1) amaçlılık, 2) planlılık, 3) süreklilik, 4) nesnellik, 5) bütünlük, 6) durumsallık, 7) açıklık 8) demokratiklik şeklinde sıralamıştır. Bu ilke denetim süreçlerinden birisi olan “amaç saptama” da somutlaşır ve denetimin hem gerekçesini hem de hedefini belirler.
Denetimin Özellikleri:
- Denetim, bilgilerin doğruluğu ya da ne kadar güvenilir olduğu ile ilgilenir. - Denetim, bir karşılaştırma eylemidir. - Denetim, kanıt toplama ve değerlendirme eylemidir. - Denetim uzman ve bağımsız bir kişi tarafından yapılır.
Denetimin planlama, yürütme, raporlama ve izleme olmak üzere dört aşaması vardır.
Bağımsız denetçiler için etik kurallar standardında denetçilerin uyması gereken beş ilke vardır. Bunlar dürüstlük, tarafsızlık, mesleki yeterlik ve özen, sır saklama, mesleğe uygun davranıştır.
Bu aşamalar dörde ayrılır (Atay, 1997: 44-46). Bu aşamalar; 1-Olanı belirlemek; 2-Olması gerekenle karşılaştırmak; 3-İkisi arasındaki sapmaları ve kusurları belirlemek ve 4-Bir yargı veya sonuca ulaşmaktır. Bağımsız denetim süreci ise 4 ana safhadan oluşmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Denetimin uygulanması bakımından ise denetim beş- li sınıflandırmaya tabi tutulabilir; Uygunluk Denetimi, Performans Denetimi, Mali Denetim, Bilgi Teknolojisi Denetimi, Sistem Denetimi2.
SPK bağımsız denetim çalışmalarını denetimin konusuna göre sürekli denetim, sınırlı denetim ve özel denetim olmak üzere üçe ayırmıştır.
Önemlilik, kavram olarak denetçinin finansal tabloların denetimi süresince, finansal tablo kullanıcılarının karar alma eşiklerini de dikkate alarak, yanlışlık veya eksiklikleri tolere edebilme seviyesini ifade etmektedir. Denetimin amacından hareket edildiğinde önemlilik bir oran olarak karşımıza çıkmaktadır.
A5. Denetim prosedürünün niteliği, söz konusu denetim prosedürünün amacını (kontrol testi veya maddi doğrulama prosedürü) ve türünü (tetkik, gözlem, sorgulama, teyit etme, yeniden hesaplama, yeniden uygulama veya analitik prosedür) ifade eder.
Denetim kanıtları, muhasebe sisteminden elde edilen kanıtlar ve destekleyici kanıtlar olarak sınıflandırılır. Yevmiye defterleri, büyük defter, yardımcı defter, çekler, elektronik fon transferi kayıtları, muavin defter kayıtları, maliyet dağıtım hesaplamaları gibi örneklerdir.
İç denetim faaliyeti; uygunluk, performans, mali, bilgi teknolojileri ve sistem denetimi uygulamalarını kapsar. Her iç denetim faaliyeti ise; planlama, denetimin yürütülmesi, raporlama ve izleme sürecinden oluşur.
İşlemlerin amaçlar doğrultusunda yapılıp yapılmadığının saptanmasıdır; Hata ve hilelerin önlenmesidir; Denetlenen kurumun veya işletmenin faaliyetleri ile ilgili yönetime, önerilerde bulunulmasıdır; Kurumun veya işletmenin sürekliliği ve mali durum hakkında güvenirlik sağlanmasıdır.
Denetçi Ne Demek? Denetçi, özel ya da kamu kuruluşlarının; yasa, yönetmelik ve genelgelere uygun hareket edip etmediğini denetler. Kamu ya da özel kuruluşlarda çalışabilen denetçiler, teftiş yapar ve gerekli raporları hazırlar.
Denetim işlevinin en önemli etkisi insan unsurunun amaçlara göre yönlendirilmesini sağlamaktır. Bunun temel amacı örgüt üyelerinin gayretlerini o amaca yöneltmek (Flamholtz, 1996:596) suretiyle amaçlara etkin ve verimli şekilde ulaşabilmektir.
Denetim testi, denetim kapsamına alınmasına karar verilen hususlarla ilgili olarak idarece var olduğu belirtilen kontrollerin gerektiği gibi çalışıp çalışmadığının süreçler, kayıtlar ve belgeler üzerinden incelenmesidir.
Denetim raporunda dört farklı denetçi görüşünden biri bulunur. Bunlar olumlu görüş, sınırlı olumlu görüş (şartlı görüş), olumsuz görüş ve görüş vermekten kaçınmadır (BDS 705, prg 7-10).
Kontrol devamlı bir faaliyettir, denetim belirlenen periyotta yapılır. Kontrol eş anlı olarak yürütülür, denetim geçmişe dönüktür. Kontrolde mekanik araçlar kullanılabilir, denetim insan tarafından gerçekleştirilir. Kontrolde işletmeden bağımsız olmak gerekmez, denetimde bağımsızlık şarttır.
Denetim, olgu ve olayların gerçek mahiyetlerinin ilgili mevzuat, standart ve ilkelere uygun olarak kayıtlarda yer alıp almadığını araştırıp sonuçlandıran ve bu sonuçları tarafsız olarak delilleri ile ortaya koyarak kanaat beyan eden sistematik bir çalışmadır.
(c) Denetim örneklemesi (örnekleme): Denetçinin, anakitlenin tamamı hakkında sonuçlara varması için makul bir dayanak oluşturmak üzere, tüm örnekleme birimlerine seçilme şansı sağlayacak şekilde, denetimle ilgili anakitle içindeki kalemlerin %100'ünden daha azına denetim prosedürlerinin uygulanmasıdır.
İdari Denetim:
3 yolu vardır; Genel İdari Denetim: Hiyerarşi ve idari vesayet denetimidir. Özel İdari Denetim: Devlet Denetleme Kurulu, Sayıştay vb. örgütler yoluyla yapılan denetim türüdür. Ombudsmanlık Denetimi: Kamu Denetçiliği Kurumunca yapılan denetim yoludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri