Bütün bunlardan başka sık sık değindiğimiz kuşların hava akımlarına maruz kalması,soğuk suyla banyo yapması,soğuk su içmesi,rutubetli yerde bulunması, bulunduğu yerin havasının kirli,tozlu,dumanlı,sigara kokulu olması diğer olumsuz etkilerin yanı sıra ses kısıklığına neden olabilir.
Nedenleri arasında genel durum bozuklukları, solunum yollarının enfeksiyonları, sürekli ve ses tellerini yorarak ötme, ses tellerindeki patolojik sorunlar, Stres korku halleri, hijyenik olmayan ortamda uzun süreli kalış. Yukarıda sayılan sebepler göz önünde bulundurularak tedavi süreci belirlenir.
Muhabbet kuşu Stres Belirtileri 1-Isırma 2 -Saklanma: 3 - Ötmeme 4 -Daha fazla ses çıkarma, Çığlık atma 5-İştahsızlık 6- Tüy yolma 7- Yumurtasını kırma Stres belirtileri için söyleyeceklerimiz şimdilik bunlar…
Muhabbet kuşunuz yavru olduğundan ötmüyor olabilir. Yavru muhabbet kuşları genellikle ötmezler. Ortamdaki yırtıcıları yuvaya çekmemek amacıyla yavrular sessizdirler. Kuşunuz, ergenlik dönemine yaklaştıkça ötmeye başlayacaktır.
Eğer muhabbet kuşunu sizi özlerse veya farklı bir muhabbet kuşunun sesini duyarsa iletişim sesi çıkarabilir. Doğal yaşamlarında bu şekilde anlaşan muhabbet kuşlarının çıkardığı iletişim sesi uzun ve monoton bir sestir. Sık olmasa da muhabbet kuşlarının mutlu olduklarında çıkardıkları seslerden biri de click sesidir.
İlgili 36 soru bulundu
Muhabbet kuşlarında sürekli bir uyuma hali görülüyorsa bunun birkaç nedeni olabilir. Bunlar;• Vitamin eksikliği,• Protein eksikliği,• Gece uykusunu tam alamaması,• İlgi eksikliği ve strese girmeleri,• Ciddi hastalıklar olabilir.
Muhabbet Kuşu Solunum Yolları Hastalıkları
Bu hastalıkta kuşun boğazına bir şey takılmış gibi olur. Yani ağzını sürekli olarak açıp kapatır. Muhabbet kuşu sanki kuyruğundan nefes alıyormuşçasına kuyruğunu sağlar. Veteriner hekime götürüp muayene ettirmenizi öneririz.
Kusunun kafeste sessiz ve hareketsiz durmasinin sebebi bulundugu ortami tanima cabasidir. Yani basta dedigim gibi travmayi atlatmaya calismasidir.
Hâlsizlik, tüylerde kabarma, ishal ve nefes alma sorunları öncül belirtiler arasında yer alır. Benzer belirtilerin gözlemlenmesi hâlinde veteriner hekimin kontrollerine ihtiyaç duyulacaktır. Bu noktada izolasyon önerilir ve ek olarak kuşun kafesinin dezenfekte edilmesi tavsiye edilir.
İlk olarak, kuşunuzun sesler çıkarmaya başlaması ve farklı tonlarla ötmesi bir göstergedir. Ayrıca, tekrarlamaya eğilimli sesleri taklit etmeye başladığını fark edebilirsiniz. Kuşunuz size sesler yapmaya çalışıyorsa, muhtemel konuşmaya başlamak üzere olduğunu söyleyebiliriz.
İnsanlardaki adrenalin yüklenmesine benzer bir şekilde kuşlarda aşırı korktukları durumlar karşısında savaş ya da kaç tepkisi verir. Kuşlarda görülen diğer korku tepkileri arasında donakalma, sinme, hızlı hızlı nefes alıp verme, gözlerin genişlemesi ve aşırı ses çıkarma yer alır.
* Avitechnic B vitamini desteği, kuşların strese bağlı yaşadığı sorunların giderilmesine yardımcı olur. * Stres kuşlarda bağışıklığın zayıflamasına ve daha kolay hastalanmalarının sebebidir. B vitamin kompleksi sinir sistemini destekleyerek depresyonun ve stresin etkilerini azaltır, hastalıklara karşı direnci artırır.
Bu hareket özellikle soğukta kaldıklarında sık gözlemlenebilen bir durumdur. Tüylerini kabartarak tüylerin altına hava hapseder ve ısıtırlar. Bu sayede vücutları sıcak kalır. Bu davranış soğukta kalmış olan insanların kalın bir kıyafet giymesi ya da bir örtüyle örtünmesi gibi ele alınabilir.
20.000 Hz (20 kHz) nin üzerindeki sesler (ses dalgaları) ultrasonik olarak adlandırılır. Kuş, hayvan, haşere kovucu cihazlar genelde en fazla 65 – 70 kHz olarak üretilmektedir. Frekans saniyede geçen titreşim sayısıdır ve birimi hertz'dir (Hz). Konuşma sesi aralığı da 500 - 2000 Hz arasında değişir.
Kesintisiz bir gece uykusu yaşadıkları taktirde enerjik ve mutlu olurlar. Ancak televizyon sesi, ortam sesi ve ışık nedeniyle konforlu bir uyku geçirmeyen muhabbet kuşları halsiz ve endişeli olurlar.
Hasta kuşlar genellikle yeterince yemek yemiyor olabilir ve kan şeker düzeyleri düşük olabilir (Hipoglisemik). göz damlası ile saatte birkaç damla şekerli su verilebilir. Bunu yaparken son derece dikkatli olun, acele etmeyin ve kuşu kesinlikle sırt üstü tutmayın. Kuş mutlaka dik olarak tutulmalıdır.
Öncelikle kış aylarındaki minimum oda sıcaklığı 20 -21 derece olmalı. Sıcaklık bu derecenin altına düştüğünde muhabbet kuşları üşümeye başlar. Ve buda onların bağışıklık sistemini düşürür böylece hastalıklara karşı savunmasız hale gelirler. Özellikle 15 derecelerin altındaki sıcaklık kuş için ciddi bir risktir.
Genellikle muhabbet kuşları cereyanda kaldığı için halsiz ve kabarık hasta duruşu sergilerler. Bunun tek çözümü minik kuşunuzun bulunduğu odanın sıcaklığını sabit tutmaktan geçiyor. Kuşunuzun bulunduğu odanın sıcaklık sorununu çözdüğünüzde sorunun diğer kısmını da çözmüş olacaksınız.
Muhabbet Kuşlarında Ölüm Belirtileri Nelerdir? Yem tüketimini aza indirmesi ya da hiç yememesi. Kafesinin içinde hareket etmemesi, eski neşesinde ve canlılığında olmaması. Hızlı bir şekilde kilo kaybı yaşaması.
Bunun en doğal nedeni uyku halidir. Muhabbet kuşları genellikle başlarını gövdelerinin bir yanına dayayıp tüylerini kabartarak uyku pozisyonu alırlar. Yani bu kuşların uyurken kabarması normaldir. Tüy kabartmanın doğal bir tepki olduğu başka bir durum ise kur yapma davranışıdır.
Batıl inanç
Kuş besleyenlerin dikkatini çeken bilgi sosyal medyada hızla yayıldı. "Kafeste kuş beslemek fakirlik göstergesidir ve kuşun ahı tutar" sözleri dikkatleri çekti. Batıl bir inanç olan bu durumun nesnel bir dayanağı bulunmamaktadır.
Muhabbet Kuşunun Huzursuz Olması
Bu tür hareketlerin temel sebebi strestir. Muhabbet kuşu bulunduğu ortama alışamamışsa veya bulunduğu yerde kendini güvende hissetmiyorsa bu şekilde can havliyle huzursuz olduğunu gösteren hareketlerde bulunabilir.
Başını geriye doğru uzatması ile birlikte veya ayrı zamanlarda kuyruğunu havaya kaldırarak çiftleşeme dönemine girdiğini ve çiftleşmek istediğini anlatır. Dişi muhabbet kuşu bu hareketler ile erkeğine mesaj verir ve erkek muhabbet kuşu dişisinin üzerine çıkarak çiftleşme gerçekleşir.
Evcil dostlarımızdan muhabbet kuşu neden kabarır sorusuna yanıt arayanlar bulunur. Muhabbet kuşu neden tüylerini kabartır ve silkelenir diyenler için bunun nedeni, soğuktan korunma isteğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri