198/813) ile başlayan münker hadis tanımı, İbn Hacer'in (ö. 852/1449) “münker hadis: zayıf râvînin sıka râvîlere muhalif olarak
a. Hadis şiddetli bir zafiyet taşımamalıdır. Buna göre mevzu, metrük ve münker hadislerle kesinlikle amel edilemez.
Osmanlıcada oldukça geniş anlamları bulunan Münker, öldükten sonra kişiyi sorguya çekecek olan melek olarak adlandırılır. Sorgu meleği anlamına gelen Münker kelimesi hem Arapça hem de Osmanlıcadan gelmektedir. Osmanlıcada ölen kimseyi kabrinde ziyaret eden melek olarak geçmektedir.
Münker Ne Demek? Marufun yani iyiliğin zıddı olan "münker" kelimesi sözlükte "bilinmeyen, tanınmayan, kabul edilmeyen, çirkin, kötü, yadırganan şey" demektir. Dini bir kavram olarak da Allah'ın razı olmadığı, İslamın çirkin, kötü, suç, günah ve haram olarak bildirdiği davranışları ifade eder.
Kelime anlamı iyiliği emretmek, kötülüğü yasaklamak demektir. Bu ifadede geçen maruf, akıl ve dinin iyi olarak nitelendirdiği söz, fiil ve anlayış anlamına gelmektedir. Münker ise yine aklın ve dinin benimsemediği, kötü gördüğü şeydir.
İlgili 38 soru bulundu
Sözlükte “ezberlemek, korumak” anlamına gelen hıfz kökünden türemiş olup “ezberlenmiş ve korunmuş” demektir. Terim olarak “rivayetleri birbirine zıt iki sika râviden daha güvenilir olanın rivayet ettiği hadis” mânasında kullanılır.
Kısaca fuhuş, fahşa edepsizlik ve özellikle yasal olmayan cinsel ilişkidir. İnkâr kökünden mef'ûl ismi olan münker ise akıl ve sağduyunun çirkin görüp kabul etmediği söz ve eylemlerdir. Kur'ân her iki eylemi de çeşitli âyetlerinde kınamakta ve bunlardan uzak durmayı vurgulamaktadır.
münker / منكر
İnkâr edilmiş olan. Şeriatın kabâhat ve haram diye bildirdiği şey.
Maruf olan amellere yönelip münker olarak nitelendirilen amellerden uzak durmak, her Müslüman için farzdır.
Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem de yolda duran insanlara dahi: “Yolun hakkını emri bil maruf nehyi anil münker yapmakla verin”1 buyurarak bu vazifenin ne kadar önemli olduğunu bildirmiştir.
Münker Ve Nekir Melekleri Ölen Kişiyi Sorguya Ne Zaman Çekerler? Münker ve Nekir melekleri ölen kişinin kabre koyulmasından hemen sonra sorgu için gelecekleri ayet ve hadislerde bildirilmektedir.
Müşrik nedir sorusunun cevabı Tanrı'nın yerine başka bir Tanrı daha koyan ve ona inanan kişiye denilmektedir. Bir kişi eğer Tanrı'nın yerine başka bir yaratıcıya inanıyor ve bu dava peşinde koşuyorsa bu kişiye müşrik denilir. Özellikle peygamber döneminde pek çok kişi bu sıfatla anılmıştır.
Müstakim kelimesi “düzgün, doğru, dengeli ve mutedil” anlamlarına gelmektedir.
Bir âlimin, hadîslerin sıhhati için aradığı şartları taşımayan, nitekim herhangi bir hadîsi haber verirken kasten yalan söylediği bilinen bir kimsenin haber verdiği hadîslerin hepsine mevzu (uydurma) hadîs denir.
Zayıf hadis veya münkatî hadis, sahih ve hasen hadiste bulunması şart olan esasların en az birine hâiz olmayan hadislere denir.
Yani bir hadis senet itibariyle sahih olsa ama anlamı Kur'an'a açıkça aykırı olsa onunla amel edilmez. Bunun gibi senedi zayıf görülen ama anlamı Kur'an'a uygun hadislerle amel edilebilir.
Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker (Arapça الأمر بالمعروف و النهي عن المنكر), Âl-i İmrân suresi 104, Tevbe Suresi 112, Hûd suresi 116. ayetleri vb. birçok ayette görülen, Kur'an kökenli bir ifadedir ve dini literatürde insanlara "iyiliği emretmek ve insanları kötülükten menetmek" anlamında kullanılır.
Emr-i maruf tam olarak nedir? Kur'an-ı kerime, hadis-i şeriflere ve akla uygun gelen, yani iyi şeylere Maruf, bunlara uymayan kötü şeylere de Münker denir. Müctehidlerin sözbirliğiyle yasak edilen şeylere de Münker denir. Emr-i maruf; iyiliği emretmek, nehy-i münker de kötülükten sakındırmak demektir.
İyiliği emredip kötülükten vazgeçirmeye çalışma yönündeki faaliyetler için kullanılan dinî, ahlâkî ve hukukî bir tabir. Bir işin yapılmasının istendiğini ifade eden söz anlamında fıkıh usulü terimi.
müncer / مُنْجَرْ
Sürüklenme. Sona eren, neticelenen.
Yüce Allah Hz. Âdem'den son peygamber Hz. Muhammed'e kadar insanlara iyiliği emredip kötülüklerden sakındırmak için peygamberler göndermiştir. İyiliği emredip kötülükten sakındırmak peygamberlerin temel görevidir.
Sözlükte “yasaklamak, bir işten vazgeçilmesini istemek, engellemek” anlamındaki nehy kelimesi fıkıh usulü terimi olarak “bir işten kaçınmayı buyurucu bir tarzda talep etmeye delâlet eden söz” demektir.
Berzah aleminde ölüleri sorguya çekecek olan meleklerin tanımı olarak Münker ve Nekir isimleri kullanılmıştır. Kur'an-ı Keirm'de Münker ve Nekir melekleri hakkında bilgi verilmemiştir. Münker ve Nekir meleklerinin varlıklarını hadis-i rivayetlerden öğrenmekteyiz.
Fahşâ kavramı, Kur'ân'da haddi aşmak, cimrilik, büyük günah, zina ve eşcinsellik gibi anlamlarda kullanılmıştır.
fahşa / fahşâ / فحشا
Büyük günahlar. Çirkinlikler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri