MÜNTAHABÂT-I DURÛB-I EMSÂL-ATALAR SÖZÜ (AHMET VEFİK PAŞA) Türk devlet adamı, Türkiye'nin ilk Türkolog ve Türkçülerinden Ahmet Vefik Paşa'nın Türk atasözlerini topladığı eseri.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Durûb-ı Emsâl-i Osmaniyye, Şinasi (1826-1871) tarafından derlenip yazılan ilk Türk atasözleri kitabıdır.
Darülfünun hocalığı sırasında “Şecere-i Türkiye” (Türklerin soy kütüğü) adlı eseri Çağatay Türkçesi'nden İstanbul Türkçesi'ne çevirdi; Türklerin tarihinin Osmanlı tarihi ile başlamadığını savundu. Ayrıca “Lehçe-i Osmânî” (Osmanlı lehçesi) ve Türk lugati hazırlayacak değişik Türk lehçelerinin varlığını gösterdi.
Levnî'nin atalar sözü destanı, bu alanda önemli ve çok bilinen bir örnektir. Kendisinden sonra gelen şairlerin birçoğu onun bu eseri tarzında şiirler yazmışlardır.
Eserde yer alan örnek beyitler 150 kadar eser taranarak tespit edilmiştir. atasözleri ve deyim örnekleri yer almışken bu eserde Arapça 64, Farsça 226 atasözü ve deyim yanında Fransızca'dan 122, Latince'den 2 atasözü ve deyime yer verilmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
Ahmet Mithat Efendi'nin, Şinasi'nin Durub-ı Emsal-i Osmaniye'sindeki (elif) harfiyle başlayan atasözlerinden 19'unu hikâyeleştirdiği eseri.
Câhiz'in (ö. 255/869) Hz. Ebû Bekir'in Hz. Ali'den üstün olduğuna ve Şîa'nın imâmet konusundaki görüşlerinin eleştirisine dair eseri.
Destan türü içerisinde daha çok öğüt vermek maksadıyla oluşturulan bu şiirler “atalar sözü destanı” olarak adlandırılmaktadır. Âşık edebiyatında en eski ve başarılı örneğini Levnî'de gördüğümüz atalar sözü söyleme geleneği, 18 ve 19. yüzyıllarda artarak devam etmiştir.
Güzel sanatların pek çok dalında başarıları olan Levnî'nin, 17. yüzyıl Anadolu sahası Türk saz şiirinde olduğu kadar Türk dünyasında da tanınan Âşık Ömer'in resmini yapması anlamlıdır.
Osmanlı aydınını oluşturan bu entelektüel kesim Osmanlı Devleti'nde bir devrin temsilcisi olmuştur. Đşte bu temsilcilerin başında gelen Ahmed Vefik Paşa, Osmanlı Devleti'nde memur, bürokrat, tarihçi, edebiyatçı ve devlet adamı olarak birden fazla alanda karşımıza çıkıyor.
1879-1882 yılları arasında Bursa valiliği yaptı. Bu süre içinde kentte bir tiyatro yaptırdı. İstanbul dışında Anadolu'da kurulan bu ilk tiyatroda 15 Eylül 1879'da ilk oyun olarak paşanın Moliere'den dilimize uyarladığı “Meraki” adlı piyesi oynanmıştır.
KOCALAR MEKTEBİ (AHMET VEFİK PAŞA)
Kocalar Mektebi; Molière'in 1661 tarihli L'Ecale des Maris adlı 5 perdelik komedi-bale türünde yazılmış müzikal oyununun, Ahmet Vefik Paşa tarafından yapılmış 59 sayfa uzunluğundaki çeviri eser.
Lehçe-i Osmani, Ahmet Vefik Paşa'nın en önemli eseri sayılmaktadır. Bu eser modern sözlükçülük geleneğimizin ilk örneği olarak kabul edilir.
Ahmet Vefik Paşa tarafından kaleme alınan Lehce-i Osmânî, Türkçe kelimelere yer vermesiyle kendinden sonra bu şekilde hazırlanacak olan sözlüklerin öncüsü olma özelliğine sahip bir sözlüktür.
Ahmet Vefik Paşa'nın eseri olan Hikmet-i Tarih, (Tarih Felsefesi) Osmanlı Dev-leti'nde, tarih felsefesi ve metodolojisi alanında yazılmış ilk eserdir. Ama ne yazık ki bu eser, Ahmet Vefik Paşa'nın en az tanınan kitabıdır.
Nakkaş Levni
Levni (17. yüzyıl sonları, Edirne- 1732, İstanbul), asıl adı Abdülcelil Çelebi, Lale Devri'nin en tanınmış minyatür sanatçısıdır.
Bilinen en eski minyatürler Mısır'da rastlanan ve MÖ 2. yüzyılda papirüs üzerine yapılan minyatürlerdir. Daha sonraki dönemlerde Yunan, Roma, Bizans ve Süryani elyazmaları da minyatürlerle süslenmiştir. Hristiyanlık yayılınca minyatür özellikle elyazması İncil'leri süslemiştir.
Levni (17. yüzyıl sonları, Edirne- 1732, İstanbul), asıl adı Abdülcelil Çelebi, Osmanlı minyatür sanatçısı, halk şairi. Lale Devri'nin yaşamış sanatçı, Osmanlı minyatür sanatının son büyük temsilcisidir.
Bilinen Türk destanları arasında en eskisi Yaratılış Destanı'dır. Bu destan, Altay Türkleri arasında anlatılagelmiştir.
Ergenekon destanının bir Türk efsanesi olarak Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Yakup Kadri Karaosmanoğlu tarafından yazıldığını ve Osmanlı'da, Selçuklu'da en küçük izine rastlanmayan bir hikâye olduğu iddia edilmektedir.
Karacaoğlan - Nemçe Destanı, Yaş Destanı (17.yy.)
1933'e kadar il olan Osmaniye'nin eski adı Cebelibereket'tir.
Osmaniye'de depremin bilançosunu açıklayan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Osmaniye'de 251 bina maalesef yıkıldı. 695 vatandaşımızı kaybettik, 2 bin 220 yaralımız var” dedi.
Cumhuriyetin ilanından sonra; Çukurova yöresi ve Bahçe yeniden imar edilmiş, 1933'te belediye teşkilatı kurulmuş, ve Adana'ya bağlı ilçe konumuna getirilmiştir. Osmaniye'nin 1996'da il olması üzerine de Adana'dan ayrılarak Osmaniye'ye bağlanmış ve kendisine bağlı olan Hasanbeyli yeni ilçe olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri