Mülakata giderken erkeklerin koyu renk takım elbise, tercihen beyaz veya desensiz gömlek, uygun bir kravat ve takım elbiseye uygun boyalı temiz bir ayakkabı ayrıca traşlı, temiz, abartısız ve mümkünse jölesiz bir saç stili ile; Kadınların ise etek-ceket veya pantolon -ceket, gömlek ve burnu kapalı, kıyafetle uyumlu, ...
İş görüşmesine giderken tercih edeceğiniz kıyafetler, size dikkat çekici bir görünüm vermeli ve aynı zamanda karşınızdaki kişide profesyonel bir algı oluşturmalıdır. Genel olarak, iş görüşmesi kombini için beyaz, siyah, gri, bordo ve mavi gibi renklerin tercih edilmesi önerilir.
Eğer iş görüşmesinde hangi rengi tercih edeceğiniz konusunda emin değilseniz siyah, lacivert, krem rengi ve koyu mavi gibi nötr ve garanti renkleri tercih etmelisiniz. Gömlek konusunda ise beyaz rengi tercih edebilirsiniz.
Kadınlar: Etek/ceket ya da pantolon/ceket tercih etmeniz şık bir görünüm elde etmenizi sağlar. Pantolon ve ceketin içine dar kesim bir gömlek ya da trikolar ya da kazaklar tercih edebilirsiniz. Gömleğin üzerine de bisiklet yaka ya da 'V' yaka triko kazaklar tercih edebilirsiniz.
Mülakat için Parlak ve Gösterişli Renkleri Minimumda Tutun!
Düz renkler giymek, giysilerinizin yüzünden dikkatin dağılmamasını sağlar. Koyu lacivert, koyu gri ve siyah takım elbise veya elbiseler özellikle dikkat dağıtıcı olmadan profesyonel görünür. İnce ince çizgili kumaşlar gibi küçük desenler de iyidir.
İlgili 41 soru bulundu
Görüşmede dik bir şekilde oturarak, karşı tarafla sürekli ve rahatsız edici olmamak kaydıyla göz teması kurulmalıdır. Geriye yaslanarak, ayak ayak üstüne atarak, kolları birleştirerek oturmak olumsuz izlenim bırakabilir. Genelde adaylar mülakat stresinden dolayı ellerini nasıl konumlandıracaklarını bilemezler.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Saçın uzunluğu yeterliyse, sade ama şık bir atkuyruğu ilk izlenim için tercih edilebilir. Saç kısaysa, kabarık olmayan sade bir fönü de tercih edebilirsiniz. Dalga dalga olan kabarık saçlar, havalı bir görüntü oluşturacağından yanlış bir seçimdir. Saçlar Toplanacaksa Dip Boyasına Dikkat!
Avuç içlerinizin görünmesi iyidir. Ellerin bu biçimde durması samimiyet ve içtenlik belirtiyor. Vücut dili uzmanları bu hareketin yüzyıllardır 'silahsızlık ve uzlaşma niyetine' işaret ettiğine, bu nedenle mülakat sırasında olumlu bir etki bırakacağına dikkat çekiyor.
Kıyafetiniz, kendinizi nasıl hissettiğiniz, nasıl göründüğünüz ve işverenler tarafından nasıl algılandığınız konusunda büyük bir etkiye sahiptir. Mülakat için giyilebilecek en iyi kıyafet, işin ciddiyetini yansıtacak şekilde temiz, düzgün ve profesyonel bir görünüm sunan klasik bir takım elbise olacaktır.
Mülakat Sırasında:
Göz teması kurarak konuşulmalıdır. Dürüst davranmalı ve soruların cevabını bilmiyorsanız “bilmiyorum” demekte çekinilmemelidir. Şirkette ve belirtilen pozisyonda çalışma isteğiniz çok fazla abartılmadan vurgulanmalıdır. Sorulara mantıklı ve örneklerle desteklenerek cevap verilmelidir.
Başarının rengi eflatun
Yapılan araştırmalara göre eflatun rengi beyinde problem çözme alanlarını uyarıyor ve üretkenliğe, sanatsal kabiliyete katkı sağlıyor. Eflatun dikkati dağınık insanlar için uyarıcı bir renk ve insanlarda gerginlik oluşturmuyor. Mor renk ise kullanıldığı tona göre farklı etkiler gösterebiliyor.
Ceketin önü kapalı olmalıdır. Mülakata gidilecek mevsim kışsa pantolonun daha fazla kirlenme ihtimalinden, çok kısa ya da çok uzun olmayan bir kalem etek ya da elbise tercih edilebilir. Yazın pudra rengi gibi yumuşak tonlar da kullanılabilir.
Cilalı ayakkabılar giyin
' Biliyoruz, mülakatı yapan kişi muhtemelen düşmanınız değil ancak, ayakkabılar dikkati çeken ilk parça. Spor ayakkabılar bir iş görüşmesi için ceza sahasında. Cilalı, temiz Oxford'lar bunun için son derece uygun.
Mülakatlarda hobilerim hakkında tatmin edici cevaplar verebilmek için; çeşitli arkadaşlarla oyun oynamayı, sinemaya gitmeyi, spor salonuna gitmeyi, fotoğraf çekmeyi, resim yapmayı, kitap okumayı, müzik dinlemeyi, araştırma yapmayı ve düzenli olarak sağlıklı yaşamı güçlendirmeyi seviyorum.
İçeri giriş ve tanışma
Mülakat odasına davet ettiklerinde, kapıyı vurup yanıt beklemeden içeri girmek ve kapıyı kapattıktan sonra duruma göre “günaydın efendim” ya da “iyi günler efendim” gibi bir selam verdikten sonra “oturabilirsiniz” demelerini beklemek gerekir. Otururken bacak bacak üstüne atmamakta yarar var.
Şirketin ve pozisyonun gerektirdiği nitelikleri öne çıkartarak kendinizi ifade edebilirsiniz. Güçlü yanlarınızı, yeteneklerinizi, temel başarı ve iş tecrübelerinizi anlatın. Sizi işe almaları durumunda işleri nasıl kolaylaştırıp fazlasını elde etmelerine katkı sağlayacağınızı belirtin.
Kadınlar: Etek/ceket ya da pantolon/ceket tercih etmeniz şık bir görünüm elde etmenizi sağlar. Pantolon ve ceketin içine dar kesim bir gömlek ya da trikolar ya da kazaklar tercih edebilirsiniz. Gömleğin üzerine de bisiklet yaka ya da 'V' yaka triko kazaklar tercih edebilirsiniz.
Spor ayakkabı giymeyin!
Örneğin, bir banka ile mülakata gidiyorsanız bu şekilde giyinmek uygun olmayacaktır. Bu nedenle bizim tavsiyemiz; kadınlar için mutlaka burnu kapalı, babet ya da sade ve fazla yüksek olmayan klasik bir topuklu ayakkabı; erkekler için de siyah, klasik bir kösele ayakkabı edinmeniz olacaktır.
Mülakata başlarken, yetkili kişinin elini sıkmak yerine başla selam verilerek hafifçe gülümsemek daha uygun olacaktır. Kendini tanıtma kısmında, öz güvenli bir şekilde kısa ve öz bir açıklama yapmak daha etkili olacaktır. Samimi olmayan bir tavırla kendini tanıtmak önemlidir.
EVET: Sandalyenize hafifçe açı verin.
Mülakat sırasında İK uzmanının tam karşısında ve dümdüz oturmak rahatsız hissetmenize neden olabilir. Çünkü bu duruş açısı bilinçaltında rekabet hissi uyandırır. Sandalyenize açı verin ya da görüşmeyi yaptığınız kişinin sağ tarafında oturmaya özen gösterin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri