15.yüzyıldan bu yana kullanılmakta olan mülaki kelimesi, mülakat fiilinden türetilmiştir. Mülakat hem karşılaşmak hem de buluşup görüşmek manasına gelirken, mülaki kelimesi de bir araya gelen, görüşen ve birlikte vakit geçiren demektir. Kelimenin fiil hali ''mülaki olmak'' şeklinde yazılır.
mülaki / mülakî / mülâki / mülâkî / مُلَاق۪ي
Buluşan. Yüz yüze gelen. Görüşen. Kavuşan.
Allah'a mülâki olmayı (Allah'a ölmeden önce ulaşmayı) yalanlayanlar, hüsrandadır (nefslerini hüsrana düşürdüler). Ve hidayete eren kimseler olmadılar (ruhlarını ölmeden evvel Allah'a ulaştıramadılar).
Mülaki kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı mulāḳī şeklindedir.
Sözlükte “durmak, beklemek” anlamındaki vakf kökünden türeyen tevakkuf, hadis terminolojisinde teâruz halinde olan hadisler arasındaki ihtilâfı gidermek amacıyla başvurulan yolların son aşamasını ifade eder.
İlgili 39 soru bulundu
Divan edebiyatında birçok kelime olduğu gibi mülaki de gerçek değil mecazi anlamda kullanılmıştır. Divan şairlerinin kaleme aldığı eserlerde mülaki sözcüğü, sevgilisine kavuşan aşık anlamına gelir.
Müstevi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Her yeri aynı düzeyde olan, düz.
MÜTEKÂMİL. (ﻣﺘﻜﺎﻣﻞ) sıf. (Ar. tekāmul “gelişmek, olgunlaşmak”tan mutekāmil) Tekâmül eden, gelişip olgunlaşan, olgunlaşmış, gelişmiş: Millet diye böylesine mütekâmil bir insan toplumuna denir (Mukbil Özyörük).
Mülhem, en kısa tanımı ile bir şeyden esinlenmek ya da ilham almak olarak bilinir. Sık sık kullanılır ve kullanım açısından büyük değere sahip olan bir kelimedir. Mülhem Ne Demek? " Kalbe doğan, birinin içine doğan, içe doğan, Allah'ın kalbe ilham ile bildirdiği bir şey " anlamların gelen bir kelime olarak bilinir.
Müsakkal kelime; dile ağır gelen, şeddeli yani idğamlı kelime demektir.
Bezm sözcüğü TDK'da, içki meclisi anlamına sahiptir. Dost toplantısı anlamını da taşıyor.
Mülakat, çalışan alımı yapan firma yetkilileri ve işe başvuran adayların birbirlerini tanımak için yaptıkları iş görüşmesine denir. Mülakat sırasında, başvuran adayın eğitim geçmişi, çalışma koşulları, adayın tecrübeleri ve karakteri, bilgi birikimi, hedefleri ve kariyer planı konuşulur.
Müsrif, sahip olduğu her şeyi düşünmeden boşa harcayan, israf etmekten rahatsız olmayan ve savurganlık yapan kimselere verilen isim olmaktadır.
Müftehir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bir şeyi övünç bilerek onunla sevinen, övünen, iftihar eden.
Putların önünde secde eden kişiler müşrik ve mülhid denir.
Mübadil, başkasının yerine getirilmiş olan demektir. Göçe tabi tutulan kimselere da mübadil denir.
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
Mütekâmil TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Olgunlaşmış, gelişmiş, gelişkin.
Munkarız olmak: Yıkılmak, çökmek, sönmek.
Münteşir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Yaygın, yayılmış Yayımlanan, yayımlanmış olan (gazete, dergi vb.)
Müteessir olmak, hem bir olayın etkisinde kalmak hem de incinmek manasına gelir.
isim,askerlik Bir asker karargâhında subay yardımcısı
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, intiha sözcüğünden türetilmiştir. İntiha sona ermek ve tamamlamak anlamına gelirken, mütenahi, biten ve tamamlanan demektir. Bu kelime tamlamalarda ve kalıp ifadelerde son ve sonuç anlamında kullanılır.
Mazbut İnsan Kime Denir? Özellikle mazbut kelimesi mazbut insan kelime grubu üzerinden ele alınmakta ve kullanılmaktadır. Bu daha çok beğenilen insan ya da düzgün ve düzenli insan şeklinde ifade edilir. Özellikle de takdir gören ve saygı duyulan önemli kişiler için ele alınmak suretiyle kullanılan bir kelime grubudur.
Müsamahakar kelimesi, Osmanlıcadan günümüz modern Türkçesine gelmiş olup kendisine yapılanları tolere edebilme durumu yüksek olan kişiler için kullanılmaktadır. Müsamaha gösteren, sabırlı ya da ayrıcalık göstermemesi gereken olaylara ayrıcalık tanıyan kişiler için kullanılan bir sıfattır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri