Bu yazımızda Hakimlik mülakatına kaç kişinin çağrıldığını irdeleyelim. Yazılı sınavda 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almak kaydıyla en yüksek puan alandan başlamak üzere, sınav ilânında belirtilen kadro sayısının 2 katı fazlası; yani sınav ilanında belirtilen kadro sayısının 3 katı mülâkata çağrılmaktadır.
MADDE 12 – (1) KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, alanlar için belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılır. Son sıradaki adayla aynı puana sahip olan adaylar da sözlü sınava çağrılır.
(3) (Değişik:RG-25/11/2022-32024) Mesleki yeterlilik sınavına çağrılacak aday sayısı, atama yapılacak kadro sayısının yirmi katından, yalnızca mülakat sınavı yapılması hâlinde sözlü sınava çağrılacak aday sayısı duyuruda belirtilen kadronun on katından fazla olamaz.
Merkezi sınav puanlarına göre en yüksek puandan başlamak üzere her bir adalet komisyonu için ilan edilen pozisyon sayısının 3 katı aday sözlü sınava çağrılır.
Mülakata Çağrılma Sırası Nasıl Belirlenir? Mülakatlara çağrılma sıraları genelde ilana başvuranlar arasından rastgele seçilir. Ancak bazen ilana başvuranları başvurma tarihlerine göre sırasıyla çağırdıkları da oluyor. Bu karar idari yönetimin insiyatifinde biraz keyfi olarak belirlenen bir karardır.
İlgili 33 soru bulundu
Mülakatta elenen öğretmenler 2021 yılı için belirtilen tarihlerde itiraz edebilirler. KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, alanlar için belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılır.
İkinci bir mülakata davet edilmek, başvurduğun pozisyon için olumlu değerlendirilen bir aday olduğunu gösterir. Rol için ilk engelleri aştığının ve sende potansiyel görüldüğünün kanıtıdır. Bu bir kutlama nedeni olarak görülebilir, ancak henüz her şeyin bitmediği unutulmamalıdır.
Sözlü sınavda barajı geçenlerin görevlendirme puanları hesaplanırken sözlü sınav sonucu için %20 oranında katsayı uygulanmaktadır. Bu katsayı yazılı sınavı yüksek bir adayı sözlü sınavda geride bırakabilmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 20 bin sözleşmeli öğretmen alımı için mülakata KPSS ayarı getirdi. Bakanlığın talimatıyla sözlü sınava alınacak 60 bin adaya, komisyonlar tarafından ancak KPSS puanlarının 3 puan aşağı ve yukarısında not verilebilecek.
Her görüşme genelde 30-45 dakika sürer ve İK yetkilisi veya yönetici, karşılarındaki kişiyi, yetkinliklerini ve uzmanlığını CV'den bir adım ötede ölçmeye çalışır. İlk karşılaşmada şöyle sıkı bir tokalaşın ve yetkili ile konuşurken onun gözlerine bakmayı unutmayın.
Sözlü Sınav – Mülakat
KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, alanlar için belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılır.
İşverenler ve kurumlar, başvuru yapılan alan için ilgili kimseleri yakından tanımak amacıyla görüşmeye çağırırlar. Mülakat süreci, hem adayların kendilerini anlatma fırsatı bulduğu, hem de işverenin veya kurumun uygun adayları değerlendirdiği önemli bir süreçtir.
İş görüşmesi soruları ve cevapları ,alan doğrultusunda değişkenlik gösterir. Mülakat genellikle 15-45 dakika sürer. Bu süre mülakat yapan kişi, işin niteliği ve başvuran adayların özel durumları olup olmasına göre değişebilir.
Sözlü sınavlarda başarılı olmak için 100 üzerinden en az 60 puan alınması şarttır.
Adaylar “tercih yapmaya hak kazandınız” ibaresiyle karşılaştı. Bu ibare tercih başvuru sürecine hak kazandığınız anlamına gelmektedir. e-Devlet üzerinde başvurunuzu yapabilirsiniz.
Son sıradaki adayla aynı puana sahip olan adaylar da sözlü sınava alınır. demektedir. Görüldüğü gibi boş eğitim kurumu sayısının 3 katı aday mülakata katılabilecektir. Bunun tek istisnası son sıradaki adayla aynı puana sahip aday varsa onların da mülakata katılabileceğidir.
İçeri giriş ve tanışma
Mülakat odasına davet ettiklerinde, kapıyı vurup yanıt beklemeden içeri girmek ve kapıyı kapattıktan sonra duruma göre “günaydın efendim” ya da “iyi günler efendim” gibi bir selam verdikten sonra “oturabilirsiniz” demelerini beklemek gerekir. Otururken bacak bacak üstüne atmamakta yarar var.
Mülakat esnasında maaş beklentinizin sorulmasını bekliyorsanız, ilk olarak görüşme yaptığınız kişiye pozisyonla ilgili daha fazla bilgi almak istediğinizi söyleyin. Mülakatlardan sonra iş size teklif edildiğinde ise artık maaş hakkında daha açık bir şekilde rahatlıkla konuşabilirsiniz.
Mülakat Sırasında:
Göz teması kurarak konuşulmalıdır. Dürüst davranmalı ve soruların cevabını bilmiyorsanız “bilmiyorum” demekte çekinilmemelidir. Şirkette ve belirtilen pozisyonda çalışma isteğiniz çok fazla abartılmadan vurgulanmalıdır. Sorulara mantıklı ve örneklerle desteklenerek cevap verilmelidir.
Avuç içlerinizin görünmesi iyidir. Ellerin bu biçimde durması samimiyet ve içtenlik belirtiyor. Vücut dili uzmanları bu hareketin yüzyıllardır 'silahsızlık ve uzlaşma niyetine' işaret ettiğine, bu nedenle mülakat sırasında olumlu bir etki bırakacağına dikkat çekiyor.
Mülakat esnasında dürüst, samimi, tutarlı, nazik ve kurumsal bir üslup kullanılmalıdır. Ayrıca karşı tarafın sözünü kesmemeye de dikkat edilmelidir. Asla yanlış bilgi verilmemeli, bilgi saklanmamalıdır. Görüşme gerçekleştirilirken vücut dilimizin karşı tarafa verdiği sinyallere dikkat edilmelidir.
İş görüşmesi sonrasında İK uzmanının sizi yetkililerle tanıştırmak istemesi olumlu bir işarettir. Yetkililerle ve birim yöneticileri ile tanışmak ve size şirketin gezdirilmesi sizin işe kabul edilme yolunda olduğunuzun en belirgin işaretleri arasında yer alır.
Eğer görüşme 1.5 saat - 2 saat'i geçmişse çok güçlü bir adaysınız demektir. Hatta bazen bu süreler de yeterli olmuyor, 2. görüşme, hatta 3. görüşmeye bile çağrılıyor olabilirsiniz (zaten bu 3. görüşme maaş ve çalışma şartlarının konuşulduğu son görüşme oluyor). Olumlu bir süreç içinde olduğunuzu kabul edebilirsiniz.
İşverenler genellikle işe ne zaman başlayabileceğiniz sorarlar. Bu konuda, en iyi cevap genellikle 2 hafta sonradır, çünkü işverenler eski işyerindeki ihbar sürelerini göz önünde bulundururlar. Eğer daha erken bir tarihte başlamak istiyorsanız, bunu işverene belirtmelisiniz.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri