Yaygın biçimde zikredilen tanımlardan biri de şudur: “Şâriin hükme emâre kıldığı zâhir ve munzabıt mâna/vasıf.” Zâhir ile objektif, munzabıt ile olaydan olaya, kişiden kişiye değişmeyen bir vasıf olması kastedilir.
Usûl âlimleri “illet” ile açık, munzabıt/istikrarlı ve hükmün konmasını münasip gösteren durumu genellikle içeren vasfı kastetmektedir. Yolculuk, alım-satım akdi ve kasten adam öldürme gibi. İllet, açık, munzabıt/istikrarlı ve hükmün konmasını münasip gösteren durumu genellikle içeren vasıftır.
İşte bu sebeple, hikmete uygun, açık, zaptı ve tesbiti mümkün, hükümle beraber deveran eden -yani ne zaman kendisi bulunsa hüküm de bulunan, ne zaman o bulunmazsa hüküm de bulunmayan- başka bir vasıf bulmak ve hükmü buna bina etmek gerekmektedir. İşte bu vasfa "illet" denmiştir.
Fıkıh usulünde kāsır genelde illetin bir vasfı olarak zikredilir ve bununla illetin benzer olaylara da taşabilen (müteaddî) bir vasıf olmayıp sadece asla mahsus oluşu kastedilir.
-İllet hüküm için münasip bir vasıf olmalıdır.
İllet olarak belirlenen vasıf uyarınca hüküm verildiğinde bir menfaatin celbi veya bir mefsedetin def'i gerçekleşiyorsa bu vasıf münasip bir vasıftır. Mesela sarhoş edicilik vasfı şarabın haram kılınmasının sebebi olmaya münasiptir.
İlgili 38 soru bulundu
bir vasfa “hükmün konmasını gerektiren uygun vasıf” anlamında “münâsib-i müessir/el-münâsibu‟l-müessir” adını verirler. Bilindiği gibi “sarhoş edicilik”, şarabın/hamrın haram kılınışı için illet olarak belirtilmiştir.
Müteaddit defa, birçok kez ve defalarca demektir.
Fiiller nesne alıp almamasıaçısından lâzım (geçişsiz) ve müteaddî (geçişli) diye iki kısma ayrılır. Lâzım fiil; mef'ûlün bih (nesne) almayan, müteaddî fiil ise mef'ûlün bih alan fiildir. Bir fiilin lâzım veya müteaddî olması semâidir.
müteaddi / müteaddî
(Udvan. dan) Başkasının hakkına tecavüz eden, saldıran, sataşan.
Hükmün kendisine bağlandığı vasıf, illet anlamında usûl-i fıkıh terimi.
Azîmet, “ısrarla istemek, kastetmek, kesin karar vermek” mânalarına gelen azm kökünden türetilmiş bir isimdir. Hanefîler azm kökünü, ifade ettiği tekit ve kuvvetten dolayı yemin mânası taşıyan lafızlardan saymışlardır. Azîmetin karşıtı ruhsattır.
Bir eylemin veya hükmün illete bağlanması anlamında kelâm ve fıkıh usulü terimi.
Fıkıh usulünde makīs, müşebbeh adlarıyla da anılan fer', kıyasın dört rüknünden biri olup hükmü hakkında nas bulunmayan ve asla kıyas edilip onun hükmünü alan mesele olarak tanımlanır.
İslam filozofları, gerek fizik ve tabiat alanında gerekse metafizikte her şeyin bir sebebinin olduğu gerçeğini kabul etmişlerdir. Buradan yola çıkarak, sebebe illet, sebepli olana, yani illetin sonucu ortaya çıkan varlığa ise malul adını vermişlerdir.
O, kıyası ilk önce mana kıyası ve şebeh kıyası şek- linde iki ana kısma ayırmıştır. Mâverdî, mana kıyasının iki şekilde tanımlanabileceğini ifade etmek- tedir. Bunlardan ilki “fer'in, hükmünü aslın manasından (illet) alması”; ikincisi ise “fer'in, yalnızca bir aslının bulunması ve hükmünü onun manasından almasıdır”.
Burada “haramlık” hüküm, “şarap içme” konusu asıl, “sarhoş edici olma” vasfı ise illettir. Bu illetteki ortaklık sebebiyle sözgelimi bira içmek şarap içmeye kıyas edildiğinde bira içmenin de haram olduğu sonucuna ulaşılır.
müstehil / müstehîl
(Çoğulu: Müstehilât) (Havl. den) Mânâsız ve boş şey. Mümkün olmayan, imkânsız şey.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
Arapça fsd kökünden gelen müfsid "fesat sokan" sözcüğünden alıntıdır. Lügâtte bozucu veya fesad eden gibi mânâlara gelir. Müfsid kelimesi, İslam kelâmında imanı (inanç), İslam fıkıhında ise başlanmış bir ibâdeti bozarak geçersiz kılan durumlar için kullanılan bir terimdir.
Mefûl-ü mutlak, fiilin tekîd, çeşit ve sayı- sını belirtmek için kullanılır. Mefûl-ü mutlak, lafzî bir tekîd çeşidi olarak Arap dilinde önemli bir konuma sahiptir.
Evvela lazım fiilin başına bir hemze getirerek yaparız, buna misal; اَخْرَجَ “çıkardı” gibi. İkinci olarak harfi cerr ilave edilir, buna misal; خَرَجْتُ بِهِ “Onu çıkardım” gibi. Üçüncü olarak lazım fiilin aynül fiilini şeddeleriz, buna misal; خَرَّجَ زَيْدٌ الْمَالَ “Zeyd malı çıkarttı” gibidir.
mutedil - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁdl kökünden gelen muˁtadil معتدل “denk, dengeli” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ˁadala عَدَلَ “denk idi, adil idi” fiilinin muftaˁil vezninde VIII. etken fiil sıfatıdır.
Müstebitlik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Zorbalık.
Teakup, birbirini takip etmek, izlemek ve hiç ara vermeden devam etmek anlamına gelirken müteakip da ardın sıra gelen demektir.
Arapça kökenli sözcüklerden biri olan mütereddit, tereddüt kelimesinden türetilmiştir. Tereddüt, bir şeyi yapıp yapmama konusunda emin olamamak ve bocalamak anlamına gelir. Mütereddit kelimesinin sözlük anlamı ise kararsız ve tereddütlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri