Münevver isminin anlamı “parlatılmış, aydınlatılmış ya da ışıklı” olarak tanımlanır. Münevver ismine sahip olan kişiler, çok konuşkan ve sosyal insanlardır.
Halk kavramının genel ifadesini ve tarihi olarak neye tekabül ettiğini açıklayarak anlamlandırmıştır. Münevver kavramına gelince; herhangi bir kalite farkı gözetmeksizin yüksek tahsil diploması almış kişileri ifade etmek için kullanılmıştır.
İslâm'ın parlayan merkezi oldu. Yesrib iken, Hz. Peygamber'in hicret etmesiyle el-Medinetu'l-Münevvere oldu. Yani Allah'ın nuruyla, din ile aydınlanan şehir...
Münevver ismi Türkçede çok sık kullanılan ve aynı zamanda sevilen adlardan biridir. Kökeni Arapça olması ile beraber aynı zamanda kız çocukları için değerlendirilen özel adlar arasında yer alır.
Mürüvvet isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: İnsanlık, cömertlik, iyilikseverlik.
İlgili 20 soru bulundu
Diğer bir söyleyişle mürüvvet sahibi olmak kişinin Allah'a karşı sorumluluklarında, kendisiyle, başkalarıyla, diğer canlılarla ilgili davranış ve tutumlarında ahlâkî olgunluğa erişmesi demektir.
sıf. Mürüvvet sâhibi olmayan, insanlıktan nâsibi bulunmayan, nâmert: Bir yanı lâle de bir yanı sünbül / Gönül mürüvvetsiz gelinde kaldı (Karacaoğlan).
Adının anlamı “Aydın” olan, hayatı karanlık ve acılı Münevver…
Münevver isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 1.276 kişiden birinin ismi Münevver.
mükerrem teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
(Osmanlı Dönemi) Hürmet ve tâzim edilen. İkram olunmuş. Muhterem.
münevver - Nişanyan Sözlük. Arapça nwr kökünden gelen munawwar منوّر “aydınlık, ışıklı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça nawwara نَوَّرَ “aydınlattı” fiilinin mufaˁˁal vezninde II. edilgen fiil sıfatıdır. Bu fiil Arapça nūr نور “ışık” sözcüğünün II. fiilidir.
Alaturka Nedir TDK:
Eski Türk gelenek ve törenlerine uygun olan tutum, bu töre hayatını benimsemiş kimse, Doğuluca, alafranga ve alaturka saat olarak tanımlanır.
Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından tanımlanan "beynelmilel" kelimesi, Arapça kökenli bir kelime olup "uluslararası" anlamına gelir. Bu kelime, farklı ülkeler arasındaki ilişkileri, işbirliğini veya olayları ifade etmek için kullanılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Müşerref kelimesi, ''teşrif'' kökünden türetilmiştir. Teşrif etmek, birisini onurlandırmak ve şeref vermek anlamına gelirken, müşerref sözcüğü de şerefli demektir. Bu kelime genellikle biriyle tanıştıktan sonra nezaket ifadesi olarak kullanılır.
Herhangi bir şeyin çeşitlerinin bulunması ve bu çeşitlerin ifade edilmesinde muhtelif kelimesi kullanılır. Muhtelif kelimesi türlü türlü ve çeşit çeşit gibi anlamlarına gelmektedir. Muhtelif kelimesinin ikinci anlamı ise “zıt” anlamına gelmektedir.
Osmanlıca olan mütefekkir kelimesi; düşünür anlamlarına geliyor. TDK kelimeyi "Mütefekkir" olarak sözlüğünealırken anlamını düşünür olarak aktarıyor.
Ece, Türk ve Altay mitolojisinde yeryüzündeki ilk kadın. Ece, kralın eşi ya da krallığı yöneten kadın, kraliçe.
Ebrar isminin kelime manası “hayır sahibi kişi, iyi, dindar ve özü sözü bir” anlamı taşımaktadır. Kur'an'ı kerimde bu vasfa sahip kişilerin ödüllendirileceğine yer verilmiştir. Bu sebeple Ebrar ismindeki kız çocukların dürüst ve güvenilir olduğuna inanılmaktadır.
İrem ismi, Kur'an-ı Kerim'de geçmektedir. Fecr suresinde aktarılan ayetlerde Ad Kavmi tarafından yapılan bahçeler İrem olarak ifade edilmektedir. Söz konusu bahçelerin Yemen'de olduğuna inanılmaktadır. İrem ismi Arapça kökenli bir sözcüktür.
revolver ya da altıpatlar denen toplu silahın dilimize uyarlanmış hali.
Münevver kelimesi Türkçeye Arapça üzerinden yerleşmiş bir kelime olarak öne çıkıyor.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mürebbi kelimesi, terbiye sözcüğünden türetilmiştir. Terbiye hem ahlak hem de eğitim anlamına gelirken mürebbi de eğiten, terbiye eden, kişiye bilmesi gerekenleri öğreten kişi demektir.
Hadis ilminde güvenilir bir râvinin sahip olması gereken beş şarttan biri kabul edilen mürüvvet, râvinin dinî ve ahlâkî ölçülerle örf ve âdetler açısından itibarını zedeleyici davranış ve sözlerden uzak durmasını ifade eder.
Mürüvvet, sözünde doğru olmak, vaadini yerine getirmek, faydalı yerde bol harcamaktır. Mürüvvet, dili doğru olmak, arkadaşlarının kusurlarına tahammül etmek, herkese çok iyilik etmektir. İnsanların elinde bulunana karşı iffetli davranıp onlardan gelen kusurlara aldırış etmeyen gerçek mürüvvet ehlidir.
Mürüvvet ismi Kuran-ı Kerim'de geçiyor mu? Hayır, Mürüvvet ismi Kuran-I Kerim'de geçmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri