Anestezi uygulanmayan hastalar için rahim ağzındaki bölge uyuşturulur ve rahim biyopsi işlemi gerçekleştirilir. Operasyon sırasında hasta kişi sırt üstü yatarak kişinin bacakları sedyedeki bacaklıklara yerleştirilerek pelvik muayene yapılması sırasında vajina kısmına muayene aleti yerleştirerek operasyona başlanılır.
Rahimden parça alınması işlemi lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılabilir. İşlem yaklaşık 10 dakika civarında sürer.
Biyopsi işleminde, çok ince plastik bir alet ile parça alındığından dolayı rahim ağzının genişletilmesine gerek kalmayabilir. Doktor muayenesinde anestezi gerektirmeden endometrial biyopsi de uygulanabilir. Bu esnada hasta çok az bir ağrı hissedebilir.
Genellikle klinik ortamında kadınlara anestezi verilmeden dahi uygulanabilen rahim içi biyopsisi oldukça kolay gerçekleştirilen ve yaklaşık 10 dakika içerisinde tamamlanabilen bir işlemdir. Rahimden parça alınabilmesi için kadınların muayene masasına Smear testi yapılırken olduğu gibi yatması gerekir.
Akciğer biyopsisi lokal anesteziyi takiben yapıldığından tamamen ağrısız bir işlemdir.
İlgili 32 soru bulundu
Biyopsi işlemi öncesinde hastanın aç olmasına gerek yoktur.
İşlem öncesi damar yolundan sedatif ilaç verileceğinden hastanın işlemden 5-6 saat öncesine kadar aç kalması gerekir. Sırt üstü yatan hastanın ilgili bölgesinde küçük bir kesi açılır ve iğne biyopsisi yöntemi ile doku parçası alınır. Hasta o gün hastanede gözlem altında kalır, ertesi gün taburcu edilir.
Biyopsi sonucu değerlendirilir: Biyopsi sonucu, laboratuvar ortamında incelenir ve doktor tarafından değerlendirilir. Sonuçlar, doktor tarafından size iletilecektir. Rahim biyopsisi, genellikle birkaç dakika süren bir işlemdir ve birkaç gün içinde tamamen iyileşir.
Rahimden alınan parçaların patoloji laboratuvarında değerlendirilmesi gereklidir. Bu parçaların sonuçları genellikle 7-10 günde çıkar. Bu süre materyalin değerlendirildiği laboratuvara ve alınan parçanın cinsine göre değişebilir.
Patolog patoloji raporunu biyopsi alındıktan veya ameliyat yapıldıktan sonraki 2-5 gün içinde doktora gönderir. Ancak bu süre bazen 10 güne kadar da uzayabilir.
Tam Kürtaj: Rahim içi dokusunun kürtaj ile tamamen temizlenmesini amaçlayan bir yöntemdir. Kürtaj yöntemi ile rahim duvarı kalınlaşmasında kesin tanı konulabilir. Ayrıca bu yöntem ile rahim içi tamamen temizlendiğinden hastanın yaşadığı kanama tamamen kesilebilir.
Her yarada olduğu gibi cerrahi yaraların da temiz tutulması iyileşme süresini olumlu etkiler. Eve döndüğünüzde sıklıkla duş şeklinde yapacağınız bir banyo ile yaranızı temiz tutabilirsiniz. Yara yerinin sabunlamanıza gerek yoktur, su yeterli olacaktır.
Her regl döneminde rahmin iç yüzeyini kaplayan bir tabakanın dökülerek her ay olası bir gebeliğin gerçekleşmesi durumuna bağlı olarak, iç tabakadan mikroskop altında patolojik inceleme amacıyla, endometriumdan parça alınması şeklinde yapılan işleme Endometrial biyopsi adı verilmektedir.
Standar uygulamada; biyopsi anında iğne içine alınan doku formol sıvısı içeren bir kaba yerleştirilerek patoloji laboratuvarına gönderilir. Burada patoloji laboratuvarlarının çalışma hızı ve teknik yeterliliğine göre 1 ila 3 gün içinde patoloji uzmanı tarafından mikroskobik inceleme yapılarak ve sonuç rapor edilir.
Şüpheli meme dokusundan biyopsi işlemi ile alınan parça patoloji laboratuvarına gönderilmekte ve burada uzman patoloji doktoru tarafından incelenmektedir. Yapılan inceleme sonucunda pozitif çıkan sonuç hastada kanser varlığını ifade ederken, negatif çıkan sonuç ise alınan parçada kanser olmadığını gösterir.
Patoloji raporlarında yazan ER (+) , PR (+) anlamı, kanser hücrelerinin östrojen ve progesteron reseptörlerini taşıdığı anlamına geliyor. Bu reseptörlerin varlığı kanserin nispeten daha iyi huylu olduğunu ve daha iyi seyredeceğini gösteriyor.
Kadınlarda görülen rahim ve idrar torbası sarkması, idrar kaçırmaya ya da uzun süreli bel ve bacak ağrılarına neden olabiliyor.
Smear testinde anormal özelliklere sahip hücreler görülmüşse sonuç pozitif olarak değerlendirilir. Pozitif sonucunuz olması kanser olduğunuz anlamına gelmez. Anormal sonuçların büyük kısmı HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen virüs enfeksiyonuna bağlı değişikliklerdir.
Tiroit biyopsi sonrasında biyopsi yapılan bölgede çok hafif bir ağrı ve hafif ödem görülebilir. Klasik ağrı kesicilerle bu ağrı rahatlıkla ortadan kaldırılabilir. Hastanın biyopsiden sonra iki gün süreyle, ağrı olursa ağrı kesici kullanması önerilmelidir.
Klasik biyopside genellikle hasta uyutulmadan lokal anestezi yapılır. Füzyon biyopsi genellikle hasta uyutularak anestezi altında yapılmaktadır.
Biyopsi işlemi radyolog doktor tarafından masanın aşağısında uygulanıyor; hasta işlemi göremiyor, biyopsi alanı lokal olarak uyuşturulduğu için herhangi bir ağrı da hissetmiyor. İşlem sonrasında hasta yarım saat kadar bekletiliyor ve bu sırada işlem bölgesi üzerine dışarıdan buz uygulanıyor.
Biyopsiler genellikle günübirlik yatış ile yapılır, yani hastaneye yatışınız yapılır ama işlemden sonra eve dönersiniz. Hastanede kalmanız genellikle gerekmez. İşlemden önce kan alınarak gereken laboratuar değerlendirme yapılır. İğnenin gireceği nokta uyuşturulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri