Muhakemeli insan, bir konu hakkında bilgi ve verileri değerlendirerek, doğru ve mantıklı bir sonuca ulaşabilen kişidir. Muhakemeli insan, eleştirel düşünme becerisine sahip olan, önyargılarından arınmış, objektif ve tarafsız düşünebilen kişidir.
Yargılama hukuku ve yargı kararı anlamında fıkıh terimi. Yargılama hukuku ve duruşma anlamında hukuk terimi.
Açıklama. Aklın bir yetisi olarak muhakeme, dış dünyayı algılayıp çıkarımlarda bulunma ve aklın kendi kendini denetlemesi anlamına gelmektedir.
İnsanın zihinsel yeteneklerinden biri olan muhakeme, bütün etmenleri dikkate alarak düşünüp akılcı bir sonuca ulaşma sürecidir. Doğru kararları alabilmek ve aksiyonları planlamak için gerekli bir beceridir. Problem çözme, öğrenme ve inovasyon için gerekli bir yetenektir.
Kısaca ifade etmek gerekirse, Felsefenin İlkeleri'nde sözü edilen açık ve seçik idrak fiili Kurallar'da “görü”; açık ve seçik idrak edilenlerden yapılan çıkarsamalar ise “muhakeme” olarak adlandırılır.
İlgili 32 soru bulundu
Akıl yürütme üç başlıkta incelenebilir: tümdengelim (dedüksiyon), tümevarım (indüksiyon) ve analoji.
Akıl yürütme ise bilinen hükümlere dayanarak bilinmeyen hükümler elde etmektir. Akıl yürütme, eldeki bilgilerle düşünüp, bütün etmenleri dikkate alarak, iddiaları ve kanıtları değerlendirip akılcı bir karara ulaşma sürecidir. Bir konuda akıl yürütme yapabilenler o konuda akıl yürütebilecek kadar bilgi sahibidirler.
Herhangi bir konu veya durum karşısında çözüm odaklı düşünme durumuna analitik zeka denir. Bu beceriye sahip olan kişiler; olaylar karşısında mantıklı ve tutarlı çözümler sunar, farklı fikirler üretir ve en karmaşık problemleri bile kısa sürede çözüme kavuşturur.
1) Sözel olmayan testler ile ölçülmelidir. 2) Farklı yaş, eğitim düzeyleri için norm grupları oluşturularak bilgisayar tarafından otomatik karşılaştırması yapılabilmelidir. 3) Sorular muhakeme yeteneğini ölçebilecek kadar istatistiki açıdan yeterli sayıya sahip olmalıdır.
Analitik düşünme: Bir problemi veya konuyu tümden gelim yöntemi ile alt konulara ayırıp, her bilgiyi ayrıca değerlendirebilme yeteneğidir. Konuların küçük parçalara ayrılıp bilginin sorgulanmasındaki amaç, parçalardan yola çıkıp bütünü çözümlemek/geliştirmektir.
Muhakeme yeteneği, bir konu hakkında bilgi ve verileri değerlendirerek, doğru ve mantıklı bir sonuca ulaşabilme yeteneğidir. Muhakeme yeteneği, kişinin bilgi ve deneyimine, bakış açısına ve eleştirel düşünme becerisine bağlı olarak gelişir.
İnsanların kendilerini kuşatan fiziksel, sosyal çevrelerini ve çevreleriyle olan ilişkilerini, diğer insanlar ve kendileri hakkında nasıl izlenim oluşturduklarını, nasıl hissettiklerini ve düşündüklerini ve bu türden bir düşünce biçiminin yargıları ve davranışları nasıl etkilediğini incelemektedir.
Algısal muhakeme, görsel olarak verilen semboller/figürler arasındaki ilişkilere bağlı olarak sonuç çıkarabilme yeteneğidir.
Mahkeme ve muhakeme sözcüklerinin kökü hükümdür. Hüküm, yargı ve karar ile eş anlamlıdır. Muhakeme yargılamak ve sorgulamak anlamına gelir.
Zayıf muhakeme, düşünmeden hareket etm. Sonuçlarını düşünmeden hareket etme.
Seri muhakeme usulü; verilecek cezanın savcılık tarafından belirlendiği ve mahkemenin yalnızca denetleme işlevinin bulunduğu soruşturma usulüdür. Kanunda belirtilen suçlar hakkında Cumhuriyet savcısı soruşturma yapar. Bu soruşturma sırasında yeterli delile ulaşılırsa kamu davası açılır.
Bu beceri, özellikle veri analisti, mühendis, finans analisti, bilim insanı, pazarlama profesyoneli, yönetici, sağlık sektörü çalışanı ve bilgisayar programcısı gibi belirli meslek gruplarında daha belirgin olabilir.
Bilimsel Muhakeme Becerileri, öğrencilerde düşünme kapasitesini geliştiren zihinsel becerilerdir. Bu becerileri etkin bir şekilde kullanabilen öğrenciler fen ve matematik alanlarında daha başarılı olabilmektedir.
MUHAKEME (SPM)
Soyut görsel şekiller arasındaki ilişkilerin kavranması ve fark edilmesi üzerine kurulu olan bu testte, kişilerin olaylar arasındaki ilişkileri anlama,değerlendirme yetenekleri ölçülür.
Gardener'ın çoklu zekâ kuramının bir parçası olan bedensel/kinestetik zekâ boyutu hareketlerle, jest ve mimiklerle kendini ifade etme, beyin ve vücut koordinasyonunu etkili bir biçimde kullanabilme becerisidir (Vural, 2005).
Bu tür zeka genellikle mühendislik, araştırma, tıp, finans-muhasebe, yönetici ve liderlik vb. birçok alanda gerekli olduğu gibi yaşamda da hayatımızı kolaylaştırır.
Zeka Çeşitliliği: Gardner'ın Çoklu Zeka Kuramı, sekiz farklı zeka türünü tanımlar: görsel-uzamsal, sosyal, sözel, mantıksal-matematiksel, bedensel kinestetik, müziksel ritmik, doğasal ve içsel zeka.
Mantık, doğru düşünmenin kurallarıdır. Akıl yürütme, doğru düşünme, yargılama gibi kavramların hepsi mantığın içine girer. Mantığın Grekçe' deki karşılığı 'logos' kelimesidir ve hem akıl hem de söz (kelam) anlamında kullanılır.
Mantıkta ve felsefede üç çeşit akıl yürütme yöntemi kullanılmaktadır. Bunlar sırasıyla, tümdengelim, tümevarım ve analojidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri