Soğutma sıvısı kaybı, ısıyı ayarlamak için devridaim edecek çok az sıvı kaldığı anlamına gelir, bu da motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Bu durum, soğutma sıvısının sistemden kaçtığı bir su hortumu patlaması veya sızdıran bir radyatör nedeniyle meydana gelebilir.
Arabanın radyatör sistemi zaman içerisinde eskir ve tıkanır bu da hava geçişlerinin azalmasına neden olur. Bu sürecin sonucunda ise soğutma işlemi sağlıklı gerçekleşemez ve arabada aşırı ısınma meydana gelir. Bu nedenle radyatör bakımları ve temizliği ara ara kontrol edilmeli ve yapılmalıdır.
Motorun aşırı ısınması gibi ciddi bir sorunu göz ardı etmemek, motor ile ilgili problemleri bekletmeden çözmek önemlidir. Çünkü motor ısınması, yedek parçalardaki contaların erimesine, diğer motor parçalarının yüksek ısıdan etkilenerek yanmasına neden olabilmektedir.
Motorun aşırı ısınması, sorunlu bir radyatör, soğutma sistemindeki bir arıza, yanlış takılmış bir su pompası veya arızalı bir termostat gibi birçok faktörden kaynaklanabilir. Çoğu motor, 90 derece Santigrat ile 105 derece arasında bir sıcaklık geliştirir.
Hararet uyarı lambası
Motor soğutma sistemi belli bir sıcaklıktan sonra devreye girer ve motoru istenilen sıcaklığa kadar soğutur. Bu sistemde önemli bir yeri olan soğutma sıvısının eksilmesi durumunda lamba yanabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Motorunuzun Aşırı Isındığına İşaretler
⦁ Araç kaputunun altından buhar (duman gibi görünebilir) gelir. ⦁ Gösterge panelinizde "H" ya da kırmızıya yükselen bir motor sıcaklık göstergesi. ⦁ Motor bölümünden garip bir koku gelebilir. Örneğin, sızan soğutma sıvısı tatlı kokabilirken, sızan yağ yanık kokabilir.
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
Sıcak motora su tutulmaz, ılık motora da su tutulmaz, tazyikli suda sıcak veya soğukken tutulmaz.
İçten yanmalı makinelerde oluşan patlama sonucu sıcaklığı artan motorun ısısı soğutma kanallarında dolaşan soğutma sıvısına aktarılır. Bu durumda soğutma sıvısı ısınır ve soğumaya ihtiyaç duyar. Isınan sıvı pompa yardımıyla basınçlı bir şekilde radyatöre ulaşır. Radyatöre gelen sıcak sıvı burada soğutulur.
Başlangıçta gaz pedalına karşı nazik olun. Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir).
Motor soğutma suyu;
diğer adı antifrz. motorun donmamasını sağlar. motor yağının aşırı ısınmasını önler.
Aracın su kaynatması motor soğutma sisteminden kaynaklanabileceği gibi motor suyunun azalması da olabilir. Aracın gerekli vites ayarlarında kullanılmaması da aracınızın hararet yapmasına neden olabilir. Araç motorunun ısınması, radyatörde çok fazla kir birikmesi sonucu oluşabilir.
Sürücüler arabanın kilidini veya kapısını açtığı anda kızdırma bujileri devreye girerek rölanti süresini kısaltıyor. Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor.
Motor soğutma sistemindeki arızalar motorun ısınmasının önüne geçemediğinden dolayı aracın harareti yükselir. Çeşitli sürücü hataları da arabadaki hararetin yükselmesine sebep olabilir. Örneğin hatalı vites değişimi, motoru fazla zorlama ve aracın uzun süre boyunca yüksek hızda kullanılması bu hatalardan bazılarıdır.
Aşırı ısınmış bir motor genellikle soğutma sistemi arızasından kaynaklanır. Soğutma sistemi, motordan ısıyı uzaklaştırır ve dışarıya doğru iter. Eğer sızıntı gibi bir sorun varsa araba aşırı ısınır. Soğutma sisteminizi ihmal etmek ciddi hasara yol açar.
Radyatör Sıvısı (Antifriz) Renk Değişikliği
Aracınızdaki soğutma sıvısının rahatça akıp soğutma işlevini gerçekleştirebilmesi için herhangi bir tıkanmanın olmaması gerekir. Radyatörde tıkanma oluşmuş ise radyatör sıvısının rengini paslı bir yağ rengine dönüştürecektir.
Motorun ve motor parçalarının çok ısınması, hasar görmelerine neden olur. Motor hararet yaptığında yani hararet göstergesi yandığında gerekli önlemler alınmazsa kısa süre içinde motor arızası söz konusu olacaktır.
Suyun seviyesi max çizgisini sıcakken geçer normaldır, motor soğukken max çizgisinin 1 yada 2 milimetre üzerindeyse zararı yoktur. Ancak çok üzerindeyse motor sıcakken su genleşeceğinden sistem elemanları basınca dayanamaz ve bir noktadan bu hortumlar yada kelepçeler olabilir sızıntı yapmaya başlar.
90, 100, 110 hatta yeni tip motorlarda 115'e kadar araç stop edilse dahi sorun olmaz. Fakat çok daha yüksek ısılarda aracın stop edilmesi pek önerilmez. Hararet yapan arabanın motorunu stop etmememizin nedeni araç motorunun hareketli metal aksamlarının ısı nedeni ile birbirine kaynaması durumunun yaşanma ihtimalidir.
Su radyatöründe soğuyan su, pompa vasıtası ile motora taşınmaz ise araç hararet yapar ve conta yakar. Ayrıca fan müşürü veya termostatın açmaması durumunda da conta yanar.
Hararet esnasında motor oldukça fazla bir şekilde ısınır ve bazı sürücüler motora su dökersem motor soğur ve rahatlar diye düşünür. Bu düşünce tamamen yanlıştır ve motora zarar verir. Sıcak motora kesinlikle soğuk su dökmemeniz gerekmektedir.
Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet fark edilmeyip yola devam edilirse silindir kapağı çatlar.
Eğer kontrol edilmezse, aşırı ısınma motorda büyük hasarlara neden olabilir. Hava ısındıkça, arabanın üzerindeki silindir kapak contası yanabilir ve yağ sızdırmaya hatta motor yağı ile suyunun birbirine karışması ile karşılaşılabilir.
Her şeyden önce araç hararet aracınızı güvenli bir şekilde kenara çekmeniz gerekiyor. Ardından, aracınızı durdurun ve motorun soğumasını bekleyin. Acele ile hareket ederek aracın radyatör kapağını açmayın. Biraz bekleyin ve sürede soğukkanlılığınızı koruyun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri