiler / doğrular a prioridir ve bu nedenle değişmez ve zorunludur. İnsan zihni doğuştan boş değildir.
Bilimsel bilgi, konu aldığı olay veya varlıksal işlevi o an için en elverişli ve kabul edilir biçimde açıklayabilen bilgidir. Bu itibarla bilimsel bilginin temel nitelikleri evrensel olması, sınanabilir, eleştirilebilir ve yanlışlanabilir olmasıdır.
Nesnel'dir(Objektif). Genelleyicidir. Bilim seçicidir.
Bilimin amacı? Genel olarak yeni bilgiler geliştirmektir. Bu, dört başlık altında toplanabilir: Betimlemek, ön görmek, kontrol etmek (anlamak) ve açıklamak.
Bilimin amacı bilgiyi üretmek, elde etmek yada ortaya koymaktır. Bir diğer ifade ile Bilimin amacı olgular arasındaki ilişkileri doğrulamak, genelleme yapmak ve genellemelerden kuram ve yasaları ortaya çıkarmak olarak görülmektedir.
Bilim sayesinde insanlar yaşam standartlarını yükseltebilir, hastalıklarla mücadele edebilir, verimliliği artırabilir ve sürdürülebilir bir gelecek için gerekli araçlara sahip olabilirler.
Çalışma biçimine yönelik yapılacak bir diğer tanımla bilim, olguları açıklamaya çalışan, bir yanıyla eylemsel (gözlem, deney, sayım, ölçme vb.), öbür yanıyla zihinsel (kavram, hipotez, indüktif ve dedüktif çıkarım) bir etkinliktir. Bilim, olgudan kurama gider. Bilim olgular hakkında doğrulanabilir kuramlar geliştirir.
Hayır. Zaten bilimin birincil amacı pratik bir soruna cevap bulmak değil, doğal bir olguyu deney ve gözlem aracılığıyla açıklamaya çalışmaktır. Bilim sadece deney ve gözlem aracılığıyla test edilebilen doğal olgulara ilişkin problemlere cevap verebilir.
Gizlilik : Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmemesidir. Bütünlük : Bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmemesidir. Erişilebilirlik : Bilginin ilgili ya da yetkili kişilerce ulaşılabilir ve kullanılabilir durumda olmasıdır. Bilgi güvenliğinin sağlanmasından herkes sorumludur.
Bilimsel Bilgi
Kişiden kişiye toplumdan topluma değişmeyen genel geçer, objektif ve bilimsel yöntemle elde edilen bilgilerdir. Sistemli ve tutarlı bilgilerden oluşur.
Diğer varlıklar gibi bilginin de bir değeri ve fiyatı vardır. Ancak diğer varlıklarla aynı ekonomik kurallara tabi değildir. Şimdi bilginin doğasını bir varlık gibi kanunlarla açıklamaya çalışalım[2]. Aynı diğer varlıklarda olduğu gibi bilgi varlığının değeri de zamanla düşer.
Bilginin kaynağı probleminde ise en temel tartışma konusu, bilginin akla mı deneye mi veya hem akıl hem de deneyimin sentezlenmesine mi dayandığı veya deneyim ve akıl dışında sezgi gibi bir başka bilgi kaynağının olup olmadığı sorusudur.
Bunlar sırasıyla bilginin üretilmesi, paylaşılması, yapılandırılması, kullanılması ve denetlenmesidir.
New Jersey'de okullar için belirlenen dört temel değer ise kendine saygı, diğerlerine saygı, vatandaş sorumluluğu, çevreye saygı şeklindedir (Akt.
Dünya için Değerlerimizi Paylaşalım” isimli projede 12 evrensel değere odaklanılmıştır. ▶ Bu değerler; mutluluk, dürüstlük, alçakgönüllülük, işbirliği, özgürlük, sevgi, barış, saygı, sorumluluk, sadelik, hoşgörü, birlik olarak belirlenmiştir.
Kişinin değerleri, kişilerarası ilişkilerde doğrudan doğruya veya dolaylı ortaya çıkan sevgi, dürüst olma, bağlılık, saygı, adil olma. açık düşünebilme, kontroller kurabilme gibi kişisel değerlerdir (Kuçuradi. 1995: 58). Bütün bunlar da uyumlu yaşama yol açar: İnsani değerler hayatın sütunlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri