Eğer referansınız yoksa öz geçmişlerinizde bu kısmı boş bırakmanız, mülakatın sağlıklı tamamlanabilmesi için önemlidir. Nitekim referans kısmı yanlış doldurulur ve mülakat sonrası işveren tarafından referansın aranması gerekir ise istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir.
Referans, sizi tanıyan ve hakkınızda bilgi sahibi olan; çalışma şeklinize ve iş disiplininize hakim kişilere verilen isimdir. İşe alımlarda referans istenmesinin en önemli nedenlerinden biri kişisel özelliklerinizin nasıl olduğunu öğrenmek değil nasıl bir çalışan olduğunuzu anlamaktır.
Başka bir ifadeyle referans; personel ya da öğrenci adayının daha önce çalıştığı kurumlardaki performansını gösterir. Referans mektubu almak, çalışan adayının değerlendirilmesi için önemli bir veridir. Bu mektup, online işe alım sürecinin objektif değerlendirmelerle yürütülmesini sağlar.
Referans kontrolü iş görüşmesi sürecinin son aşaması. Tüm süreci başarı ile tamamlayan aday son aşamada verdiği referans kişilere telefonla ulaşılması yoluyla ya işe kabul ediliyor ya da süreç negatif sonuçlanıyor.
Referans araması, işverenin seni iyi tanıyan kişilerin gözünden görebilmesi ve hakkında daha iyi bilgi sahibi olabilmesi açısından yapılmaktadır. Mülakat sırasında hakkında edindikleri bilgileri, seninle daha önce çalışmış ve iş düzenine hakim olan biri aracılığıyla teyit etmek isterler.
İlgili 37 soru bulundu
Referansınızı özgeçmişinize eklemeden önce mutlaka onlardan izin istemeyi unutmayınız. Eğer iş görüşmeniz olumlu geçtiyse ve iş teklifi aldıysanız, referanslarınıza teşekkür etmeyi unutmayınız. Genel olarak özgeçmişinize üç referans yazarsanız yeterli olacaktır.
Referans olarak iş yaptığınız müşterileri, idarecilerinizi, proje yöneticilerinizi, öğretmenlerinizi veya meslektaşlarınızı gösterebilirsiniz.
İş başvurularında referans, sizi tanıyan, hakkınızda ve çalışma şeklinizle ilgili bilgi sahibi olan ve istendiğinde iş başvurusu yaptığınız kişilerin görüşebileceği kişilere deniyor. Referans istenmesinin en önemli nedeni, sizin kişisel özelliklerinizden çok nasıl bir çalışan olduğunuzun merak edilmesi.
Bu paragrafta kişinin başarıları, hedefleri ve karakteri anlatılır. Kişinin yaptığı çalışmalar, yürüttüğü projeler, çalıştığı kuruma olan katkısı, performansı, kişiliğinin avantajları mektubun bu alanında yer alır.
Referans edilen kişi talep edilir; torpil yapan kişi talep eder. Torpilde kişi hak etmediği bir pozisyon için, güç sahibi kişilerden, kendisi talepte bulunur. Torpil ile iş başına gelenler olabilir, moralinizi bozmasın. Referans çok daha güçlü ve uzun ömürlüdür.
Yeni mezun değilseniz hocalarınız yerine işyerinizde birlikte çalıştığınız ve bağlı olduğunuz yöneticilerinizden isteyiniz. Eğer yüksek lisans başvurusu için referans mektubu almak istiyorsanız bu defa iş dünyasından birilerinden almak yerine üniversite hocalarınızdan almanız çok daha faydalı olacaktır.
Referans bir 'tavsiye mektubu' olarak bilinmektedir. Herhangi bir durum karşısında konuyu desteklemek amaçlı kişi veya kurum tarafından ele alınır.
Bazı firmalar mülakat sırasında edindikleri olumlu izlenimi yeterli bulur ve referans sormayı gerekli görmezler. Bazı şirketler ise buna çok önem verirler. Referans, insan kaynakları sektöründe, başka bir kişi veya kişilerin görüşülen aday hakkında tavsiyede bulunması anlamına gelir.
Liyakat sahibi olduğu halde hak ettiği görevi alamayan kimselere yardımcı olmak ise iltimas/torpil niteliği taşımaz. Bu manada o kimsenin ehil olduğuna dair referans olmakta da sakınca yoktur.
Seçilecek referans, adayın işe kabulünde önemli bir rol oynar. Cv'ye yazılacak referanslara arkadaş, akraba yazılması uygun değildir. Eğer yeni mezunsanız, üniversitedeki öğretim görevlilerini, staj yaptığınız yerdeki yöneticileri referans olarak yazabilirsiniz.
Ancak referans gösterme temel olarak iki farklı biçimde yapılır. Ya bu bilginin yer aldığı cümlelerin sonunda parantez içerisinde verilir (buna yazar-tarih yöntemi de denir). Ya da yine bu cümlelerin sonuna sayı verilerek sayfanın altında dipnot biçiminde verilir (buna nümerik yöntem de denir).
KVKK'ya göre referans araştırma sürecinin mutlaka yapılandırılması gerekiyor. Adaydan referans bilgileri iş başvurusu veya mülakat sırasında istenebilir, verdiği isimlerle görüşmek üzere onay alınabilir. Gerekirse ek referanslar yazılı olarak istenmelidir.
Başvurduğunuz iş ilk işiniz olacaksa tarafsız karar verebilen iki kişiyi referans göstermelisiniz. Lisedeki öğretmenleriniz ve üniversitedeki okutmanlarınız hayattaki genel tutumunuz hakkında kefil olabilir. İlk akla gelen referanslar olan aile üyelerinizin ismini vermeniz ise kesinlikle profesyonel karşılanmayacaktır.
Vereceğiniz referanslar konusunda İK departmanlarının farklı talepleri olsa da en az iki referans günümüz iş dünyasında ideal sayılabilir.
Referans kontrolü için, referansın adı, adresi, iş adresi, pozisyonu ve telefon numarası gibi bilgilerin toplanması gerekiyor. Ayrıca, çalışanların önceki işleri hakkında bilgi almak, çalışanın önceki işleriyle ilgili özgeçmişini incelemek ve çalışanın referanslarını arayıp görüşmek de önemlidir.
Özgeçmiş güncelleme sayfasına giriş yaptıktan sonra özgeçmişinizin en alt kısmında yer alan “Referanslarım” alanına referans olacak kişinin bilgilerini girip ekleme yapabilirsiniz.
Referans kontrolü, uygun bir işe alım süreci için de gereklidir – yeni çalışan ile ilgili ileride herhangi bir sorun yaşanması halinde, İnsan Kaynakları ve işe alım yöneticisi, olası sorunları en aza indirmeye yönelik her şeyi yapmış olduklarını gösterebileceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri