Muhasebe fişleri Tahsil Fişi, Tediye Fişi ve Mahsup Fişi olarak üç ana türde sınıflandırılmaktadır. Tahsil Fişi: İşletmenin kasasına giren paraların nerelerden, hangi nedenlerle alındığını ve hangi hesaplara alacak kaydedileceğini gösteren fiştir. Tahsil fişi, kasaya para girişi olduğu zaman kullanılır.
Muhasebe fişinin kullanım amacına göre üç türü bulunur. Bu çeşitler, kasa tahsil fişi, kasa tediye fişi ve mahsup fişidir.
Muhasebe fişleri kullanım amacına göre üç farklı çeşidi bulunur. Bu çeşitler, kasa tediye fişi, mahsup fişi ve kasa tahsil fişidir. Bu fiş türleri ise şunları; Kasa tahsil fişi: Kasa tahsil fişi, kasaya para girdiği zaman ve kasa hesabı borçlu olduğu zamanlarda sıkça kullanılır.
Muhasebe fişleri üç çeşittir:
Tahsil fişi, kasaya para girişi olduğu zaman kullanılır. Yani tahsil fişi kasa hesabı borçlu durumda olacağı zaman kullanılır. Kısaca kasaya para giriyorsa tahsil fişi kesilir. Kasa tahsil fişinde borçlu hesap her zaman kasa hesabı olduğu için sadece alacaklı hesap yazılır.
Yevmiye defterine işlenecek muhasebe kaydını içeren, doğruluğunun teyidi için yetkili makamlara onaylatılan muhasebe belgesine muhasebe fişi denir. Muhasebe fişi, yevmiye defteri için kaydın taslağı gibidir. Bu tasnif edici özelliği sebebiyle de çoğunlukla büyük şirketler tarafından kullanılır.
İlgili 44 soru bulundu
Dönem sonunda, mevcut (cari) dönemdeki işlemlerin kapatılarak kapanış kaydının oluşturulduğu fişlerdir. Aynı zamanda kapanış fişinin ters bakiyeli kaydı yeni dönem için açılış fişidir. Kullanıcının işlem anında muhasebe fişine elden (manuel) yada sistem tarafından atanan fiş numarasının girildiği alandır.
Mahsup fişi, para alınmasını veya para ödenmesini gerektirmeyen kasayı ilgilendirmeyen işlemlerin muhasebeleştirilmesinde kullanılır. Mahsup fişinde borçlu ve alacaklı hesaplar için iki bölüm bulunmaktadır ve alacaklı hesapların kodu, adı ve tutarları yazılır. hesabının çalışmadığı fişlerdir .
Buna göre, fatura düzenleme haddinin altında kalan mal ve hizmetler için alınan perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kullanılması mümkün bulunmaktadır.
Mahsup fişi, kasa hesabında bir hareket olmadığında, kasa hesabı dahilinde olmayan bir işlem olduğunda yani işletmenin nakitlerini ilgilendirmeyen ve herhangi bir gelir gider söz konusu olmayan bir durumda düzenlenen muhasebe fişi türüdür.
Mahsup Fişi: Kasa hesabını ilgilendirmeyen başka bir ifade ile tamamı nakit olmayan işlemler için düzenlenen fiştir. Mahsup fişi, kasaya ne para giriyorsa, ne de para çıkıyorsa kullanılır. mahsup fişinde borçlu ve alacaklı hesaplar için iki bölüm bulunmaktadır.
3. Fiş ve fatura arasındaki fark nedir? Fatura, bir satıcı tarafından belirli bir şirkete verilen ebedi bir belgedir. Buna karşılık, bir fiş, finansal işlemle ilgili bilgileri kaydetmek için kullanılan dahili bir belgedir.
Kasa Tahsil Fişi
Bankadan para çekildiğinde, peşin mal satıldığında, senet tahsil edildiğinde kasa tahsil fişi düzenlenmektedir.
Ayrıca ülkemizde kullanılan fiş ve prizler de F tipidir.
En yaygın muhasebe türleri denetim muhasebesi, bütçe, maliyet muhasebesi, adli muhasebe, çevresel muhasebe, finansal muhasebe, fon muhasebesi, devlet muhasebesi, yönetim muhasebesi, sosyal muhasebe, vergi muhasebesi'dir.
Yevmiye madde numaralama işlemi ile yevmiye defteri basıldığı zaman her fişin alacağı numara program tarafından otomatik olarak kaydedilir. Yevmiye madde numaralama işlemi, muhasebe işlemlerinin onaylanmasından sonra yapılır.
Açılış Fişi: Programın ilk kullanımında hesaplara ait açılış rakamlarını kaydetmek için kullanılır. Hesap planı çok kapsamlı ise açılış fişini bir kaç parçaya bölerek kaydetmek mümkündür. Tahsil Fişi: Nakit tahsilat işlemlerinde kullanılır. Tediye Fişi: Nakit ödeme işlemlerinde kullanılır.
Tamamı nakit olmayan işlemler için hazırlanan muhasebe fişine mahsup fişi denir. Mahsup fişinde 2 kısım bulunur. Bunlardan ilki borçlu, ikinci kısmı ise alacaklı hesabını içerir. Kasa hesabında hareketlilik olmadığı zaman kasa hesabı içerisinde yer almayan durumlarda kullanılır.
Serbest meslek erbabının, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için düzenlediği belge serbest meslek makbuzudur. Serbest Meslek Makbuzu, iki sayfa olarak düzenlenir ve bir sayfası müşteriye verilir.
Söz konusu giderlerle ilgili KDV'ler de indirim konusu yapılabilecektir. Ancak KDV indirimi, bunların dışındaki belgeler için söz konusu olmayacaktır. Örneğin iş seyahatlerindeki yeme, içme harcamaları karşılığı alınan yazar kasa fişleri gider yazılamayacak, KDV'si de indirilemeyecektir.
Bu çerçevede, SGK, hekimlerce (diş hekimleri) düzenlenen POS fişlerinin Sosyal Güvenlik Kurumları Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin 4. maddesinin (b) bendinde yer alan fatura ve fatura yerine geçen belge olarak değerlendirilmesi yönünde görüş belirtilmiştir.
- İşin icabı olarak kullandırılan ve demirbaş olarak firma mülkiyetinde tutulan (sonradan geri alınmak üzere verilen), giyim eşyasının alış bedeli ise, gider veya maliyet kaydedilir ve KDV'si indirilir.
Tahsilat makbuzu ile tediye makbuzu arasındaki temel fark hazırlayan taraftır. Parasal ödemeyi yapan, parayı ödeyen taraf makbuz kesiyorsa, hazırladıkları makbuz bir tediye makbuzudur. Eğer Ödemeyi, parayı alan taraf bir makbuz hazırlayıp kesmişse, bu makbuz bir tahsil makbuzudur.
Dolayısıyla muhasebe fişleri VUK'a göre tutulması zorunlu bir vesika olmamakla birlikte VUK 219 uncu maddesinin muhasebe fişlerinin kullanılmasına izin verilen ve 1 sıra No.lu E Defter Genel Tebliği ile de tutulan muhasebe fişlerinin muhafaza ve ibrazı zorunlu hale getirilmiştir.
Tediye makbuzu, bir işletmenin başka bir şirketten satın aldığı mal veya hizmet için ödedikleri ücretin resmî belgesidir. Tediye makbuzunu, ödemeyi yapan taraf kesmektedir. Tahsilat işlemi çek veya nakit fark etmeksizin tediye makbuzu kesilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri