Ateşli çocuğun genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalın giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
Yenidoğan döneminden 18 yaşına kadar bütün bebeklik ve çocukluk çağında vücut sıcaklığı, makattan (rektal) ölçüldüğünde 38'nin üzerindeyse ateşin yükseldiği kabul edilir. Tabii ki ateşin ölçüm yeri ve şekline göre ateşin varlığı değişir. Kulaktan, koltukaltından ve makattan ölçümler birbirine yakın sonuçlar verir.
Ateşi yükselecek olan çocuk, ürperir, titrer, üşüme hissi olur, elleri ve ayakları soğuk olur ve cildi morarır benek benek olur. Vücut mikroplarla savaşırken vücut ısısını yükselterek uygun ısıyı sağlar ve böylece daha etkili bir şekilde onları yok eder.
3 aydan 4 yaşa kadar: Bu dönemde ateşi makattan ya da koltuk altından ölçebilirsiniz. Koltuk altından ateş ölçmek için termometreyi bebeğin koltuk altına yerleştirin (ucu bebeğin cildine temas etmeli). Bir dakika kadar ya da derece sinyal verene kadar bekleyin. Süre sonunda değere bakın.
Ateşin belirtileri
Genel olarak ateşle birlikte şu etkiler görülür: Halsizlik. Vücut ağrıları Soğuk terleme ve titreme.
İlgili 21 soru bulundu
Kulak yoluyla timpanik zar yoluyla ateş ölçümü
Timpanik zar kulak zarıdır. Vücudun ısı merkezinin kanlanmasını sağlayan damarlar bu bölgeye de yakın olduğu için vücut sıcaklığının ölçümünde ideal bölgedir.
Hafif ateşlerde (38-39 derece, kulaktan) çocuk ince giydirilmeli, bol su verilmelidir. Yüksek ateşte ise önce ateş düşürücü ilaç verilmeli, bol su içirilmeli, ince giydirilmeli yarım saat 45 dakikada ateş düzeyi azalmıyorsa ılık su ile banyo veya sadece başı yıkanabilir.
Yetişkinlerde bebeğin ateşini elle ya da dudaklarını alnına dokundurarak ölçmek eğilimi olabilir. Bu, ateşi belirlemek açısından doğru bir yöntem değildir. Bebeğin vücut ısısına en yakın değeri makattan (rektal) yapılan ölçüm verir.
Ateşli çocuğun uyumak istemesi ve bazen titremesi normaldir. Vücut enfeksiyonla savaşırken uyku iyileşme sürecine yardımcı olur.
Uykudan uyanıp geçici olarak konuşamama ve yüzde çekilmelerle seyreden havaleler çocuklarda sık olan bir çeşittir. Dalgınlaşma, ağız şapırdatıp yutkunma ve bazı otomatik hareketler de havale bulgusu olabilir. Beraberinde şuurda bulanma, şaşkınlık, hayal görme olabilir.
Ateşli çocuğa ne yapılmalıdır? Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
Soğuk havale/ateşsiz havalenin belirtileri arasında bilinç değişikliği veya bilinç kaybı, bayılma, boş bakma, yüz -kol ve bacaklarda kasılma, ağız kitlenmesi, ağızda köpürme, idrar kaçırma ve göz kayması bulunur.
Özellikle bebeklerde ateşin görüldüğü saatleri tam olarak tespit etmek kolay değildir. Ancak genel çerçevede akşam saatlerinde veya uyurken yeni doğan bebeklerde ateş çıkması daha yaygın olarak görülür. Özellikle ortamın ısı derecesi iyi ise, uyku tulumu bebeği hasta edebilir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Ateşi Kaç Gün Sürer? Diş çıkarma döneminde bebeklerde ateş de bir belirti olarak görülebilir ancak bu ateş 38.5 derece civarındadır. Ateş belirtisi 2-3 günden uzun da sürmemelidir. Koltuk altından ölçülen 38,5 derece ve üzerine çıkan ateşlerde dikkatli olmak gereklidir.
Bir çocuğa ateşli demek için vücut ısının en az 37,5 olması gerekir. Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir.
Vücut kendini hastalığa sebep olan virüs ve bakterilere karşı korumak için çok sıcak hale getirerek enfeksiyonla savaş verir. Kötü hissetmeye neden olan ateş, beraberinde halsizlik ve yorgunluk getirebilir. Yaklaşık 41,5°C ve üstü ateş tehlikeli olabilmektedir.
Ateşin hızlı yükseldiği veya çok yüksek olduğu durumlarda eller-ayaklar çok soğuyabilir; bu vücudun bir savunma mekanizmasıdır.
Parol, calpol, tamol, tylol süspansiyon gibi markalar 1 ölçekte 120 mg parasetamol içerir. Parol plus, calpol plus vs gibi formlarında 1 ölçekte 250 mg parasetamol vardır. 20 kiloya 1 ölçek şeklinde kullanılır. 6 saatte bir, günde 4 defa (maximum 6 defa) kullanılır. 30 dk içinde etkisi başlar.
Bebeklerde ve çocuklarda normal ateş 36,4 °C'dir. Çocuktan çocuğa hafif değişiklik olabilir. Yüksek ateş 38 °C ve üstü olarak tanımlanır.
Bebeğin ateşi 38.5 derece ve üzerinde ise ona kilosuna uygun ölçekte ateş düşürücü vermelisiniz. Eğer yarım saat içinde ateş düşmüyorsa bebeğinize ılık su ve pamukla pansuman yapabilir, ılık suyla duş aldırabilirsiniz.
Gripte terlemek ateş düşmesine yardımcı olur. Ancak terledikten sonra ılık duş almakta ve pamuklu ince kıyafetler tercih etmekte fayda var. Terli terli oturmak ya da terin üzerinizde kuruması vücut ısımızı negatif etkiliyor, hastalığın şiddetlenmesine neden oluyor.
Diş çıkaran bebeklerde ateş nasıl düşürülür? Doktorunun tavsiyesi ile verilmiş bir ateş düşürücü kullanılabilir. Bebeklerin vücudu ılık bir su ile duş aldırırıldıktan sonrada gözlemlenmeli ve hala düşmediyse ateş çok artmadan en yakın sağlık kuruluşuna müraacat edilmelidir.
Limon yöntemi, ateş düşürücü ilaca destek amaçlı olarak kullanılabilir. Ayrıca limon, vücudun mikroplarla savaşmasını destekleyen C vitamini deposu olduğu için tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri