Adaylar, mülakat puanına göre öğretmenliğe atanıyor. KPSS puanı ise değerlendirmeye etki etmiyor. Bakan
Mülakat puanı da atama puanına yüzde 50 oranında eklenecek.
İlgilinin sözlü sınavda başarılı sayılabilmesi için yüz tam puan üzerinden en az yetmiş puan alması gerekir. Sözlü sınav sonuçları EK 3-C Nihai Başarı Listesinin ilgili hanesine işlenir.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenlik mülakatlarına ilişkin, atamalarda KPSS puanı ve mülakatın yarı yarıya etkili olacağını söyledi.
"Mülakat komisyonunun adaylarla ilgili bilgisi olmayacak"
KPSS yüzde 50, mülakat yüzde 50. 30 büyükşehirde mülakat yapılacak. Mülakatta öğretmen adayına 'bize ders anlatın' diyeceğiz. İletişim becerisi ve sorun çözme becerisini ölçeceğiz. Kul hakkı yemeden, herhangi bir ideolojik bir kayırma yapmadan bunu yapabilmek.
İlgili 15 soru bulundu
Sözlü sınav sonucu aynı puanda eşitlendiği için yazılı sınav sonucuna (KPSS Puanına) bakılarak sıralama yapılır. Dolayısıyla mülakat puanının yuvarlanması sıralamayı değiştirmez.
Mülakat nedir sorusunu en basit haliyle görüşme olarak yanıtlayabiliriz. İş görüşmesi soruları ve cevapları ,alan doğrultusunda değişkenlik gösterir. Mülakat genellikle 15-45 dakika sürer.
Adaylar, mülakat puanına göre öğretmenliğe atanıyor. KPSS puanı ise değerlendirmeye etki etmiyor. Bakan Yusuf Tekin, yeni mülakat sistemi kurulduğunda yüzde 50 KPSS, yüzde 50 mülakat puanı üzerinden hesaplamayı hedeflediklerini de söylüyor. Ancak "yüzde 50-50" sistemi için de yasal düzenleme şart.
Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki sistem şöyle işliyor
Ancak KPSS puanı ne olursa olsun atama için mülakattan 60 almak gerekiyor.
Sözlü Sınav – Mülakat
Buna göre; KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, alanlar için belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılır. Son sıradaki adayla aynı puana sahip olan adaylar da sözlü sınava çağrılır.
Sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılır ve sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere tercih yapma hakkına sahip olur. MADDE 13 – (1) Sözlü sınav sonuçları, tüm sınavların tamamlanmasını takiben duyuruda belirtilen süre içinde Bakanlıkça ilan edilir.
16) Mülakata girecek aday sayısı kontenjan sayısının 3 (Üç) katı ile sınırlıdır.
Atama puanlarının geçerlilik süresi genellikle iki yıldır. Yani bir aday belirli bir puan aldığında, bu puan iki yıl boyunca geçerli sayılır. Geçerlilik süresi dolan puanlar yenilenmediği takdirde, artık kullanılamazlar.
Mülakatta elenen öğretmenler 2021 yılı için belirtilen tarihlerde itiraz edebilirler. KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, alanlar için belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılır.
Öğretmenler, 3 kişiden oluşan bir jurinin karşında 45 dakikalık bir mülakata alınacak. Bu mülakatta kendisine sorulan konuyla ilgili konuşması ve anlatması istenecek. Ayrıca bu 45 dakikalık süre içeriğinde öğretmen adayı yazılı bir beyan da verecek. Tüm bu süreç kamera ile kayıt altına alınacak.
Cumhurbaşkanı bildiğiniz gibi mülakatların uygulanış biçimiyle ilgili rahatsızdı. Bu sebeple KPSS sınavına giren ve mülakat sürecine dahil olan öğretmenlerimize artık elektronik ortamda hazırlanan sorular sorulacak.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen adaylarına yapılması planlanan mülakatla ilgili, "Öğretmenler KPSS sonrasında mülakat notuna göre atanıyorlar. Biz ise şöyle bir mekanizma geliştirmek istiyoruz, KPSS skoru, onun yüzdelik dilimini alacağız yüzde 50. Yüzde 50 de mülakat performansını alacağız arkadaşımızın.
Peki KPSS öğretmenlik hangi puan türüyle atama yapılıyor? KPSS ile öğretmen atamaları P121 ve P10 puan türlerinde gerçekleştiriliyor. 16 daldaki öğretmenlik için hesaplanan P121 puanı, Genel Kültür - Genel Yetenek + Eğitim Bilimleri + ÖABT sonuçlarından oluşmaktadır.
KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, alanlar için belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılır.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmen mülakatlarını hangi esas ve usullere göre yapacağı şekillenmeye başladı. Mülakat sürecinin kamera kaydına alınacağı yeni sistemde, öğretmen adayları jüri üyelerini, jüri de adayları mülakat günü öğrenecek.
Mülakatlarda yönetmelikte açıkça düzenlenmediği takdirde ses veya video kaydı yapılması zorunlu değildir. Sınavlar sadece eğitim kurumlarında yapılmamaktadır. Kişilere belli kamu görevlerine atanabilmek, yüksek lisans, doktora ve meslekte yükselme için de yazılı ve sözlü sınavlar yapılmaktadır.
İçeri giriş ve tanışma
Mülakat odasına davet ettiklerinde, kapıyı vurup yanıt beklemeden içeri girmek ve kapıyı kapattıktan sonra duruma göre “günaydın efendim” ya da “iyi günler efendim” gibi bir selam verdikten sonra “oturabilirsiniz” demelerini beklemek gerekir. Otururken bacak bacak üstüne atmamakta yarar var.
Mülakata başlarken, yetkili kişinin elini sıkmak yerine başla selam verilerek hafifçe gülümsemek daha uygun olacaktır. Kendini tanıtma kısmında, öz güvenli bir şekilde kısa ve öz bir açıklama yapmak daha etkili olacaktır.
Fakat görüşmenizin kısa sürmesi, sizin yetersizliğiniz ve eksikliğinizden değil bazen fazla kalifiye olunmasından da kaynaklanabiliyor. Firma yetkilileri karşısındaki adayın CV'si ve yeteneklerini daha detaylı duymaya başladığında, hem maddi hem de manevi olarak adayı tatmin edemeyeceğini düşünüp görüşmeyi hızlıca ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri