Mum çiçeği yaprakları neden sararır diyenler, sulama sıklığını mutlaka gözden geçirmelidir. Çünkü mum çiçeği susuz kaldığında yapraklarında sararma ve pörsüme meydana gelir. Böyle bir durumda çiçeğinizi düzenli olarak sulamaya başlarsanız yapraklar kısa sürede eski canlı görünümünü yeniden kazanacaktır.
Mum çiçeğini soğuk olmayan bir su ile sulamanız gerekmektedir. Kış aylarında mum çiçeğini haftada en az bir ve yaz aylarında haftada en az iki kez sulamanız yeterli olacaktır. Havaların sıcak olduğu dönemlerde yapraklarına su püskürterek çiçeğinizin nemlendirilmesini sağlayabilirsiniz.
Mum çiçeği bitkisi güneş alan, ılık ortamları sever. Aydınlık olmasına rağmen doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan bir konumda tutulmalıdır. Klimadan uzak bir köşeye yerleştirilmelidir. Oda sıcaklığında dinlendirilmiş suyla kışın iki haftada bir kere, yazın ise haftada bir kez sulanmalıdır.
Esas sorun soğuk toprağın ıslak olmasıdır. Kökler soğukta ıslak toprakta hastalıklanır ve çürür. En fazla 15 °C derece serin havaya kadar sorun yok ama daha da serin oluyorsa susuz bırakmak gerekir.
zor ve nazik bir çiçek bu. sabır ister. dokunmayacan mesela yapraklarına. küser derler. çiçekleri çok nadir açar. açtığı zaman da nefis kokar.
İlgili 26 soru bulundu
SU: 4-5 haftada bir sulamanız onu mutlu edecektir. Sulama aralarında mutlaka toprağının kurudğuna emin olmalısınız. Sulama rutini bakımından evinizdeki yada ofisinizdeki sukulentler ile benzerlik gösteren mum çiçekleri fazla sudan hoşlanmazlar. Toprağı kurudukça su vermeniz yeterli olacaktır.
Mum çiçeğinin kurumuş ve sararmış yapraklarının temizlenmesi bitkinin çok daha sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Budama işlemi ise sadece kuruyan dallara yapılmalıdır. İyi bakılan mum çiçeğinin yaz başında çiçeklenmesi beklenir.
Bitki, güneş alan, ılık ortamları sever. Aydınlık ama doğrudan güneş ışığı almayan, klimadan uzak bir köşeye yerleştirilmelidir. Mum çiçeği, oda sıcaklığında dinlendirilmiş suyla, kışın 2 haftada bir, yazın ise haftada 1 kez sulanmalıdır. Sıcak günlerde yapraklarına su sıkılabilir.
Mum çiçeği ne zaman açar? Mum çiçeği ilk yılında çiçek vermeye başlayabileceği gibi çiçeklenmek için iki ya da üç yıl da bekleyebilir. Çiçeklenmesi, bitkinin yaşına, yetiştiği ortama ve budanmasına bağlıdır.
Çürüyen köklerse siyah, kahverengi ve yumuşaktır. · Çürüyen kökü kesmenizin ardından eski toprağı tercih etmek yerine yeni bir saksı toprağı tercih edin. · Bitkinin ölen dal ve yaprağı var ise bunları da bir makas yardımı ile kesin. · Bitkinizin en fazla bir hafta içerisinde iyileşmeye başlayacaktır.
Doğrudan güneş ışığı almayan aydınlık ortamlarda daha rahat gelişir. Az miktarda güneş ışığı alması yeterlidir. Ilıman ortamları seven mum çiçeği, çok sıcak veya çok soğuk ortamlarda mutlu olmaz. Balkon, bahçe gibi dış mekanlarda doğrudan güneş ışığı almasında sakınca yoktur.
Mum çiçeği uğursuz mudur? Mum çiçeği ile ilgili de genel bir uğursuzluk inancı yoktur.
Bundan dolayı da mum çiçeği balkonda yetişir mi sorusu merak edilmektedir. Bu çiçek balkonda yetişir ancak çiçeğin direkt güneş altında tutulmaması gerekmektedir. Kış aylarında ise balkonda yer aldığında sulanmaması önerilmektedir.
Yeni bir saksı içerisine gübreli toprak dökerek solmuş yapraklardan arındırdığınız çiçeği yeni saksıya yerleştirmelisiniz. Gübreli toprak attığınız saksıya kurumuş yapraklarını kestiğiniz çiçeği yerleştirdikten sonra sulamaya başlayarak canlandırabilirsiniz. Bu yöntem çoğu zaman işe yaramaktadır.
Mum çiçeği, doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duyar. Eğer bitkiniz yeterli ışık alamıyorsa, yapraklar sararabilir. Bitkinizi doğrudan güneş ışığı alan bir konuma yerleştirin, ancak aşırı güneşten kaçının.
Solmuş çiçeklerinizi aslında canlandırmanız mümkün. Solmuş çiçeğin dibine organik maddeler karıştırarak çiçeği canlandırabilirsiniz. Kompost, yaprak, çiftlik gübresi, gübre yaprakları gibi organik maddeler karıştırılmalı ve toprağa eklenmelidir. Toprağın düzenli olarak havalandırılması da çiçeği sevindirecektir.
Bunun yanı sıra mum çiçeğinin sarmaşık dalları ve renkli çiçekleri dekorasyon olarak da kullanılabilir. Mum çiçeği bitkisinin yetiştirilmesi için en uygun zamanlar ilkbahar ve yaz ayları olarak bilinir. Mum çiçeğinin genellikle çiçek açma dönemi de yaz aylarıdır.
Yaprakların yüzeyi mumlu bir tabaka ile kaplanmıştır, bu da bitkiye "mum çiçeği" adını verir. Çiçekler, salkım şeklinde küçük yıldız benzeri çiçeklerden oluşur. Çiçeklerin renkleri beyaz, pembe, sarı ve kırmızı gibi değişebilir.
Mum çiçeği bitkisini yetiştirmek için en uygun zaman ise ilkbahar ve yaz aylarıdır. Çiçek açma dönemi ise yaz aylarıdır.
Kışları don tehlikesi olmayan güney illerimizde bahçede yetiştirilebilir; duvar sarmaşığı gibi kullanılabilir. Kuzeyli yönlerden rüzgar almaması, soğuğun uzun sürmemesi ve kar altında kalmaması şartıyla mum çiçeği kışın 7C derece soğuğa dayanır, hiçbir zarar görmez.
Bazıları yoğun kokuya sahipken çok özel türler süper kokulara sahiptirler. Kokuları akşam sefası ve yaseminimsi gibi olmakla beraber, çok özel türler sümbül, karanfil, şeftali , vanilya ve gül kokusu yayarlar bulundukları ortama.
Mum çiçeği, sadece güzel görünümü ile değil, aynı zamanda sağlık açısından da birçok fayda sağlar. Bu bitkinin yaprakları, ciltteki sivilce ve akneleri tedavi etmek için kullanılabilir. Aynı zamanda, mum çiçeği yapraklarından yapılan çay, sindirim sorunlarına iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Mum Çiçeği : Muhteşem güzel bir kokuya ve görüntüye sahip olan mum çiçeği, evde kolay bir şekilde yetiştirilebilmektedir. Mum çiçeği, Kuzey Avustralya ve Güneydoğu Asya da yetiştirilen tropik bir bitkidir. Eşsiz bir görünüme ve güzel bir kokuya sahip olan mum çiçeğinin bir diğer adı ise Hoya'dır.
35 yıllık ev hanımı Aslı Hanım çiçeklerinin coşması ve toprağın tazelenmesi için toz şekeri toprağa serpiştiriyor. Böylece toz şeker zamanla kendisi nemlenerek eriyor ve vitamini toprağa salıyor. Fermente olan şeker çiçeklerin dallarını coşturarak toprağı da besliyor. Sadece 1 yemek kaşığı toz şeker serpmek yetiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri