Damak Şişmesi Damak şişmeleri yediğiniz bir yiyecekten veya sıcak bir içecekten olabileceği gibi ciddi rahatsızlıklarında bir belirtisi olabilir. Damak şişmesinin diğer nedenleri arasında damak apseleri ve tükürük bezi tümörleri olabilir.
Diş ve damak şişmesi ile birlikte genel olarak ağız içi hijyeni için tuzlu su birebirdir. Genellikle gargara yapılması için önerilen tuzlu suyun, ağız bakımındaki faydası yıllardır aynı kalitede. Tuzlu su, ağız içinde oluşan bakterileri temizler ve damak şişmesine engel olur.
Diş eti şişmesi, genellikle doğru ağız bakımı ve yumuşak gıdaların tüketilmesi ile birlikte birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir.
Damak Yarasının tedavisi için gargara sıklıkla önerilen bir yöntemdir. Gargara tuzlu su, sirke ya da karbonat ile yapılabilir. Bunun dışında yoğurt da damak yaraları için önerilmektedir. Buz ise yaranın ağrısını azaltmak ve ağrılı bölgeyi uyuşturmak için iyi bir çözüm olabilir.
Tuzlu bir su ile gargara yapabilirsiniz. Günlük yaşamınız da yoğun kokulu ağız gargarası kullanıyorsanız eğer bu diş eti şişmesi sıkıntısı yaşadığınız dönemde kullanmamalısınız. Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek/içeceklerden uzak durmalısınız. Sert yiyecekler yerine yumuşak yiyecekler tercih etmelisiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Stres: Stres de diş eti iltihabının sebepleri arasında yer alır. Sürekli stres, bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve diş eti iltihabı da dahil olmak üzere enfeksiyonlarla savaşmayı olumsuz etkiler.
Diş eti şişmesinin öne çıkan nedeni diş eti iltihabıdır. Diğer nedenler arasında gebelik, yetersiz beslenme, enfeksiyon, kanser tedavisi, aftlar, kötü ağız hijyeni, bazı ilaçların kullanılması yer alır.
Vitamin, Demir Eksikliği
Demir ve vitamin eksikliği ve özellikle de B3, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerinin eksikliği ağızdaki yaraları tetikliyor olabilir.
Ağız yaraları için hastanelerin dermatoloji bölümlerine başvurulması gerekir. Deri ve zührevi hastalıklar ya da cildiye olarak da geçer.
Ağız içi veya dil yüzeyinde üç haftadan uzun süredir bulunan yara, kabarıklık, çukurlaşma veya renk değişikliği şeklindeki oluşumlarda bir kulak burun boğaz hekimine başvurmakta fayda vardır.
Damak yarasının muhtemel nedenleri arasında ateş, mide ağrıları veya ağız enfeksiyonları, ağız ülseri gibi nedenlerden meydana gelebilmektedir. Bunlar dışında çok sıcak tüketilen yiyecek ve içecekler, diş eti enfeksiyonları, ağız içi iltihaplanmaları ve aşırı stres de damak yarasına neden olur.
Damak Şişmesi
Damak şişmeleri yediğiniz bir yiyecekten veya sıcak bir içecekten olabileceği gibi ciddi rahatsızlıklarında bir belirtisi olabilir. Damak şişmesinin diğer nedenleri arasında damak apseleri ve tükürük bezi tümörleri olabilir.
Ağızda ortaya çıkan lezyonlar için karbonat sıklıkla kullanılır. Karbonatın iltihapları azaltmaktaki etkisi ile hem yara iyileşir hem de ağrı diner. Bir çay kaşığı karbonat ile bir miktar ılık su karıştırılarak macuncu bir kıvamda hazırlanan karışım yaranın üzerine sürülerek bir süre lezyon üzerinde bekletilmelidir.
Damak yanmasının oluşmasına yol açan ana neden çok sıcak veya soğuk besinlerin tüketilmesidir. Kaynar derecede olan içecekler soğutulmadan içildiğinde, damak ile teması esnasında burayı mevcut sıcaklık tahriş eder. Bununla birlikte yanık oluşmasına zemin hazırlayan bir diğer önemli neden, sigara kullanımıdır.
Ağız içinde ve dilde sebebi bilinmeyen hassasiyet ve acı olması Ağız içinde olduğu gibi ağız dışında, yüzde ve boyunda geçmeyen inatçı yaralar oluşması ve oluşan yaraların kolayca kanaması Uzun süreli ve geçmeyen boğaza bir şey takılmış hissi. Ağız kokusu.
1) İbrahim Saraçoğlu
Anadolu'da yoğurt otu olarak bilinen bitkiyi alıp bitki çayı olarak içilmesini öneriyor. Bu çay ile gargara yapılmasının da etkili olduğunu ekler. Ayrıca limon ile gargara yapılmasının da ağız içi yaralarını iyileştirmede etkili sonuçlar verdiğini belirtir.
Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yapılması pamukçuk yaralarına iyi gelir. Klorheksidin glukonatlı gargaralar yapılabilir. Reçetesiz satılan bazı ilaçlar da dudağın içindeki ve diş etindeki yaraya iyi gelir.
Ağız içinde oluşan yaralar; ağız hijyeninin kötü olması, diş, dolgu, ve protezlerin tahrişleri, demir eksikliği, b12 vitamini eksikliği, güneşe fazla maruz kalma ve bazı ağız hastalıkları neden olmaktadır. Bu nedenle, ağız kanserlerinde erken tanının önemi büyüktür.
Damakta çıkan aft yaraları b12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan yaralardan oluşmaktadır. Durum böyle olunca damaktaki aft yaraları büyük bir vitamin eksikliği olarak görülmektedir. B12 vitamini eksikliği damakta aft başta olmak üzere vücutta pek çok yönden belirti gösterir.
B12 eksikliği kansızlığa neden olabilir. Pernisiyöz anemi olarak tanımlanan kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma ve halsizlik, konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması gelişebilir.
Diş eti damak şişmesine ne iyi gelir diyorsanız, özellikle diş etinde hafif bir iltihaptan da şüpheleniyorsanız karanfil yağını deneyebilirsiniz. Bu özelliği ile karanfil yağı diş etinde meydana gelen iltihaplanmayı iyileştirir ve bölgedeki ağrıyı azaltır.
D vitamini düşük olduğunda ağız bakımı da yeterli değilse çocuklarda diş çürüğü, erişkinlerde dişeti hastalığı riski oluşur.
Diş eti kanseri, diş etlerindeki hücrelerin kontrolsüz ve anormal büyümesi sonucu oluşan bir kanser türüdür. Genellikle ağız içindeki diş etlerinde başlar ve zamanla komşu dokulara ve kemiklere yayılabilir. Tespit edilmesi zor bir hastalık değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri