Munkarız olmak: Yıkılmak, çökmek, sönmek.
münkariz ne demek? Batmış, çökmüş, tükenmiş.
Munkabız TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Büzülmüş, toplanmış Pekliği olan, peklik çeken. mecaz Verimsiz, işe yaramaz.
MÜSTEFİT – MÜSTEFİD
(ﻣﺴﺘﻔﻴﺪ) sıf. ve i. (Ar. istifāde “faydalanmak”tan mustefіd) Yararlanan, faydalanan, istifâde eden (kimse): Eğer senin de her işine böyle karışır ise ülfetinden müstefit olursun (Nâmık Kemal).
Herhangi bir olay ya da gelişme hakkında yalan söyleyen, iftira atan ve kara çalan kişi ya da kişiler müfteri olarak bilinir.
İlgili 40 soru bulundu
Müftehir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bir şeyi övünç bilerek onunla sevinen, övünen, iftihar eden.
Tahayyüz eden, yer tutan. İtibarlı, mühim.
Bir yere doğru gitmek üzere niyetlenerek veya yola çıkarak: “Samsun'a müteveccihen yola koyuldu.”
[1]Toplanmış,çekilmiş, büzülmüş.
Münkesir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Kırılmış, kırık. mecaz Kırgın, gücenmiş
Mülhak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bir bütüne sonradan katılmış olan, eklenmiş isim,askerlik Bir asker karargâhında subay yardımcısı
Munkarız olmak: Yıkılmak, çökmek, sönmek.
müterakki / müterakkî
İlerlemiş, terakki etmiş.
(Kavd. dan) İnkiyad eden, boyun eğen, muti olan, itaat eden.
Mülhakat, Arapça kökenlidir ve Türkçeye de Arapça dilinden geçtiği bilinir. Mülhakat, ekler ya da bir bütüne katılanlar demektir. Mülhakat kelimesi ayrıca bir merkeze bağlı olan yerler anlamına da gelen bir sözcüktür.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müştak kelimesi ''iştiyak'' sözcüğünden türetilmiştir. İştiyak, arzu etmek ve özlemek manasına gelirken, müştak da özleyen, hasret çeken demektir. Dil bilgisinde ise isim ya da fiil soylu bir kelimeden türetilmiş olan sözcüklere müştak denir.
mükerrem / مُكَرَّمْ
Hürmet ve tâzim edilen. İkram olunmuş. Muhterem. Kerim olan. (İnsan fıtraten mükerrem olduğundan, hakkı arıyor.
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
Arapça kökenli bir sözcük olan müteakip, ek olarak kullanıldığında sonrasında ve devamında anlamına gelir.
(Tekili: Mülahaza) Mülahazalar. Düşünceler. Akıldan geçenler.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
(ﻣﻈﻬﺮ) sıf. (Ar. iẓhār “meydana çıkarmak”tan muẓhir) Görünür duruma getiren, âşikâr eden, izhar eden: Seyr edip muzhir ü mazharda olunduk izhâr / Şer'-i muhtâra uyup râz-ı nihân istemeyiz (Osman Şems).
MÜZİÇ – MÜZ'İC
(ﻣﺰﻋﺞ) sıf. (Ar. iz'āc “rahatsız etmek”ten muz'ic) Rahatsızlık veren, huzursuz eden, sıkıcı, bunaltıcı, bıktırıcı: … Fehm ü dâniş, akl ü istihrâc hep muzlim / Bütün rûhumda müz'ic bir cemâdiyyet olur nâim (Tevfik Fikret).
Mutabık Kelimesinin Sözlük Anlamı Nedir? 1.Birbirine uyan, birbiri ile uyum sağlayan, aralarında anlaşmazlık olmayan kişi, kurum ve gruplar. 2.Uygun, uyumlu. Mutabık olmak: Arasında anlaşmazlık olmaması durumu.
mübayenet / mübâyenet / مُبَايَنَتْ
Ayrılık. Tutmazlık. Başkalık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri