Muhatap, kendisine söz söylenilen, kendisiyle konuşulan kimseye denir. Karşıdaki kişinin kendisine söz söyleyerek onunla muhatap oluruz. Arapçadan dilimize geçen bu sözcük sıklıkla yanlış yazılır. Muhattap gibi hatalı kullanımlara maruz kalan kelimenin doğru yazımı muhatap şeklinde olmalıdır.
Muhatap gerçek kişi ise muhatap bölümüne "Sayın" kelimesinden sonra muhatabın adı ilk harfi büyük diğerleri küçük harflerle, soyadı ise büyük harflerle yazılır.
Muhatap, belgenin gönderildiği yeri (idareyi veya kişiyi) belirtir. Bu bölüm konunun son satırından itibaren, iki satır boşluk bırakılarak ve sayfa ortalanarak yazılır.
Türkçede en çok merak edilen kelimeler içerisinde muhatap kelimesi gelmektedir. Ancak birçok kişinin bildiği aksine bu kelime Türk Dil Kurumu üzerinden muhatap şeklinde yazılmaktadır. Yani yazım üzerinden sadece bir tane, 't' harfi kullanılmaktadır.
Hitap, söz söylemek, konuşmak, karşındaki kişiye bir şey anlatmak anlamına gelirken, muhatap da sözcüğü de hitap edilen ve konuşulan kişi demektir. Bu sözcük birçok deyim ve kalıp ifadenin içerisinde de yer alır. Örneğin ''muhatap kabul etmemek'', '' umursamamak, kâle almamak'' demektir.
İlgili 29 soru bulundu
Muhatap: Tebligat hukuku bakımından tebligat konusu işlemin kendisine yönelik olduğu kişi “muhatap” olarak adlandırılır.
Karşıdaki kişinin kendisine söz söyleyerek onunla muhatap oluruz. Arapçadan dilimize geçen bu sözcük sıklıkla yanlış yazılır. Muhattap gibi hatalı kullanımlara maruz kalan kelimenin doğru yazımı muhatap şeklinde olmalıdır.
muhatap✅ (Doğru kullanım)
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''muhatap'' olarak yazılır. Aşağıda cümle içerisinde doğru örnekleri görebilirsiniz. Bir daha kesinlikle muhatap olmayacağım. Onunla muhatap olmama konusunda hala kararlıyım.
TDK'ya göre mutaassıp kelimesi, savunduğu fikirleri karşı tarafa zorla benimsetmeye çalışan, yeni hiçbir fikre sıcak bakmayan, bağnaz kimse anlamına gelir.
DOĞRU Page 28 06- MUHATAP (GÖNDERİLEN MAKAM) : Muhatap; yazının gönderildiği kurum, kuruluş ve kişi ile bunların bulundukları yeri belirtir. Konunun son satırından 2-4 satır aşağıdan kağıdı ortalayacak biçimde yazılır. BÜYÜK HARFLERLE ortalanarak yazılır.
Madde 14 — İlgi, yazılan yazının önceki bir yazıya ek ya da karşılık olduğunu veya bazı belgelere başvurulması gerektiğini belirten bölümdür. "İlgi:" yan başlığı, gönderilen makam bölümünün iki aralık altına ve yazı alanının soluna küçük harflerle yazılır.
Yazının iki yetkili tarafından imzalanması durumunda üst makam Sahibinin adı, soyadı, unvanı ve imzası sağdadır. İkiden fazla yetkili tarafından imzalanması durumunda üst makam sahibinin adı, soyadı, unvanı ve imzası solda olmak üzere yetkililer makam sırasına göre Soldan sağa doğru sıralanır.
(2) Belgeyi imzalayanın adı ilk harfi büyük diğerleri küçük, soyadı ise büyük harflerle yazılır. Unvan, ad ve soyadın altına ilk harfleri büyük diğerleri küçük harflerle yazılır.
Tutanak en az iki kişi tarafından düzenlenir. Tutanağı düzenleyen kişilerin ad, soyad ve unvanları makam sırasına göre soldan başlayarak yazılır. Ad ve unvan küçük harfle, soyad büyük harfle yazılır. Tutanak tamamlandıktan sonra en alt düzeydeki makamdan başlanarak imzaya sunulur.
Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir.
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
TDK'ya göre yeşilbiber, kırmızıbiber bitişik; sivri biber ayrı yazılıyor.
müsait s. (müsa:it) Ar. musā'id 1. Uygun, elverişli: Müsait bir gün geleceğim. 2. tkz. Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın).
KOCAKARILIK KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle koca karılık şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kocakarılık şeklinde olmalıdır.
Dörtnala kelimesi pek çok kişinin yazım hatası yaptığı kelimelerden biridir. TDK'ya göre dörtnala kelimesi her zaman bitişik yazılması gerekiyor.
Bu sayının harflerle doğru yazılışının tam olarak öğrenilebilmesi için cümle örneklerine bakılması ise oldukça faydalıdır. 60 TDK kurallarınca harfle yazılacağı zaman "atmış" olarak değil "altmış" olarak yazılmalı ve okunmalıdır.
Bitişik yazılması ile hata yapılan sözcüklerden biri olarak göz ardı kelime grubu öne çıkar. Taşımış olduğu anlamı doğrultusunda Türk Dil Kurumu dahilinde ayrı olarak yazılması gerekir.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
TDK'ya göre mağdur kelimesinin doğru yazılışı "mağdur"dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri