(ﻣﻠﻬﻤﻪ) i. (Ar. mulhim “ilham eden”den mülhime) tasavvuf. (Nefs-i mülhime sözünden kısaltma yoluyle) Nefsin yedi mertebesinden üçüncüsü [Bu mertebede insan Cenâbıhak'tan ilham alacak seviyeye erişmiştir]: Tamâmen mülhime bâbında teslîm olmamıştır nefs / Zemîm ef'âl ve ahlâktan tamâmen geçmemiştir nefs (Ken'an Rifâî).
Mülhem, en kısa tanımı ile bir şeyden esinlenmek ya da ilham almak olarak bilinir. Sık sık kullanılır ve kullanım açısından büyük değere sahip olan bir kelimedir. Mülhem Ne Demek? " Kalbe doğan, birinin içine doğan, içe doğan, Allah'ın kalbe ilham ile bildirdiği bir şey " anlamların gelen bir kelime olarak bilinir.
içe doğmuş, birinin içine doğmuş, esinlenmiş. "mülhem olmak" (esinlenmek) şeklinde de kullanılabiliyor. ""“deha”sı kendinden mülhem iktisat profesörü bilsay kuruç'a verdi. karısının teyze oğlu olduğu için.
Âlemin sonlu olduğunu ifade eden felsefe ve kelâm terimi. Duyu ya da akıl yoluyla kavranabilen veya mevcudiyeti düşünülebilen, Allah'ın dışındaki varlık ve olayların tamamını ifade eden terim.
Türkçedeki kullanımıyla müstesna, genel kuralların dışında, özel veya istisna bir durumu ifade eder. Kelimenin Anlamı: Müstesna, bir şeyin veya durumun genel kurallardan veya normlardan saparak özel veya istisna bir konumda olduğunu belirtir.
İlgili 16 soru bulundu
Suçlanan, müttehem: Bu müttehim zevce ne diyecekti? (Hâlit Z.
مبتلی ] (اِ مف .) گرفتار، در بلا افتاده . düşük(izah: eşqə düşük.)
1. Dünyâya gelen, doğan, doğmuş. 2. –den doğmuş, ileri gelmiş, hâsıl olmuş: Bir gümrük meselesinden mütevellit müsâdemeler birer müstesnâ imiş (Cenap Şahâbeddin).
Mutmain, İslam dini terimi. Tatmin olmuş, doyuma ulaşmış. İnsan'ın kalbi Rad suresinin 28 inci ayeti kerimesine göre ancak Allah'ı zikretmekle mutmain olur, tatmin olur, doyuma ulaşır.
Kelime Anlamı: Müphem kelimesi, anlaşılması zor, belirsiz veya açık olmayan bir şeyi ifade eder. Genellikle net olmayan veya anlamı belirsiz olan bir konuyu tanımlamak için kullanılır. Kökeni: "Müphem" kelimesi Arapça kökenlidir.
itti.” cümlesindeki şekliyle müzmal etmek (Uysal, 2017: 84) ve müzmel etmek9 “perişan olmak, berbat olmak” anlamında müzmal olmak (Yalçın, 2022: 110) ve kısmi telaffuz farklılığıyla müzmaal10 ifadeleri Arapçadaki لحمضم (müzmahal) kelimesi ile irtibatlı olarak ele alınabilecek kelimelerdendir.
Mülhit TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Dinsiz, imansız.
1. Suçlayan, itham eden. 2. anlam kaymasıyle. Suçlanan, müttehem: Bu müttehim zevce ne diyecekti? (Hâlit Z.
Kelime Anlamı: Müphem kelimesi, anlaşılması zor, belirsiz veya açık olmayan bir şeyi ifade eder. Genellikle net olmayan veya anlamı belirsiz olan bir konuyu tanımlamak için kullanılır. Kökeni: "Müphem" kelimesi Arapça kökenlidir.
Allah'ı cisim olarak düşünenleri veya O'na cismanî özellikler nisbet edenleri ifade eden bir terim. Allah'ı yaratıklara veya yaratıkları Allah'a benzetme sonucunu doğuran inançları benimsemiş gruplara verilen ad.
İşte detaylar. Türk Dil Kurumunca tutkun, gönül vermiş, vurgun anlamında kullanılan meftun kelimesi Arapça kökenlidir. Osmanlı döneminde sıklıkla kullanılan meftun kelimesi, aşk konsepti içerisinde kullanılır. Meftun nedir sorunun yanıtı genellikle tutku ve ele geçirmek kelimeleriyle birlikte düşünülebilir.
- İnfial: Birine gücenme, ona içerleme ya da kızgınlık duyma. - İnfiale Kapılmak: Kızgınlık ve öfke duymak.
[1] (') Uyarıcı.
I-II. (VII-VIII.) yüzyıllarda sözlük anlamından hareketle daha çok “yaygın ve meşhur” gibi mânalarda kullanılırken daha sonra mâruf, mahfûz, müştehir/meşhur ve mütevâtir kavramlarına yakın anlamda, hatta bazan bunlarla aynı anlamı ifade edecek şekilde kullanılmıştır.
Mütenebbih TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Aklını başına toplamış, akıllanmış, uslanmış
Spesifik sözcüğü; özellikli, sadece bir çeşide, bireye, olaya has olan ve o çeşidin kendine has yanlarını oluşturan veya özel, özgül, ayrıt edici manalarını taşımaktadır.
Özellikle kelâm kitaplarında İslam'ın ilk dönemlerinden beri, felsefi düşüncenin etkisiyle İslâm dinini ve peygamberlik kurumunu eleştirerek filozofları peygamberlerden üstün tutmak amacıyla kullanılır. Bu tutumda olan kişiye mülhit (mülhid), bu kişilerin oluşturduğu akıma "melâhide" denir.
Gün içinde çeşitli mecralardan daha önce duyulan; ancak anlamı unutulan ya da ilk kez duyulan kelimelerle karşılaşılabiliyor.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit müşahhas kelimesinin, 'Somut' sözcüğü ile karşılık bulduğu öne çıkıyor. Yani maddesel anlamda herhangi bir durum ya da olaya gerçeğe dönüşmüş hali şeklinde anlatmak mümkün.
teşebbüs eden, osmanlıca sözcüklerin anlamlarında kuraldır, başındaki -mü -mi eki atılır, yapılan iş ortaya çıkar... saik ekiyle birlikte anılırsa daha tomturaklı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri