Görüşmecinin elini dengeli bir şekilde kavrayarak, göz temasından dikkat ederek tokalaşın. Ortalama 2-3 saniye süren bu seremoninin mülakat bütününü etkileyeceğini unutmayın. Tokalaşma mesafesi çok uzak olmamalı ve elinizi acele ile çekmemelisiniz.
Kollarını bağlamak, iş mülakatlarında karşı tarafa ve anlattıklarına karşı kapalı olduğunuz anlamına gelir. Bu durum saygısızlık olarak algılanabilir ve olumsuz bir izlenim bırakabilir. Beden dili araştırmalarına göre, kollarınızı bağlamamak ve ellerinizi masanın üzerinde tutmak en doğru yöntemdir.
➢ Yemek masasında otururken dirsekler ve kollar masa üstüne konulmaz.Sadece bileklerden itibaren olan kısım masaya temas eder. Kullanılmadığı zaman her iki el veya biri masanın altında tutulur.
Avuç içlerinizin görünmesi iyidir. Ellerin bu biçimde durması samimiyet ve içtenlik belirtiyor. Vücut dili uzmanları bu hareketin yüzyıllardır 'silahsızlık ve uzlaşma niyetine' işaret ettiğine, bu nedenle mülakat sırasında olumlu bir etki bırakacağına dikkat çekiyor.
EVET: Sandalyenize hafifçe açı verin.
Mülakat sırasında İK uzmanının tam karşısında ve dümdüz oturmak rahatsız hissetmenize neden olabilir. Çünkü bu duruş açısı bilinçaltında rekabet hissi uyandırır. Sandalyenize açı verin ya da görüşmeyi yaptığınız kişinin sağ tarafında oturmaya özen gösterin.
İlgili 20 soru bulundu
İçeri giriş ve tanışma
Mülakat odasına davet ettiklerinde, kapıyı vurup yanıt beklemeden içeri girmek ve kapıyı kapattıktan sonra duruma göre “günaydın efendim” ya da “iyi günler efendim” gibi bir selam verdikten sonra “oturabilirsiniz” demelerini beklemek gerekir. Otururken bacak bacak üstüne atmamakta yarar var.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Görüşmede dik bir şekilde oturarak, karşı tarafla sürekli ve rahatsız edici olmamak kaydıyla göz teması kurulmalıdır. Geriye yaslanarak, ayak ayak üstüne atarak, kolları birleştirerek oturmak olumsuz izlenim bırakabilir. Genelde adaylar mülakat stresinden dolayı ellerini nasıl konumlandıracaklarını bilemezler.
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
Bilek tutma: yakın mesafe içerir.samimiyet göstergesidir. Kafa bir yana doğru eğildiğinde; bu kişinin anlatılan konu ile ilgilenmeye başladığı anlamına gelir.
Her iki elin başparmaklarının birbirini kavraması ve avuç içlerinin de kenetlenmesi; seni dinliyorum artık istediğini konuşabiliriz anlamına gelir. Ayrıca hoş görülü olma ifadesidir. Bu hareket ile seninle artık her şeyi konuşabiliriz rahat ol güven duy biz dostuz mesajı verilmektedir.
Ellerin çeneyi kapsayan şekilde duruşu bazen eleştirel tarzda dinlemeyi ifade eder. İki elimizi çenemizin altına kriko gibi koyduğumuzda, bu derin dinleme ve düşünme durumunu gösterir. Eller duruşumuzu da tamamlayarak ona belirli bir anlam yüklenmesine yardımcı olur.
Mülakata giriş yaparken sizinle görüşecek olan yetkiliye gülümseyerek selam vermeli, eğer size elini uzatıyorsa utangaç olarak değil, kendinden emin, kararlı ve dik bir duruşla elini sıkarak size gösterilen yere oturmalısınız.
Mülakat Sırasında:
Göz teması kurarak konuşulmalıdır. Dürüst davranmalı ve soruların cevabını bilmiyorsanız “bilmiyorum” demekte çekinilmemelidir. Şirkette ve belirtilen pozisyonda çalışma isteğiniz çok fazla abartılmadan vurgulanmalıdır. Sorulara mantıklı ve örneklerle desteklenerek cevap verilmelidir.
Yan topuzlardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Saçın uzunluğu yeterliyse, sade ama şık bir atkuyruğu ilk izlenim için tercih edilebilir. Saç kısaysa, kabarık olmayan sade bir fönü de tercih edebilirsiniz. Dalga dalga olan kabarık saçlar, havalı bir görüntü oluşturacağından yanlış bir seçimdir.
Her görüşme genelde 30-45 dakika sürer ve İK yetkilisi veya yönetici, karşılarındaki kişiyi, yetkinliklerini ve uzmanlığını CV'den bir adım ötede ölçmeye çalışır. İlk karşılaşmada şöyle sıkı bir tokalaşın ve yetkili ile konuşurken onun gözlerine bakmayı unutmayın.
OTURMA POZİSYONU
Otururken, dizleriniz, kalçalarınızdan 5 -7 cm yukarda durmalıdır. Bunu sağlamak için gerekiyorsa ayağınızın altına küçük bir basamak yerleştirebilirsiniz. Dik oturmalı ve bel boşluğunuzu küçük bir minderle desteklemelisiniz. Otururken kalçalar ve dizler arasındaki açı 90º olmalıdır.
Şirketin ve pozisyonun gerektirdiği nitelikleri öne çıkartarak kendinizi ifade edebilirsiniz. Güçlü yanlarınızı, yeteneklerinizi, temel başarı ve iş tecrübelerinizi anlatın. Sizi işe almaları durumunda işleri nasıl kolaylaştırıp fazlasını elde etmelerine katkı sağlayacağınızı belirtin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri