Sasani İmparatorluğu ya da Sasani Hanedanı, MS 224-651 arasında süren Pers hanedanlığı için kullanılan isimdir.
Sasani hanedanı, 3. yüzyıl başlarında bugünkü İran'ın Persis eyaletinin hükümdarlığını ele geçiren tanrıça Anahita'yı takibeden rahiplerin soyundan gelen I. Erdeşir tarafından Persis'te (Pars ya da Fars vilayeti) Istakhr şehrinde kurulmuştur.
Sasani hanedanı aslen kürt olmakla birlikte irani halkları yönetmiştir.
Sasani dönemi, Geç İlkçağ'ı kapsayarak İran Tarihi'nin en önemli ve etkili dönemlerinden biri olarak kabul edilir. Birçok yönüyle Sasani dönemi, Pers medeniyetinin en önemli başarılarına tanıklık etmiş ve İran'ın müslümanlar tarafından fethedilmesi ve İslamlaşmasından önceki son büyük İran İmparatorluğu olmuştur.
Buna göre köylüler, sömürülen bir sınıf olarak, devlet ve merkezi hükümete karşı yapılan ayaklanmalarda en ön saflarda yer almıştır. Sasani döneminin egemen dini Zerdüştilikti.
İlgili 33 soru bulundu
Haliyle modern çağda hanedan devletler yerine daha evrensel isimler kullanılarak yeni devletler kurulmuştur. Zaza veya Dimili adıyla tarihte ortaya çıkmış bir devlet olmasa da birçok yerde bunların kurduğu emirliklere rastlamaktayız. Ayrıca Sasani İmparatorluğu'nun Zazalar tarafından kurulduğu bilinmektedir” dedi.
Hazar-Bizans askerî ittifakı sonucunda zayıflayan Sasani imparatorluğu 632-642 yılları arasında İslam orduları tarafından çökertilmiş, İran toprakları Müslüman Arapların eline geçmiştir (Yücel, 2002: 446).
Köken olarak, Sasanice “Eranşahr” (Aryenler Ülkesi) kelimesine dayanmaktadır. Orta Persçe eran sözcüğünün kökeni, Akhaimenidler dönemi yazıtlarında da geçen aryen sözcüğüne dayandırılır. Pers kralları Darius ve Kserkses yazıtlarda “aryen” kökenlerini vurgulamışlardır.
Maddeyi geliştirerek ya da konuyla ilgili tartışmaya katılarak Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz. Medler (Eski Farsça: Māda, Yunanca: Μῆδοι, İbranice: מָדַי), İran'ın kuzeybatı bölgesinde yaşayan eski İran halklarından biridir.
Kiros, bilinen adıyla Büyük Kiros (Farsça: کوروش بزرگ) veya Yunanlar tarafından söylenen ismiyle Yaşlı Kiros (d. MÖ 600 - ö. MÖ 530), tarihteki ilk Pers devleti olan Ahameniş İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk hükümdarı olan Pers komutan ve kraldır.
Med İmparatorluğu, çok eski zamanlarda İran'da yaşayan bir halkın kurduğu devletti. Medler ve Kürtler aynı bölgede yaşıyorlardı ve benzer diller konuşuyorlardı. İkisi arasında bazı ortak noktalar olabilir, ama kesin bir bağlantı söylemek zor. Yani, Med İmparatorluğu'nun Kürt kökenli olduğunu kesin olarak bilemeyiz.
Ö. 2000'li yıllardan itibaren Sümer ve Asur kaynakları Kürt ismine yakın halkların varlığını haber vermektedir. Kökenleri Ârilere dayanan Kürtler, İslam'ı kabule kadar ataları Ârilerden aldıkları geleneksel inançlarına bağlı kalmışlardır.
Sasani hanedanı, bir Persli olan 224 yılında İstahr'dan bir Persli olan I. Erdeşîr ile başladı ve 651'de III. Yezdicerd ile sona erdi.
Sasaniler günümüzde İran bölgesinde imparatorluk ve devlet kurmuş olan bir uygarlıktır.
Orta Farsça veya Pehlevî dili, Sasani İmparatorluğu'nun edebî dili olmuş bir Batı İran dilidir. Dil, Sasanilerin yıkılmasının ardından bir süre daha prestij dili olmayı sürdürmüştür.
Çok fazla savaşa girmeleri ve ele geçirme hırsının artışı sonucunda Tisfun şehri fakirleşmeye başladı. Bu fakirleşmenin 7. Yılında, 633'te Arap orduları tarafından yıkıldılar. Sasanileri kim yıktı sorusuna cevap olarak Arap orduları denilebileceği gibi İslam orduları da denilebilmektedir.
Niebuhr (1776-1831) ise biraz farklı bir iddiayı dile getirerek 'Aramiler', 'Medler' ve 'Persler'in ortak ata olarak Kürtlerden geldiğini savunmuştur. 1850'lerden beri süregelen modern araştırmalarda da Kürtlerin ataları olarak Medler gösterilmektedir.
Persler çeşitli boylardan meydana gelmektedir. Bu boylardan en soylusu Pasargadai boyudur. Pers kralları bu boyun Akamenes koluna mensuptur. Akamenes, Perslerin en eski atası olarak kabul edilmektedir ve bu yüzden Persler bilim insanları tarafından Akamenidler/Ahamenişler olarak da isimlendirilmektedir.
Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bili- nirler. Bu hipotez, büyük oranda dilbilimsel nedenlere dayalıdır ve ağırlık- lı olarak dilbilimcilerce geliştirilmiştir.
Persler ya da Farslar (Farsça: فارس) günümüzde İran toprakları içinde bulunan İrani topluluklardandır. Günümüzde Farslar tarafından kurulmuş bir devlet vardır.
Persler, Büyük Kyros ile İran'dan başlayarak Avrupa'ya ve buradan da Hindistan'a kadar uzanan İmparatorluktur. Perslerin diğer adı Aryan olarak da bilinmektedir. Persler Kimdir? Dünyadaki ilk ve en büyük gerçek imparatorluk olarak kabul edilen Pers İmparatorluğu milattan önce 500lü yıllarda kurulmuştur.
Persler, Kapadokyadan geçerek başkentlerini Ege bölgesine bağlayan, 'Kral Yolu'nu geliştirmişlerdir. Makedonya Kralı İskender M.Ö.334 ve 332'de Pers ordularını arka arkaya bozguna uğratarak bu büyük İmparatorluğu yıkmıştır.
Bizans–Sasani Savaşı (602–628), Bizans (Doğu Roma) İmparatorluğu ile Sasani İmparatorluğu arasındaki savaş serilerinin sonuncusu ve en yıkıcısıdır.
I. Konstantin ( h . 324-337) imparatorluğu yeniden organize ederek Konstantinopolis'i başkent yaptı ve Hristiyanlık dinini yasallaştırdı. I. Theodosius ( h . 379-395) döneminde, Hristiyanlık ülkenin devlet dini olarak kabul edildi ve diğer dinler yasaklandı.
Halbuki Sasani İmparatorluğu, M.S. 224-642 arasında Maveraünnehir'den (İng. Transoxiana, Ceyhun ötesi) Fırat'a ka- dar uzanan geniş coğrafyada, sınırları neredeyse hiç değişmeden, dört yüz yıldan fazla bir süre bütün olarak ayakta kalmayı başar- mış istisnai bir Antikçağ devletiydi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri