Muharrem ayı 19 Temmuz 2023 Çarşamba gününde başlayacaktır. Muharrem ayının 1. günü 19 Temmuz Çarşamba günü olmaktadır. Bu sene Muharrem ayının 1. gecesi ise 18 Temmuz Salıyı 19 Temmuz Çarşambaya bağlayan gecedir. Aynı zaman bu gece Hicri yılbaşı gecesidir.
Muharrem ayı 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü idrak edilecek. Bugün aynı zamanda Hicri yılın ilk günü dolayısıyla yılbaşı olacak. Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Hz.
Diyanet'in yayınladığı takvime göre Muharrem ayı 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü başlayacak. Muharrem ayı Hicri yılın ilk günü olarak bilinir. Muharrem ayının bitişi ise 16 Ağustos Çarşamba günüdür.
Muharrem ayının ilk günü; her birinin başında Besmele çekerek (360) defa Ayetel kürsi'yi okursa arkasından 3-5 veya 7 kere; "Allahümme yâ muhavvilel havli vel-ahvâl havvil hâlenâ ilâ ahsenil hâl! Bi havlike ve kuvvetike ya azizü ya müteal ve sallalahu aleyhi vesellem."
Muharrem ayı Hicri takvimine göre Hz. Muhammed'in ashabıyla birlikte inançlarını koruyabilmek adına Mekke'den Medine'ye göç etmesi zamanına denk gelir. Aşure günü Muharrem ayının 10. günü 28 Temmuz 2023 Cuma günüdür. Muharrem ayının 10. gününden itibaren ay boyunca aşure yapılıp dağıtılabilir.
İlgili 22 soru bulundu
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER? Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor.
Muharrem'in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69).
Oruç, imsak (fecr-i sâdık) vaktinden güneşin batımına kadarki süre içinde yeme, içme ve cinsel ilişkiden, ibadet niyetiyle uzak durmaktır. Yani oruç gündüz tutulur. Ramazan geceleri için yeme, içme ve cinsel ilişki yasağı söz konusu değildir.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER? Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor.
Halk arasında inanca göre, Aşure Günü eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur. Aşure günü alışverişinde genellikle evde en çok kullanılan malzemelerden; Şeker, tuz, pirinç, bulgur ve çay gibi malzemeler tercih edilir.
Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor.
Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) torunu Hz. Hüseyin (r.a.) ve beraberindeki 72 kişi, Muharrem ayının 10. gününde Kerbela'da Yezid'in ordusunca katledilmiştir. Bu üzücü olayın dışında Allah (c.c.), on peygamberine on değişik ikram ve ihsanda bulunmuştur.
AŞURE GÜNÜ CUMAYA DENK GELİRSE NE OLUR? 'Aşure Günü cumaya denk gelirse kıyamet mi kopar?' İslami kaynaklara göre böyle bir gerçeklik yok. coştuğu ve bollaştığı bir aydır.
MUHARREM AYINA GİRDİK Mİ, NE ZAMAN BAŞLADI 2023? Muharrem ayı 19 Temmuz Çarşamba 2023 günü (yani yarın) başlayacaktır. Yani Muharrem ayının 1. günü 19 Temmuz Çarşamba günü (yarın) olacaktır. Muharrem ayının ilk gecesi ise bu gece yani 18 Temmuz'u 19 Temmuz'a bağlayan gecedir.
MUHARREM AYI NE ZAMAN BİTİYOR? Muharrem ayı 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü başladı. Diyanet takvimine göre Muharrem ayının bitişi ise 16 Ağustos Çarşamba günü.
Şurada Paylaş! Muharrem Ayı'nın onuncu günü yani Aşure Günü oruç tutmak Hanefilere göre vacip, Şafiilere göre ise müekked sünnetir. Ancak oruç tek olarak tutulmaz. Yani 9. ve 10. gün ya da 10. veya 11. gün olarak veya 9, 10 ve 11. gün olarak 2 veya üçlü olarak tutulur.
Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos Perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor. AŞURE DAĞITIMI KAÇ GÜN SÜRER? Aşure dağıtımı muharrem ayının son gününe kadar yani 16 Ağustos Perşembe gününe kadar yapılabiliyor. Muharrem ayı aynı zamanda aşure ayı olarak da biliniyor.
Aleviler Muharrem ayında 12 gün süreyle oruç tutarlar. Bu oruç, hem Şii hem de Alevi görüşüne göre, öldürülen 12 imam ile ilgilidir. Muharrem ayının 10. günü 12 yiyecek maddesinden oluşan aşure kaynatılır; bu 12 yiyecek maddesi 12 imamı sembolize etmektedir.
Cünüp iken tutulan oruç geçerli midir? Cünüplük oruç tutmaya engel değildir.
Kadınlar bir gecede kaç defa ilişkiye girebilir? Erkekler bir gecede 2-3 defa cinsel ilişkiye girebilir. Ancak bu oran kadınlarda sınırsızdır. Çünkü kadın uzun süre cinsel ilişkiye girebilir.
Alevi olup da Ramazan orucunu tutanlar ya bilgisizlikten veya asimile olmaktan dolayı tutuyor olabilirler. Ülkemizde isteyen istediği orucu tutabilir. Ama Alevi inancında/geleneğinde Ramazan orucu tutmak yoktur. Alevilerde, Muharrem orucu, Hızır orucu ve 48 perşembe günlerinde dileyen kişilerin tuttuğu oruç vardır.
Alevi inanışa göre bu orucu tutarken 12 gün boyunca düğün, nişan, sünnet ve benzeri törenler, kutlama ve etkinlikler yapılmaz. Keyif veren aktivitelerden uzak durulur. Muharrem orucu döneminde kurban kesilmez, et yenilmez. Çünkü bu bir yas, matem ibadetidir.
Aşure Günü veya Aşura Günü, (Arapça: عاشوراء, ʿĀshūrāʾ; Farsça: عاشورا), Hicrî takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür.
Muharremin onuncu günü âşûrâ günüdür. Bugün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, 3/92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu Müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69 [2004]). Hz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri