mülayemet / mülâyemet Lâtife etmek, şaka yapmak. Sevinç izhar etmek. Yumuşaklık.
Mülazemet, bir yerde durmak, devamlılık sağlamak ve sebat etmek anlamına gelir. Bir yerde uzun bir süre çalışan kişilere ise mülazım denir. Bu kelimenin yan anlamı ise teğmendir.
Mülayim ne demek sorusuna TDK: 1- Hoş görülebilir nitelikte olan, uygun. 2- Yumuşak huylu şeklinde 2 tanım vermiş.
TDK'YA GÖRE MÜLAYİM NE DEMEK? Türk Dil Kurumu'na göre mülayim "Uygun, hoş görülebilir." , "Yumuşak huylu" ve "Ilıman (hava)" anlamlarına gelmektedir. Tdk mülayim 1. anlamı : Uygun, hoş görülebilir. TDK mülayim 2. anlamı : Yumuşak huylu.
Bir şirkette memur olarak çalışan Mülayim'in sıradan bir hayatı vardır. Ancak onun bu sıradan hayatı, bir gün hastaneye tahlil yaptırmak için gitmesiyle bambaşka bir hal alır. Kendisini gayet sağlıklı hisseden Mülayim, doktorun kendisine altı aylık ömrünün kaldığını söylemesiyle büyük bir yıkıma uğrar.
İlgili 36 soru bulundu
Arapça lAm kökünden gelen mulāˀim ملائم "uyumlu, yumuşak başlı" sözcüğünden alıntıdır.
(La'b. dan) Oynaşan, oynayan.
Müstevi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Her yeri aynı düzeyde olan, düz.
Metânetsiz, güçsüz ve dayanıksız olma durumu: Bu ne metânetsizlik? (…)
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müzmin kelimesi, ''izman'' kökünden türetilmiştir. İzman, üzerinden hatırlanmayacak kadar çok zaman geçmiş olan demektir.
İşte Türk Dil Kurumu'na göre Mülayim isminin anlamı; 1. Uygun.
Mülayim Ne Demek? Mülayim kelimesi Türkçe dilinde sakin, yumuşak, nazik, zarif, hoşgörülü, sevecen gibi anlamlara gelmektedir. Bir kişinin mülayim olması, genellikle çevresindeki insanlar tarafından sevilen, saygı duyulan ve güvenilir biri olarak nitelendirilmesine sebep olabilir.
Birden çok anlama gelen Mükerrem kelimesinin en çok duyulan anlamları ise şunlardır; saygı görmeye değer, muhterem olan, sayılan, hürmet edilen, aziz olan, onurlandıran, yol gösteren kişidir.
Mülhem, en kısa tanımı ile bir şeyden esinlenmek ya da ilham almak olarak bilinir. Sık sık kullanılır ve kullanım açısından büyük değere sahip olan bir kelimedir. Mülhem Ne Demek? " Kalbe doğan, birinin içine doğan, içe doğan, Allah'ın kalbe ilham ile bildirdiği bir şey " anlamların gelen bir kelime olarak bilinir.
Arapça kökenli sözcüklerden biri olan mütereddit, tereddüt kelimesinden türetilmiştir. Tereddüt, bir şeyi yapıp yapmama konusunda emin olamamak ve bocalamak anlamına gelir. Mütereddit kelimesinin sözlük anlamı ise kararsız ve tereddütlüdür.
Arapça'dan gelen ve İslami bir terim olan mutmain, tatmin olmuş, doyuma ulaşmış, gönülden inanmış gibi anlamlara gelmektedir. Rad suresinin 28 inci ayeti kerimesine göre insanın kalbi ancak Allah'ı zikretmekle mutmain olur, tatmin olur , doyuma ulaşır.
Mülhakat, Arapça kökenlidir ve Türkçeye de Arapça dilinden geçtiği bilinir. Mülhakat, ekler ya da bir bütüne katılanlar demektir. Mülhakat kelimesi ayrıca bir merkeze bağlı olan yerler anlamına da gelen bir sözcüktür.
İnancımızda insan, hem bedeniyle hem de ruhuyla onurlu bir varlıktır. İnsanın mükerrem oluşu, yaratan ve yaratılanlarla ilişkisinde mükemmel olmayı gaye edinmesidir. Mükerrem insan, her daim Rahmân'ın nazargâhı (baktığı yer) olan bir gönül taşıdığının bilincinde olandır.
müzahir - Nişanyan Sözlük. Arapça ẓhr kökünden gelen muẓāhir مظاهر “biri lehine tavır koyan, yardım eden, sponsor” sözcüğünden alıntıdır.
Dinde değişiklik meydana getiren, dinde olmayan bir şeyi varmış gibi gösteren, dinde eksiklik ve fazlalık olduğunu söyleyerek değişiklik yapan.
Müstehzi sözcüğü genellikle herhangi bir olay karşısında alay etmeden duramayan kişileri ifade etmek için kullanılmaktadır.
Canı yanan köpek acı acı bağırmak, inlemek.
Kavrulmuş un ve et suyun içerisine eklenen sarımsak aroması ve yoğurt terbiyesi ile birleşen nefis bir çorbadır. Mülayim çorbası, klasik un çorbası ve sarımsaklı un çorbasının terbiyeli bir versiyonudur. Kıvam ve lezzet olarak da bu çorbalara yakındır. İçindeki limon suyu ile de hafif ekşimsi ve mayhoş bir tadı vardır.
Destek olan ve her daim arka çıkan kişi olarak bilinmektedir. Halk fırkasında kullanılan kelimeler arasına girmektedir. Yardım eden ve yardım etmeyi seven kişi olarak da nitelendirilmektedir.
- Mufred: Tek varlığı gösteren isimler - Musennâ: ki varlığı gösteren isimler - Cemî: Üç veya daha fazla varlığı gösteren isimler. Bir tek varlığı gösteren sözcük yapısına müfred (tekil) adı verilir. Aşağıdaki kelimeler müfred yapıdadır. Aynı cinsten iki varlığı gösteren sözcük yapısına müsennâ (ikil) adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri