Göçmen Kaçakçılığı Suçu Kaç Yıl? Göçmen kaçakçılığı suçunun cezası, 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ve on bin güne kadar adli para cezasıdır.
b) Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkan sağlayan, Kişi, beş yıldan sekiz yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. (Ek cümle: 22/7/2010 -6008/6 md.) Suç, teşebbüs aşamasında kalmış olsa dahi, tamamlanmış gibi cezaya hükmolunur.
Göçmen kaçakçılığı suçunun faili üç yıldan sekiz yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Göçmenler için hayati tehlike doğar ve onur kırıcı muameleye maruz kalırlarsa cezalar yarısından üçte ikisine artırılır.
Birçok suçun cezası arttı
Kabul edilen maddelere göre, uyuşturucu maddelerin kapsamı genişletildi. Uyuşturucu maddelerin imal ve ticaretinin cezaları 10 yıldan 15 yıla, göçmen kaçakçılığı suçunun cezası ise beş yıla çıkartıldı.
İlgili 34 soru bulundu
Türk Ceza Kanunu'nda belirlenmiş bir ceza ise, 2023 yılında günlük adli para cezasının alt limiti 20 TL, üst limiti ise 100 TL'dir.
G) GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME. Göçmen Kaçakçılığı Suçunda yetkili mahkeme, temel kural CMK m.12/1 uyarında suçun işlendiği yer mahkemesidir. Göçmen Kaçakçılığı suçunun cezası 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası olduğundan görevli mahkeme, asliye ceza mahkemesidir.
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda düzenlenmiştir. Kanunun Madde 3/1 ine göre “Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Göçmen kaçakçılığı suçunda etkin pişmanlık hükümleri uygulanmamaktadır. Ancak kovuşturma aşamasında sanıkların tutum ve davranışları iyi hal indirimi alabilmelerine sebep olabilir.
Türk Ceza Kanunu'nda göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti suç olarak tanımlanmış, bu suçları işleyenlere 3 yıldan 8 yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası getirilmiştir.
Ayrıca www.yimer.gov.tr web sitesinden, Instagram, Twitter, Facebook sosyal medya kanallarından, web chat üzerinden, +90 312 422 04 00 no'lu whatsapp hattından ve @Yimer157bot telegram kanalı üzerinden YİMER 157'ye ulaşabilirsiniz.
İnsan kaçakçılığının bedeli bazen 1200 dolar veya 1000 Euro'ya kadar çıkabiliyor. Simsarlar, kaçaklara “Polis durdurursa endişelenmeyin. Türkiye Hükümeti tarafından geçici vatandaşlık anlamında verilen kartlarınız var.
Göçmen kaçakçılığı suçu TCK'nın 79. maddesinde yer almaktadır. Bu suçun manevî unsuru, fiilin “doğrudan doğruya veya dolaylı olarak maddî bir yarar elde etmek maksadıyla” işlenmesidir. Suçun oluşması için, bu maksadın varlığı gerekli ve yeterlidir; ancak menfaatin elde edilmiş olması gerekmez.
Göçmen kaçakçılığı suçu, özel kast ile işlenebilen bir suç tipidir. Nitekim, TCK 79. madde metni “doğrudan doğruya veya dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek maksadıyla” ifadesiyle suçun özel kast ile işlenebileceğini açıkça belirtmiştir.
6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun 6. maddesi uyarınca yabancıların çalışma izni olmaksızın Türkiye'de çalışmaları veya çalıştırılmaları yasak olup buna aykırı olarak yabancı çalıştıran işverenlere ve yabancılara aynı Kanunun 23. maddesi uyarınca idari para cezası uygulanmaktadır.
Suçun işlenmesi sırasında, bir göçmen yaralanmış ya da ölmüşse, fail hem göçmen kaçakçılığı hem de taksirle yaralama (m.89) veya taksirle öldürme (m.85) suçundan cezalandırılabilecektir.
Etkin pişmanlıktan yararlanan kişiler hakkında bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine hükmolunur. Denetimli serbestlik tedbirinin süresi üç yıla kadar uzatılabilir. Kişi hakkında, bu maddedeki etkin pişmanlık hükümleri birden fazla uygulanmaz.
Kaçakçılık suçlarında, faile hükmedilen hapis cezasının belirli şartlarda adli para cezasına çevrilmesi mümkündür. Bununla birlikte, kaçakçılık suçları sebebiyle hükmedilen hapis cezası hakkında HAGB kararı verilebilir.
Suçun soruşturulması için herhangi bir şikayet süresi olmamasına rağmen temel suçun dava zamanaşımı süresi 8 yıl olup suçun işlendiği tarihten itibaren 8 yıl geçmeden işlenen suç savcılığa bildirilmelidir.
Deport kararı (sınır dışı etme kararı), Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununda sayılan durumlarda, valilik tarafından verilmektedir.
Göç idaresi tarafınca belirli süreler içerisinde Türkiye'yi terk etmeye davet edilen yabancı uyruklu kişilerin bu süreler içerisinde Türkiye'yi terk etmemesi halinde, haklarında Ç-137 tahdit kodu işlenir ve bu kişilerin Türkiye'ye 5 yıl boyunca girişleri engellenir.
Göçmen Kaçakçılığı Suçunun Cezası
Göçmen kaçırma suçu hangi şekilde işlenirse işlensin kanundaki minimum ceza değişmemektedir. Bu itibarla, göçmen kaçakçılığı suçunun cezası 3 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 10.000 güne kadar adli para cezasıdır.
Ceza gün sayısı belirlenirken TCK 3 ve 61'deki cezanın belirlenmesi şartlarına bakılacaktır. Gün karşılığı para cezası en az 20, en fazla 100 Türk Lirası olabilir. Uzun zamandır bu miktarlar değiştirilmemiştir.
Mesela Nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası 2 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır.Hakim bu durumda 730 günden üst bir adli para cezasına hükmedecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri