birçok hastalığın tetikleyicisi olan çağın en önemli rahatsızlıklarındandır. Muhasebecilik mesleği de stresin en çok hissedildiği mesleklerden biridir.
Muhasebe meslek mensupları, aynı zamanda, etik ve ge- lecekle bağlantılı bir meslek için üstlendikleri göreve dört elle sarılmalıdırlar. lerin artan beklentileriyle dolu zor bir meslektir.
O zaman iyi bir muhasebeci; mevzuat bilgisine sahip olmalıdır, kendini sürekli olarak güncellemeli çok okumalı, ekonomiyi yakından takip etmelidir. Firmanın sektörel olarak vergi avantajlarını bilmelidir. Vergi planlaması yapabilmelidir. İletişim yeteneği iyi olmalıdır.
Muhasebe, finansal işlemlerin kaydedilmesi, sıralanması, alınması, özetlenmesi ve sonuçların çeşitli rapor ve analizlerde sunulması ile birlikte kaydedilme işlemine verilen genel addır. Muhasebe aynı zamanda bu görevleri yerine getirmeye adanmış bir çalışma ve meslek alanıdır.
3568 Sayılı Yasa'ya göre ticaret lisesi mezunları liseden mezun olduktan sonra belirli staj şartlarını sağlayarak serbest muhasebeci olabilirler. Mali müşavir olabil-meleri için ilgili alanlarda lisans eğitimi almış olmaları gerekmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Bir muhasebecinin maaşı, genellikle ortalama 15.000 TL ile 34.000 TL arasında değişebilir. Ancak, muhasebecilerin aldığı prim, ek ödeme ve diğer yan haklar, özellikle de büyük şehirlerde çalışan muhasebeciler için bu rakamlar daha da artabilir.
Dünyadaki tüm endüstriler olmasa da çoğu işin içinde muhasebe sektörü vardır. Muhasebe eğitiminiz sayesinde Yeminli Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci olarak birçok yerde iş bulabilirsiniz. İşverenlerden bazıları bankalar, üniversiteler, kolejler, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, muhasebe firmaları olacaktır.
Haftalık çalışma süresi 45 saattir, aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Buna göre haftada 5 gün çalışılıyorsa günlük çalışma süresi 9 saat, haftada 6 gün çalışılıyorsa günlük çalışma süresi 7,5 saattir.
Serbest muhasebeci mali müşavir olabilmek için; hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarından birinde 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayan kişiler, 3 yıllık muhasebe stajının yanı sıra meslek sınavını da başarmış olmak zorundadır.
Muhasebe Bölümü mezunları kendine ait bir büro açmak istiyorsa öncelikle 2 yıllık bitirdiği bölümünün üzerini tamamlayarak 4 yıllık lisans mezunu olması gerekmektedir.
Genel işletme, maliyet muhasebesi, şirketler muhasebesi dersleri içerir. İşletmelerin mali işlemlerini yönetme becerisi kazandırır. Matematik, finans matematiği dersleri içerir.
Ön muhasebe işlemi yapacak olan kişinin yeterli seviyede matematik bilgisinin olması gerekir. Bunun yanı sıra ön muhasebede yapılması gereken işlemlerden en önemlisi de kayıtların düzenli bir hale getirilmesi ve muhafaza edilmesidir.
Ön Muhasebe Kursu'nun süresi 3 ay olup, saat olarak 60 saattir. Bireysel Eğitimlerde bu süre ortalama 40 Saattir. Bireysel eğitimlerde grup gün ve saatleri karşılıklı belirlenip hemen derse başlanabilmektedir.
Hukuk, maliye, iktisat, muhasebe ve daha da arttırabileceğimiz bölümlerden mezun olmak gerekmektedir. En az 3 yıl staj yapmış olmamız gerekmektedir. Serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavını kazanmış olmamız ve serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatını almış olmamız da gerekli şartlardan birini oluşturmaktadır.
Serbest Muhasebeci maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 65 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Serbest Muhasebeci maaşları 13770 TL'dir. En düşük Serbest Muhasebeci maaşı 11400 TL iken, en yüksek Serbest Muhasebeci maaşı 27120 TL'dir.
Buna ek olarak mali müşavir olmak için yaş sınırı da bulunmuyor. Sınavlarına girmeniz ve başarılı olmanız yeterlidir. Staj başladıktan 2 yıl sonra SMMM yeterlilik sınavlarına girersiniz. Ticaret ya da Maliye Meslek Liselerinden mezun olunca başlanılan stajda girmeniz gereken ilk sınav SMMM'dir.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Muhasebe Kurslarına Giderek Muhasebe Uzmanı Olunur Mu? Üniversite eğitimi dışında muhasebe ile ilgili bir kursa giderek uzmanlık seviyesinde çalışılamaz. Sertifika sahipleri muhasebenin daha alt bölümlerinde yarımcı sınıfında görev alabilirler.
Çalışma sonunda sıkıcı meslekler ve kişilik özellikleri sıralandı. Veri analizi, muhasebe, temizlik ve bankacılık “en sıkıcı meslekler” olarak sıralandı.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Önlisans Programı başarı ile tamamlayan mezunlar, büyük kuruluşların muhasebe, finans ve denetim birimlerinde, mali müşavirlerin ve yeminli mali müşavirlerin bürolarında yardımcı eleman, bankalar, sigorta şirketleri ile turizm, inşaat ve endüstri işletmelerinde muhasebe elemanı olarak ...
2 yıllık muhasebe mezunları genellikle muhasebe departmanlarında, finans firmalarında veya vergi danışmanlığı hizmeti veren şirketlerde çalışırlar. İşletmelerin finansal kayıtlarını tutmak, gelir ve giderlerini takip etmek, fatura kesmek ve banka hareketlerini kaydetmek gibi temel muhasebe işlemlerini yapabilirler.
Muhasebe ve vergi uygulamaları bölümü mezunu kişilerin çalışma alanları oldukça geniştir. Mezun olduktan sonra çok kolay bir şekilde iş bulma imkanları vardır. Ancak KPSS puanları yükselen bir bölümdür.
Muhasebe ve vergi uygulamaları 2 yıllık bir yükseköğretim programıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri