Her görüşme genelde 30-45 dakika sürer ve İK yetkilisi veya yönetici, karşılarındaki kişiyi, yetkinliklerini ve uzmanlığını CV'den bir adım ötede ölçmeye çalışır. İlk karşılaşmada şöyle sıkı bir tokalaşın ve yetkili ile konuşurken onun gözlerine bakmayı unutmayın.
İş görüşmesi soruları ve cevapları ,alan doğrultusunda değişkenlik gösterir. Mülakat genellikle 15-45 dakika sürer. Bu süre mülakat yapan kişi, işin niteliği ve başvuran adayların özel durumları olup olmasına göre değişebilir.
Mülakatın 30 dakikadan uzun sürmesi
Görüşmeyi yapan kişi kaliteli sorular sormak, cevaplarını dinlemek ve seninle pozisyonun ayrıntılarını tartışmak için zaman harcıyorsa, olumlu bir işaret daha var demektir.
Sayısal olarak mülakat
Mülakatta her öğretmene 45 dakika zaman ayrılacakmış. 50 bin atama için 150 bin öğretmen mülakata çağrılacağına göre, bu da 150 bin saat, 9 milyon dakika, 18.750 iş günü, 10 milyon dakika video kaydı demektir.
Yapılacak olan sözlü sınavdaki değerlendirmenin puan aralığı 0-100 olarak uygulanır. Buna göre alınabilecek en yüksek puan 100'dür.
İlgili 37 soru bulundu
Her görüşme genelde 30-45 dakika sürer ve İK yetkilisi veya yönetici, karşılarındaki kişiyi, yetkinliklerini ve uzmanlığını CV'den bir adım ötede ölçmeye çalışır. İlk karşılaşmada şöyle sıkı bir tokalaşın ve yetkili ile konuşurken onun gözlerine bakmayı unutmayın.
Bir online mülakat 20 ila 30 dakika sürmektedir. Mülakattan önceki yapılacak hazırlıklar biraz zaman gerektirir. Mülakat sırasında süreyi verimli kullanmanız gerektiğini unutmayın.
Sözlü sınava katılmaya hak kazanan adaylar, sözlü sınav komisyonunca 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek. Sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılarak tercih yapma hakkına sahip olacak.
Fakat görüşmenizin kısa sürmesi, sizin yetersizliğiniz ve eksikliğinizden değil bazen fazla kalifiye olunmasından da kaynaklanabiliyor. Firma yetkilileri karşısındaki adayın CV'si ve yeteneklerini daha detaylı duymaya başladığında, hem maddi hem de manevi olarak adayı tatmin edemeyeceğini düşünüp görüşmeyi hızlıca ...
Görüşme esnasında görüşmeci ile aranızda oluşan negatif enerji ve aklınızdaki sorulara içten olmayan cevaplar almanız, olumsuz görüşme belirtilerindendir. İşe başlama tarihi ve bir sonraki görüşme hakkında bilgi verilmemesi ya da sonuçla ilgili geri dönüş yapılmaması da olumsuz sonuçları düşündürebilir.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Görüşmeciler, farklı görüşme yöntemlerini uygulayarak söz konusu pozisyon için en uygun adayı belirlemeye çalışırlar. Görüşmenin çeşidine göre, görüşmenin yapısı, sorulacak sorular ve ölçülmek istenen nitelikler ve yetkinlikler farklılık gösterebilir.
Mülakat sırasında saate kesinlikle bakılmamalıdır.
Görüşme sonunda sorularınıza içten ve detaylı yanıtlar verilmemesi. Görüşmeci ile aranızda negatif bir etkileşim hissetmiş olmanız. Olası bir anlaşma durumunda işe başlayabileceğiniz tarihin sorulmamış olması. İkinci görüşmenin muhtemel zamanı hakkında herhangi bir şey söylenmemiş olması.
Mutlaka tıraşlı olmalısınız.
Kirli sakal, düzeltilmemiş orta boy sakal ya da abartılı uzun, gür sakal iş görüşmelerinde kaçınılması gereken tarzlardır.
Resmi giyinmeniz gerekiyorsa düz beyaz gömlek, ceket ve kumaş pantolon doğru bir tercih olabilir. Smart casual kıyafet kodunu benimseyen bir şirketle görüşme gerçekleştirecekseniz daha sportif ve yarı resmi kombinler tercih edebilirsiniz. Örneğin; mavi çizgili gömlek ve düz renk pantolon gibi.
EVET: Sandalyenize hafifçe açı verin.
Mülakat sırasında İK uzmanının tam karşısında ve dümdüz oturmak rahatsız hissetmenize neden olabilir. Çünkü bu duruş açısı bilinçaltında rekabet hissi uyandırır. Sandalyenize açı verin ya da görüşmeyi yaptığınız kişinin sağ tarafında oturmaya özen gösterin.
Mülakat esnasında dürüst, samimi, tutarlı, nazik ve kurumsal bir üslup kullanılmalıdır. Ayrıca karşı tarafın sözünü kesmemeye de dikkat edilmelidir. Asla yanlış bilgi verilmemeli, bilgi saklanmamalıdır. Görüşme gerçekleştirilirken vücut dilimizin karşı tarafa verdiği sinyallere dikkat edilmelidir.
İkinci görüşmeye çağrıldığınız için tebrikler. Bunun anlamı, şirketteki açık pozisyona uyan adaylardan biri olmanız. İkinci görüşmeler şirketten şirket değişir. Bu görüşme için farklı insanlarla konuşmanız gerekebilir.
Mülakat boyunca, soruları aşırıya kaçmadan cevaplandırın ve çok az veya fazla konuşmaktan kaçının. Firma hakkında mutlaka önceden araştırma yapın. Karşı tarafa her zaman güven vermeye çalışın. Soruları net ve akıcı bir şekilde cevaplandırın, cevap vermeden önce dikkatlice düşünün.
İçeri giriş ve tanışma
Mülakat odasına davet ettiklerinde, kapıyı vurup yanıt beklemeden içeri girmek ve kapıyı kapattıktan sonra duruma göre “günaydın efendim” ya da “iyi günler efendim” gibi bir selam verdikten sonra “oturabilirsiniz” demelerini beklemek gerekir. Otururken bacak bacak üstüne atmamakta yarar var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri