Yukarıda yer verilen hükümlere göre Teknik Hizmetler Sınıfındaki mühendis unvanlı personelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfına dahil memur kadrosuna atanması mümkün olup, bu atama görevde yükselme veya unvan değişikliği niteliğinde bir atama olmadığı için sınava tabi değildir.
Devlette mühendis olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kasten işlenen suçlar sebebiyle hüküm giymemiş olmak gerekmektedir. Daha sonra ise üniversitelerin mühendislik bölümlerinden mezun olunmalı ve Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) girilerek geçerli bir puan alınmalıdır.
Mühendislik fakültesi mezunu olmak, Devlet memuru olarak çeşitli unvanlardaki kadrolarda görev yapanların mühendis kadrosuna atanması için yeterli sayılmamaktadır.
EMO - MAHKEME: TEKNİSYEN, MÜHENDİSİN AMİRİ OLAMAZ (MEMURLAR.NET)
Mühendislerin işleri arasında, tasarım ve üretim süreçlerini yönetmek, teknik problemleri çözmek, ürün veya sistemlerin performansını test etmek, maliyetleri kontrol etmek, iş sağlığı ve güvenliği konularını takip etmek, yenilikçi çözümler geliştirmek ve müşterilerle iletişim halinde olmak gibi görevler yer alır.
İlgili 31 soru bulundu
TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle birlikte memurlara yapılan Temmuz 2023 zammı sonrası Mühendis maaşı 21.295 liradan 33.122 liraya yükselmişti. Ocak 2024'te mühendis maaşları yüzde 49.25 zam ile 49.434,59 TL oldu. Mühendis emekli maaşı ise 22.103,93 TL oldu.
Kamu mühendisliği kamu altyapısı, ulaşım, enerji, su ve atık yönetimi, orman, gıda, tarım, hayvancılık, çevre, şehircilik, iklim gibi bir çok konuyu içermektedir. Kamu mühendisleri, toplumun ihtiyaçlarına uygun, güvenli, sürdürülebilir ve ekonomik çözümler sunmakla sorumludur.
Kamu kurumlarında çalışan mühendisler 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında çalışmaktadır. Bu Kanuna göre memur statüsünde çalışılabildiği gibi sözleşmeli ve geçici personel olarak ta çalışılabilmektedir.
Mühendisler her iki yasadaki tanımına göre de işçidir. 4857 sayılı İş Kanunu, işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenlemektir.
MADDE 7 – (1) Genel Müdürlüğe ait mühendis kadrolarına Giriş Sınavı ile atama yapılır. Giriş Sınavı, kadro ve ihtiyaç durumuna göre Genel Müdürlükçe uygun görülen zamanlarda Sınav Komisyonu tarafından yapılır. Giriş Sınavının, sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılmasına Sınav Komisyonunca karar verilir.
tarih ve ... sayılı Olur ile de unvan değişikliği sınavına girmeksizin 4'üncü dereceli mühendislik kadrosuna atandığı anlaşılmıştır. Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerine göre özel kalem müdürlüğü görevini yürüten ilgilinin unvan değişikliği sınavında başarılı olmadan mühendis kadrosuna atanması mümkün değildir.
Sivas İdare Mahkemesi, GİH'te memur iken mühendislik mezunu olanının 36/A- bendine göre bir derece alabileceğini belirtti. Sivas İdare Mahkemesi, GİH'te memur iken mühendislik mezunu olanının 36/A- bendine göre bir derece alabileceğini belirtti.
KPSS Alan Bilgisi sınavına önceden sadece İİBF (İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Çeko), SBF, Hukuk, Mühendislik vb fakültelerden mezun olan kişiler girebilmekteyken artık neredeyse tüm fakülte mezunlarından memur alımı yapılmaktadır.
eleman.net verilerine göre, Mühendis 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 30.800 TL maaş alıyor. Mühendis, 2024 yılında en düşük 27.600 TL alırken, en yüksek 42.700 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Mühendis, Temmuz 2023 yılında ortalama 22.500 TL maaş alıyordu.
eleman.net verilerine göre, Sözleşme Mühendisi 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 51.000 TL maaş alıyor. Sözleşme Mühendisi, 2024 yılında en düşük 40.600 TL alırken, en yüksek 72.600 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Sözleşme Mühendisi, Temmuz 2023 yılında ortalama 38.600 TL maaş alıyordu.
Sanatkarlar, mühendisler, güvenlik kadroları, serbest meslek grupları, işyeri sahibi esnaf 4b sisteminde yer alıyor. Eğer bağımsız olarak çalışıyorsan, 4b sistemine kayıtlı oluyorsun. Diğer taraftan, kadrolu grupta olup bu sisteme kayıtlı çalışanlar da bulunuyor.
Yukarıda yer verilen hükümlere göre Teknik Hizmetler Sınıfındaki mühendis unvanlı personelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfına dahil memur kadrosuna atanması mümkün olup, bu atama görevde yükselme veya unvan değişikliği niteliğinde bir atama olmadığı için sınava tabi değildir.
Dört yıllık üniversiteden mezun olanlar, 9. derece ve 1. kademeden göreve başlar. En çok 1. dereceye kadar yükselebilir. Beş yıllık üniversiteden mezunlar, 9. derece ve 3. kademeden göreve başlar.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
Bir lisans mezunu memur, ek bir kademe ilerlemesi hakkı kazanarak, 3 yıl yerine 2 yıl sonra bir üst kademeye yükselebilir. Bir yüksek lisans mezunu öğretmen, ek bir derece yükselmesi hakkı kazanarak, 3 yıl yerine 2 yıl sonra bir üst dereceye yükselebilir.
Kamu Sektörü: Endüstri Mühendisleri birçok kamu kurumunda çalışma imkanına sahiptir. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Rekabet Kurumu, KOSGEB, EPDK, BTK, TİB, gibi kuruluşlarda endüstri mühendisleri çalışılmaktadırlar.
MÜHENDİS, KİMYAGER, TEKNİKER VE TEKNİSYENLERE İLAVE TAZMİNAT
Kamuda görev yapan; Mühendislere 1.399,07 (20 puan), Kimyagerlere 699,53 (20 Puan), Tekniker ve Teknisyenlere 349,77 (5 puan) ilave ödeme yapılacak.
Haftalık çalışma süresi ara dinlenmeleri hariç en fazla 45 saattir. Kısmi süreli (part time) çalışma ise haftada ortalama 25 saattir. Bu saati aşan süreler fazla çalışma olarak adlandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri