Obsesif kompulsif bozukluk çeşitleri obsesyon ve kompulsiyon olmak üzere 2 farklı gruba ayrılır. Obsesyonlar; cinsel, kuşku, bulaşma, kirlenme, kompulsiyonlar; sayma, kontrol, temizlik, tekrar etme.
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), insanların obsesyon adı verilen sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olması ve bu düşüncenin kendisini rahatsız etmesinden ötürü, genellikle rahatlamak amacıyla ritüel veya kompulsiyon adı verilen sürekli tekrar eden davranışlarda bulunmasıyla karakterize bir durumdur.
OKB NEDİR? OKB, obsesyon adı verilen takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler ile kompulsiyon adı verilen yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemlerden oluşan bir ruhsal hastalıktır. Kişinin zihnine girmesine engel olamadığı, zihninden uzaklaştıramadığı düşünce, fikir ve dürtülerdir.
Son yıllarda toplum içinde görülme oranı artış gösteren obsesif kompulsif bozukluk hastalığı her 100 kişiden iki ya da üçünde rastlanabilir. Genel olarak ergenlik dönemini ve 2-0-30'lu yaşları kapsayan hastalık çocukluk dönemi de dâhil her yaşta görülebilir.
Bir kişinin OKB olması, onun zekasını ya da zeka potansiyelini etkilemez. OKB, anksiyete bozukluğu olarak sınıflandırılan bir durumdur ve obsesyonlar ve kompülsiyonlar şeklinde kendini gösterir.
İlgili 29 soru bulundu
Bazı durumları obsesif kompulsif bozukluk'dan ayırmak gerekir. Normal gelişiminde olan küçük çocuklar da tekrarlayan davranışlar yapabilir. Gelişimsel bu tür davranışlar genelde 8 yaş civarında kaybolurlar.
Obsesif kompulsif bozukluk ilerlerse ne olur? Takıntı hastalığı tedavi edilmezse bu hastalık gitgide ilerler ve bu rahatsızlığa sahip kişinin sosyal yaşamını, günlük işlerini daha fazla etkilemeye başlar. Bu rahatsızlık beslenen bir rahatsızlık olduğundan dolayı tedavi edilmez ise güçlenir.
OKB bir kaygı bozukluğudur. Temelinde kaygı yatar.
Klomipramin: OKB tedavisinin en temel ve klasik ilacıdır. Serotonin ve noradrenalin gerialımını durdurarak nöronal aralıkta serotonin ve noradrenalin seviyelerini attırarak etki eder. Diğer ilaçlara referans olmuş eski bir ilaçtır.
OKB kendiliğinden geçmez, ilaç tedavisi veya bilişsel davranış terapisi yöntemlerinden biri ile tedavi edilmelidir. Erken teşhis gerçekleştirildiğinde tedavi süreci de hızlanır. Bazı hastalarda ilaç tedavisi yerine terapi yöntemi uygulanabilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi bu terapiler arasında en etkilisidir.
Serotonin Eksikliği:
Serotonin, eksikliğinde OKB için bir risk faktörü olarak rol oynar.
Anksiyete bozuklukları içerisinde ise OKB (Obsesif Kompülsif Bozukluk) her yaş grubunda görülmeye başlanmıştır. OKB halk arasında takıntı hastalığı olarak bilinir. Hepimizin takıntıları olabilir. ama her takıntı okb değildir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Hakkında Sık Sorulan Sorular
Belirli davranış kalıplarıyla karakterize obsesyon ve kompulsiyon tekrarı ile seyreden ve kişinin günlük hayatını ciddi anlamda olumsuz etkileyen ruhsal hastalıktır.
Çoğunlukla haftalık periyotlarda yapılan terapi seansları yaklaşık olarak 12 ila 20 seans boyunca devam eder.
Şizofreni ile OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) birlikteliği 19. Yüzyıldan itibaren psikiyatri literatürüne girmiş bir kavramdır. Aynı hastada hem psikotik, hem de obsesif kompulsif belirtilerin bulunması şizo-obsesif bozukluk olarak tanımlanır. Şizofrenide obsesif kompulsif belirtilerin tanınabilmesi oldukça güçtür.
Kapı kilidini tekrar tekrar kontrol etmek, İşleri belirli sayıda yapmak, Rahatsız edici kelimelere veya düşüncelere takılı kalmak, Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlamak gibi birçok takıntılı düşünce ve davranış obsesif kompulsif bozukluk belirtilerindendir.
Düşüncelerimiz beyinde oluşmaz, duygularımızın sonucunda oluşur. Bastırılan duygu ve dürtüler ise bir süre sonra patlar ve bir hastalık olarak yani OKB olarak ortaya çıkar. Bu nedenle de OKB alanında uzman bir psikolog ve aynı zaman da psikanalitik psikoterapi çalışan bir psikoterapiste başvurulmalıdır.
Obsesif Kompulsif Bozukluk doğru şekilde ilaçsız tedavi mümkündür. Doğrusu zaten OKB'den kurtulmak için tedavi ilaç değil analitik psikoterapidir.
Tedaviye başvuranların yaklaşık %50'si ilaç kullanılmadan Davranışçı Terapi'den fayda görebilmektedir. Terapiden 6 ay ya da 3 veya daha fazla yıl sonra yapılan takiplerde bu kişilerin yaklaşık %75'inin daha iyi olduğu ya da iyileştiği bulunmuştur.
Obsesif kompulsif bozukluk evliliğe engel mi konusunda kişilerin kendileriyle ilgili kararları verebilmesi gerekmektedir. Neticede bu konularla ilgili gerekli ilaçlarını alınması ya da psikoterapi seanslarının geçilmesi sonrasında mental olarak sağlıklı olan kişilerin evlenmesi de mümkün hale gelebilmektedir.
Yapılan bu çalışmalarda, fiziksel istismarın, cinsel istismarın bazılarında ise duygusal ihmal ve istismarın1,4,27 OKB belirtileriyle ilişkili olduğu ortaya konulmuştur.
Obsesif kompulsif bozukluk, halk deyimiyle vesvese olarak da adlandırılır. Gündelik hayatta herkes bazı durumlar karşısında endişe, panik ve takıntılı bir halde olabilir. Pek çok kişi meydana gelen bu hisler ile mücadele etmeye çalışır ve hayatlarında kötü izler bırakmadan bu durumu çözebilir.
OKB'li birçok yetişkin, kompulsiyonlarının bir anlam ifade etmediğinin farkındadır, ancak obsesyonların neden olduğu sıkıntıyı gidermek için yine de bunları gerçekleştirirler. Kompulsiyonlar o kadar sık meydana gelir ki, tipik olarak günde en az bir saat sürer ve kişinin yaşam kalitesini bozar.
Erişkin hastaların üçte birinden fazlasında, belirtiler 15 yaşından önce başlar. 5 yaşında başlayan olgular da bildirilmiştir, ancak yapılan araştırmalara göre çocukluk çağında OKB'nin ortalama başlangıç yaşı 7-12 yaş arasındadır.
Kişinin aklına sıklıkla gelen ve iç sıkıntısı, suçluluk, utanç duygusu yaratan Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) belirtileri, kendi hayat akışı ile birlikte çevresindeki insanlarla ilişkilerini olumsuz etkiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri