MUHTARLAR GÜNÜ TARİHİ 19 Ekim'in “Muhtarlar Günü” ilan edilmesine ilişkin genelge, Resmi Gazete'nin 2015 yılında mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla İlçemiz Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Atatürk Anıtına bırakılan Çelenk'in ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okundu.
19 Ekim'in "Muhtarlar Günü" ilan edilmesine ilişkin genelge, Resmi Gazete'nin 2015 yılında mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yaşanabilecek en küçük bir olumsuzlukta yine aynı şekilde Düzce'mize yansıyor. 19 Ekim Muhtarlar Gününüz kutlu olsun.
Yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden muhtarlık görevini yürüten seçilmişler görevlerini 5 yıl boyunca yürütüyor. Köy ve mahallelerde tüzel kişiliği temsil eden muhtarlar için 19 Ekim tarihi Muhtarlar Günü olarak ilan edildi.
İlgili 22 soru bulundu
Muhtar olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Muhtar maaşı 2023 verilerine göre ortalama 11.700 TL civarındadır.
Muhtarlar Günü, Türkiye'de muhtarların hizmetlerini kutlamak ve önemini vurgulamak için her yıl 19 Ekim'de kutlanıyor. Peki, Muhtarlar Günü ne zamandan beri kutlanıyor? 2015 yılından itibaren ekim ayında kutlanan Muhtarlar Günü bu yıl da unutulmadı.
26 Ekim Kadın Muhtarlar Günü: Yerelde Eşitliğin Öncüleri.
Devlet kurumlarında olduğu gibi muhtarlıklar hafta sonu cumartesi ve pazar günleri hizmet vermemektedir. Ayrıca Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı gibi dini bayramların yanı sıra; 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 29 Ekim ve 30 Ağustos gibi milli bayramlarda ve resmî tatil günlerinde kapalıdır.
Muhtar, köy veya mahalle halkı tarafından seçilir. Muhtar seçiminde siyasi partiler aday gösteremezler. Türkiye'de muhtarların görev süresi 5 yıldır. Muhtar köy tüzel kişiliğini temsil eder.
En az altı aydan beri o mahalle veya köyde oturmak şartıyla 25 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, bu Kanunda ve bu Kanunun atıf yaptığı diğer kanunlarda öngörülen hükümlerce seçilmeye mani hali olmamak kaydıyla, muhtar, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti üyesi seçilebilir.
Muhtarlık hafta içi her gün mesaiye 09.00'da başlar ve öğle tatili molası olan 12.00'a kadar devam eder. Öğle tatilinin ardından saat 13.00'dan akşam kapanış saati olan 17.00'a kadar mesaiye devam eder.
Muhtarlık hafta içi her sabah 09:00'da açılmakta ve vatandaşlara hizmet vermeye başlamaktadır. Muhtarlıklar genel itibariyle saat 12:00 ile 13:00 arasında öğle tatili arasına girerler ve kapalıdırlar. Mahalle Muhtarlıkları saat 17:00'de kapanmaktadır. Hizmet vermemektedir.
Muhtarlıkların hizmet saatleri bazı acil işlemlerde farklı olsa da genel olarak muhtarlık kapanış saati akşam 17.00'dır. Muhtarlık mesai saatleri bitimine kadar tüm gerekli işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Muhtarlar il genel meclisi ve belediye meclis toplantılarına katılabilecek ve bu toplantılarda söz hakkına sahip olacak. Muhtarlar yılda 30 gün izin kullanabilecek. Kadın muhtarlara doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süreyle ödeneği kesilmeksizin analık izni verilecek.
Mahalle ve köy halkı tarafından adaylar arasından seçilen muhtar, azaları ile birlikte mahalle ya da köyün idari işlerini yürütür. Bulunduğu bölgenin temsilcisi olmakla birlikte görev alanı içerisine giren mahalde yasaların halka duyurulmasını da sağlar.
Muhtar Bilgi Sisteminin şuanki veri durumu ; Muhtar Sayısı: 50.370. Başvuruda Bulunan Muhtar Sayısı: 32.130. Toplam Başvuru Sayısı: 139.160.
"53 Bin Muhtardan 1123'ü Kadın, Sayı Az Ama Özgül Ağırlığımız Yüksek" Kadın Muhtarlar Derneği Genel Başkanı Serpil Erenoğlu ise kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, 26 Ekim'in, Mustafa Kemal Atatürk tarafından kadınlara muhtar ve aza olma hakkı verilişinin 88. yıl dönümü olduğunu anımsattı.
1933 yılında 32 yaşında iken yedi erkek adaya karşı yarıştı ve yaklaşık 500 oy alarak oy çokluğuyla muhtar seçildi. 11 Aralık 1933'te Halkevi Gazetesinde, 'Büyük inkılabın ilk kadın muhtarı, vazifen kutlu ve mutlu olsun' manşetiyle haber oldu.
29 Ekim 2023'te, Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 100. yılı Türkiye'de ve yurtdışında muhtelif etkinliklerle kutlandı. Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Anıtkabir ziyaretinde bulunarak anı defterine "21 yıllık iktidarlarımız döneminde emanetinize hakkıyla sahip çıkmaya çalıştık." ifadelerini yazdı.
7 Ekim Dünya Gülümseme Günü | Gülmek İyileştirir Derneği | Fonzip. Güvenlik uygulaması reCAPTCHA tarayıcınız veya kullanılan bir eklenti tarafından engellendiği için işleminizi gerçekleştiremiyoruz.
Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır. 1925 yılında çıkarılan bir yasa ile ulusal (millî) bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır.
CEVAP: Verdiğiniz bilgilere göre; 25 yıl, 54 yaş ve 5.675 günle emekli olabilirsiniz. Gününüz dolmuş. Askerliğiniz 01.02.1993 tarihinden önce olduğu için, sadece 3 ayını borçlanırsanız giriş tarihiniz 01.11.1992 olur ve 53 yaşınızın dolduğu 25.06.2022 tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz.
Ancak bu görev, gönüllülük esasına dayanır. Muhtar azaları, muhtar maaşı ya da herhangi bir maaş ve ödenek almazlar. Görevlerini tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak yerine getirirler.
NOT: Eski Belediye Başkanları ve Eski Muhtarlara, sadece bir silah için harçsız ve süresiz taşıma veya bulundurma ruhsatı verilebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri