Türk Ticaret Kanunu'na göre Kollektif Şirket ve Adi Komandit Şirket olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunmaktadır.
Şahıs şirketleri genel olarak; kollektif şirket, adi komandit şirket ve adi şirket olmak üzere 3 türlüdür.
Bunlar; Anonim şirket, limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket sermaye şirketleridir. Sermaye şirketlerinde ortaklar yalnızca taahhüt etmiş oldukları sermaye ile şirkete karşı sorumludur. Adi komandit şirket ve kollektif şirket ise şahıs şirketleridir.
Şahıs şirketleri tek bir kişi ile kurulabildiği gibi birden fazla ortak sayısı ile de kurulabilir. Bunun yanında ortakların birbirine olan güveni ön plandadır. Şahıs şirketleri 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 'na göre Kollektif şirket ve Komandit şirket olarak ikiye ayrılır.
İlgili 15 soru bulundu
Sattığınız mal veya hizmetin katma değer vergisi ile aldıklarınızın katma değer vergisi arasındaki farkı bir sonraki ayın 26 sında ödüyorsunuz. Katma Değer vergisi beyannamesi her ay verilir. Ödemesi de o ayın 26 sında yapılır. Ödenecek katma değer vergisi çıkmasa bile damga vergisi ödenmek zorundadır.
Şahıs Şirketi Muhasebeci Şart Mı ? Şahıs şirketi kurmak için mali müşavir ya da muhasebeci tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat ticari süreçlerin profesyonel bir şekilde yönetilmesi için şahıs şirketi kuruluşu sonrasında muhasebeci tutmanız şirketinizin devamlılığı açısından iyi olacaktır.
Anonim şirket tek kişi tarafından kurulabilir. Yüzlerce ortakla da kurulabilir. Anonim şirkete gerçek ve tüzel kişiler pay sahibi olarak ortak olabilir.
ADİ ŞİRKET (şirketin tüzel kişiliği yoktur)
Şahıs şirketidir.
Böyle durumlarda ev adresinizi kolayca gösterebilir ve şahıs şirketinizi açabilirsiniz. Home ofis şeklinde kurulan bir şirket, normal bir şahıs şirketi ile aynı işleve sahiptir. Yapılan işler, fatura kesmek ve beyannameleri yerine getirmek gibi çeşitli uygulamalar normal şirket ve home ofis şirketlerinde aynıdır.
Şahıs şirketleri de kendi arasında basit usul, işletme ve serbest meslek olarak üçe ayrılır.
Uzun vadede hedeflerinizi gerçekleştirmek ve sağlam bir yapılanmaya sahip olmak için LTD şirket türünü tercih edebilirsiniz. Kısa vadeli hedefleri gerçekleştirmek istiyorsanız ve bütçeniz kısıtlıysa şahıs şirket türünü tercih edebilirsiniz.
Şahıs şirketi, kuruluşunun basit ve hızlı olması nedeniyle girişimciler tarafından daha fazla tercih edilen bir şirket türü. Genellikle tek kişi tarafından kurulsa da az sayıda ortak ile de kurulabiliyor.
Düzenli kazanç sağlamaya ve yasal olarak uygun bir sektörde iş yapmaya başladıysanız siz de şahıs şirketi kurabilirsiniz. Esnaflar tarafından kurulan küçük işletmeler olabileceği gibi şahıs şirketi birçok sektörde faaliyet gösterebilmektedir.
Şahıs şirketleri, anonim şirketlere nazaran daha kapalı bir yapının olduğu, tek ya da az sayıda ortakla kurulabilen şirketlerdir. Şahıs şirketlerinde ortak ya da ortaklar sınırsız sorumluluğu sahiptir.
Şahıs şirketi kurmak e-devlet üzerinden gerçekleştiğinde vergi dairesine gitmenize gerek kalmaz. E-devlet şahıs şirketi kurma işlemleri için internet üzerinden yapılması gerekenler bulunmaktadır. E-devlet şifreniz ile interaktif vergi dairesine giriş yapmanız gerekmektedir.
Dikkat: Gerçek kişi firmaların (Şahıs firmaları) kuaför, berber faaliyeti yanında manikür -pedikür salonu, cilt bakımı, saç tasarımı, kıraathane işletmeciliği şeklindeki faaliyet konuları esnaf faaliyeti olduğundan Ticaret Siciline tescil ve Ticaret Odasına kayıt yapılamamaktadır.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Limited şirket için minimum sermaye 10.000 TL anonim şirket için de 50.000 TL'dir. İlk aşamada yatırımlar yapılacak, cihazlar alınacak, yüklü ithalatlar yapılacak ise ileride ödemelerde sıkıntı yaşamamak adına bu tutarların daha fazla olması gerekir.
ŞAHIS ŞİRKETLERİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ ŞUNLARDIR:
1) Ortakları gerçek kişilerdir. 2) Ortakları sınırsız sorumlu olup şirketin borçlarından dolayı tüm varlıklarıyla sorumludurlar. 3) Kişisel emek ve ticari itibar sermaye olarak konulabilir (Komanditer ortak dışında).
TTK bakımından amme borçları şirket kurulmasına engelleyici unsur olmamaktadır.
Bir şahıs şirketi kurduğunuzda, herhangi bir gelir kazanmıyor olsanız ve aynı şekilde bir gider masrafınız olmasa bile devlete bazı vergileri ödeme yükümlülüğünüz vardır. Bu vergilerden birisi de şahıs şirketi aylık giderlerinde her ay düzenli olarak ödemeniz gereken Katma Değer Vergisidir.
Şahıs şirketleri e-fatura mükellefi olabilir mi? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi şahıs şirketleri de dahil olmak üzere tüm şirket tipleri e-fatura mükellefi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri