Muhtar köyde yapılması gereken işleri imece usulu ile gerçekleştirir. Aynı zamanda muhtar, genel yönetimin temsilcisi sıfatıyla da yasaları ve hükûmet emirlerini halka duyurur, köy içinde dirlik ve düzeni sağlar. Genel yönetimle ilgili işlerin köyde uygulanmasına yardımcı olur.
Muhtar, mahalle sakinlerinin gönüllü katılımıyla ortak ihtiyaçları belirlemek, mahallenin yaşam kalitesini geliştirmek, belediye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilişkilerini yürütmek, mahalle ile ilgili konularda görüş bildirmek, diğer kurumlarla iş birliği yapmak ve kanunlarla verilen diğer görevleri yapmakla ...
Köy muhtarı ve yapacağı işte köy muhtarıyla birlik olanlar, köy işlerinde fenalıkları anlaşılırsa Devlet memuru gibi yargılanırlar ve ceza görürler. Köy muhtarına köy işlerini gördükleri zaman karşı gelen ve kötü söyleyenler devlet memuruna karşı koyanlar gibi ceza görürler. Muhtar yazılarını köy kâtibine yazdırır.
İl merkezine bağlı köylerde vali, ilçelere bağlı köylerde kaymakamlar, muhtarın köy işlerini ve kanunlarla verilen diğer görevlerini yapmadığını görürlerse muhtara yazılı ihtarda bulunurlar. Buna rağmen iş görmiyen muhtar, yetkili idare kurulu karariyle görevinden uzaklaştırılır.
Köyler ise muhtar ve muhtarlık yönetimi tarafından yönetilir. Muhtarlar, köy halkı tarafından seçilir ve köyün idari işlerinden sorumludur.
İlgili 37 soru bulundu
Muhtarlar köy ve mahallenin sorunlarını belirleyerek bu sorunların çözümü için çalışmalar yürütür. Muhtarlar da belediye başkanları gibi seçimle iş başına gelir ve belli bir süre mahalle ya da köyde yöneticilik görevinde bulunur. Bir daha ki seçim döneminde tekrar yönetici olarak seçilmesi mümkündür.
10 yıllık bir uygulama mahalle muhtarlığının boşluğunun doldurulmasının mümkün olmadığı görüldüğünden, 1944 tarihli ve 4541 sayılı Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetlerinin Teşkiline Dair Kanun ile Kanunun uygulama şekil ve esaslarına dair 1945 tarihli tüzük çıkarılmıştır ve bugünkü şeklini almıştır.
Muhtarlar, o bölgenin vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılamak ve çözmek için görevlendirilirler. Aynı zamanda resmi işlemlerde imza yetkisi olan ve bazı kararlar alabilen yerel yöneticilerdir. Peki muhtar kime denir?
Bütün bu mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, kamu işçilerinin muhtar olmalarının önünde hiçbir engel yoktur.
MADDE 33. — Köy veya mahalle muhtarlığının herhangi bir sebeple boşalması halinde ihtiyar meclisi ve ya heyetinin birinci üyesi durumu, yazıh olarak ilgili seçim kuruluna ve mahallin en büyük mülkiye amirine bildirmek zorundadır. Boşalan muhtarlıklar için her yıl haziran ayının ilk pazar günü seçim yapılır.
Madde 11 – Milletvekilleri, İl Umumi Meclisi üyeleri, subaylar, erat, askeri memurlar, yargıçlar, genel, özel ve katma bütçelerle idare edilen daire ve kurumlardan aylık alan memurlar, mahalle muhtar ve ihtiyar kurulu üyeliğine seçilemezler.
Köy ve Mahalle Muhtarlarını şikayet etmek için Kaymakamlığa başvurmanız gerekmektedir. Kaymakamlığa yazılı şikayette bulunmanız hâlinde gerekli işlemler yapılır, lüzum görülürse Muhtar hakkında soruşturma açılıp disiplin cezası verilir ve yapılan işlemler sonucundan tarafınıza yazılı bilgi verilir.
Muhtar köy veya mahallelerde yürütme sorumluluğunu üstlenmiş memurlardır. Muhtar seçim yoluyla kazandığı ve sorumlu olduğu muhitte görevini düzenli şekilde yapar. Halkın seçmiş olduğu muhtar mahalleli ya da köy ahalisini dinler, ihtiyaçlarına göre ortak çaba ile icraatlar gerçekleştirir.
Mahalle ve köy halkı tarafından adaylar arasından seçilen muhtar, azaları ile birlikte mahalle ya da köyün idari işlerini yürütür. Bulunduğu bölgenin temsilcisi olmakla birlikte görev alanı içerisine giren mahalde yasaların halka duyurulmasını da sağlar.
"Buna göre en az bir dönem muhtarlık yapmış kişilerden alınan silah ruhsatı harçları kaldırıldı. Bugün yapılan bu değişiklik muhtarlarımız açısından oldukça olumlu bir karar.
(t) En Az Bir Dönem Köy Veya Mahalle Muhtarlığı Yapmış Olanlar; Valilik veya kaymakamlıktan alınacak görev belgesi, • İl/ilçe seçim kurulu yazısı. Saklama süresinin dolması nedeniyle seçim kurulunca belge verilemeyenlerin de silah ruhsat işlemleri yapılabilecektir.
Muhtarlar, emekli olmak için aşağıdaki şartları yerine getirmelidir: 15 yıl sigortalılık süresi. 3600 gün prim ödeme. 50 yaş
Bu grafikteki veriler ne ifade ediyor? Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Muhtar maaşı aylık ortalama 35.000 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Muhtar maaşı 28.000 TL iken, en yüksek ise 49.600 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Bilindiği üzere 2017 yılı Mayıs ayından itibaren muhtarlarımızın sigorta primleri Devlet tarafından yatırılmaktadır.
Madde 2 – Mahalle muhtar ve ihtiyar heyeti, bir muhtar ile dört azadan teşekkül eder. Heyetin dört yedek azası vardır.
Dolayısıyla muhtar maaşını kim öder sorusunu yanıtlarken bu bilgiyi göz önünde tutmak gerekir. Muhtar maaşları, devlet tarafından ödeniyor.
Muhtara oy vermezsek ne olur, oy vermek zorunlu mu? MUHTAR KAĞIDINA MÜHÜR BASILIR MI? Muhtarlık seçimlerinde seçmenin kağıda herhangi bir kimliğini belli edecek mühür, imza ya da karalama belirtmesi oyu geçersiz sayılmasına neden olur.
Ayrıca bu görevler yasalar ile belirlenmiştir. Seçilerek görev başına getirilen muhtarlar devlet memuru statüsünde görev yapmaktadır. Muhtar belirlemiş olduğu ihtiyar ile seçime katılmaktadır. İdari birimler arasında en küçük birim ise muhtarlık birimidir.
Muhtar Adaylarının Pankart ve Afiş Asması Yasak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri