(ﻏﻴﺮ ﻣﻨﺘﻈﻢ) sıf. ve zf. (Ar. ġayr ve muntaẓam ile ġayr-i muntaẓam) Muntazam olmayan, düzensiz: Bir düşman müfrezesi sağ cenah grubunun taarruzuyle gayrimuntazam çekiliyor (Ahmet H. Tanpınar).
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığında genel olarak 'düzgün ve düzenli' şekilde muntazam kelimesi karşılık bulur. Herhangi bir durum ya da insan için kullanılabilmektedir. Aynı zamanda yapılan bir işin harika olduğunu ve eksiksiz bir şekilde tamamlandığını gösteren anlam üzerinden de ele alınır.
Düzenli, sürekli ve düzgün bir biçimde nedir? Cevap Aşağıdadır: Muntazam olması gerekmektedir.
Düzenlilik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Düzenli olma durumu, sistemlilik.
Düzenli olmak, düzeni olan, yerli yerinde, kararlı, tertipli, muntazam anlamına gelmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Muntazır TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bekleyen, gözleyen.
Münzevi kelimesine Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında, 'İnsanlardan kaçan ve tek başına yaşamayı tercih eden kişiler' olarak tabir edilmektedir.
Noksan kelimesi anlam olarak, herhangi bir şeyde olmayan bir durumu belirtmek için kullanılan bir kavram olmaktadır. Noksan kelimesi halk arasında eksik olan eksiği bulunan şeklinde ifade edilmektedir. Bu kelime bazen bilgi eksikliğini bazen de insan davranışlarındaki eksikliği belirtmek için kullanılmaktadır.
Münezzeh kelimesi, olumsuz niteliklerden uzak tutulan kimse anlamına gelir. Nezih sözcüğü de münezzeh gibi tenzih etmek fiilinden türetilmiştir. Saf, arı, günah işlemekten kaçınan, nezih insanlar için de aynı kelime kullanılır.
Türk Dil Kurumu açısından toy kelimesine karşılık olarak, 'Gençliği sebebiyle görgüsüz ve beceriksiz kişi' anlamı gelmektedir. Henüz hayatı öğrenememiş ve farklı konular hakkında nasıl davranacağını bilmeyen bireyler için kullanılır.
Sakıt olmak deyiminin anlamı kişinin hükmünün kalmaması ve değerinden düşmesi olmaktadır.
Münhasır; bir kimse ya da bir şey için ayrılmış, mahsus anlamı taşımaktadır. Bu insan ya da hayvan ile beraber eşyalar için de kullanılabilmektedir. Eski dönem insanları daha sık kullansa dahi günümüzde de değerlendiriliyor.
Müsrif, sahip olduğu her şeyi düşünmeden boşa harcayan, israf etmekten rahatsız olmayan ve savurganlık yapan kimselere verilen isim olmaktadır.
Evlilik çağını geçmiş olup da henüz evlenmemiş olan kimse. Evlenme düşüncesi olmayan.
Muntazır olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: beklemek, gözlemek.
▸ Muntazam kelimesi düzenli, uyumlu, tertipli anlamlarına gelmektedir. ▸ Bu kelime sıklıkla iş, okul, ev gibi yerlerin düzenli ve organize edilmiş olması için kullanılmaktadır. Örnek Cümlelerle "Muntazam" Kelimesi: Muntazam bir beslenme programı ile sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz.
Müstahzar kelimesi genel olarak tıp alanında yaygın olarak kullanılan bir kelime olup önceden hazırlanmış ve eczanede bulunan ilaç demektir. Öte yandan müstahzar kelimesi kullanıma hazır hale getirilmiş ve hazırlanmış anlamına de gelmektedir.
Mütevellit Ne Demektir? Mütevellit kelimesi kelime manası doğmuş, dünyaya gelmiş, ileri gelen anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Mütevelli kelimesi aynı yönde bağlantılı bir anlam ilişkisi bulunmaktadır. Mütevellit olması muhtemel ve olması gereken anlamlarda da kullanılan bir kelimedir.
sıf. yeni. Gereksiz harcamalar yapan, tutumlu olmayan, müsrif: Çünkü cep harçlığında hesapsız, tutumsuz olan adam kötü adam olmasa bile iyi adam da sayılmaz (Ahmed Midhat Efendi).
İslâm devletlerinde hükümdar, vali, kadı gibi devlet ricâlinin vekili, temsilci veya yardımcısı.
Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
Kelime grubu noktasında mukabil sözcüğü daha çok buna mukabil şeklinde kullanılmaktadır. Karşılık olarak kullanılan buna mukabil kelimesi, daha çok 'buna rağmen ya da buna karşın' biçiminde ele alınmaktadır. Herhangi bir durumu anlatırken kullanılır.
Görülmedik derecede. Son derece kıymet ve ehemmiyeti hâiz olan şey.
Muvazene kelimesi denge ya da dengeleme şeklinde ifade edilmektedir. Bu bağlamda aynı zamanda muvazene etmek kelime grubu üzerinden de ifade edildiğini söylemek mümkün. Türkçe karşılığı ise, 'Dengelemek' biçiminde öne çıkmakta ve kullanılmaktadır.
'adāvet) Düşmanlık, hasımlık, husûmet: Bana adâvetin nedir diye sövdü (Kâtip Çelebi'den Seç.). İskenderzâdeler ile aramızda ilk adâvet başlangıcı… (Ahmed Midhat Efendi). ѻ (Birine) Adâvet beslemek: Düşmanlık duymak, düşmanca duygular taşımak: Gizli bir adâvet beslemeye başlar (Ahmet Râsim).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri