Müphem 'belirsiz' anlamına gelmektedir. Herhangi bir durumun ya da kişinin davranışlarının belirsiz olduğunu anlatmaya çalışan bir sözcüktür.
Tam da bu nokta da müphemin eş anlamlı kelimeleri devreye girmektedir. Dolayısıyla müphem yerine belirsiz, örtülü ve kapalı gibi kelimeler kullanılabilir.
Türk Dil Kurumunun (TDK) resmi internet sitesinde yer alan Güncel Türkçe Sözlükte "müphem" kelimesi şu şekilde tanımlanmaktadır: sıfat Belirsiz. zarf Açık ve belirgin olmaksızın: Örnek Cümle: Müphem konuşuyor.
Ağrı önceleri müphem karın ağrısı olarak tanımlanan, hafif bir rahatsızlık hissi şeklindeyken, ileri dönemde sırta vuran karın ağrısı şeklini alır. Künt tabiatlıdır. Şişkinlik ve hazımsızlık belirtileri ile sıklıkla birliktedir.
Müphem kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğü anlam karşılığı; sıfat haliyle "belirsiz", zarf haliyle ise "açık ve belirgin olmaksızın" olarak tanımlanmıştır. Müphem, Arapça üzerinden Türkçeye yerleşmiş olan bir kelimedir. Yazılı ve sözlü olarak farklı zamanlarda karşılaşılan sözcükler arasında yer alır.
İlgili 33 soru bulundu
müphem - Nişanyan Sözlük. Arapça bhm kökünden gelen mubham مبهم “anlaşılmaz, belirsiz, anlayıştan veya anlaşılırlıktan yoksun” sözcüğünden alıntıdır.
Kur'ân-ı Kerîm'de mahiyeti ve muhtevası kapalı olan lafızların açıklanmasını amaçlayan telif türü. Sözlükte “gizli ve kapalı olmak; kapalı bırakmak” anlamlarındaki ibhâm masdarından sıfat olan mübhem kelimesi “kapalı bırakılan, mahiyeti bildirilmeyen şey” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “bhm” md.; Kāmus Tercümesi, IV, 195).
Çetrefilli kelimesi zorlu bir sürece anlatmaktadır. Herhangi bir olay veya durum karşısında bunun anlaşılması ve çözüme kavuşmasının zor olduğunu gösteren bir ifadeye sahip.
Müphem Türk Dil Kurumu kelime anlamı olarak 'belirsiz' şeklinde tabir edilmektedir. Herhangi bir olay ve olgu ile kişinin yaşadığı belirsizlik olarak anlatılabilir. Özellikle edebi metinlerde çok sık karşılaşılan kelimeler arasında yer almaktadır.
Münzevi kelimesine Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında, 'İnsanlardan kaçan ve tek başına yaşamayı tercih eden kişiler' olarak tabir edilmektedir.
Arapçada bazı isim ve harfler, müphem lafız olarak isimlendirilmiştir.
Ingilizce-Türkçe Çeviri
Geçişli Fiil belirsizleştirmek, müphemleştirmek, belirsiz/müphem/muğlâk/anlaşılmaz hale getirmek.
Türk Dil Kurumu mühimin eş anlamlısı olarak önemli, ehemmiyetli, güncel, lüzumlu, azim ve lazım kelimelerini seçmiştir.
Görkemlinin Eş Anlamlısı Olan Sözcükler
Debdebeli, iddialı, göz alıcı ve ilgi çekici manasına gelir.
Zillet yerine zül ve mezellet de kullanılır.
İşte Pinhan ne demek, hangi anlamlarda kullanılır ve TDK kelime anlamı nedir cevabı. Pinhan kelimesi gizli, saklı veya gizlenmiş anlamına gelir. Aynı zamanda hafi, mahfi, mestur ve müstetir olarak da tanımlanabilmektedir.
Külliyat, bir yazar ya da şairin tüm eserlerini bir araya toplayan dizi. Bazen tüm eserler tek bir kitap halinde yayımlanmış da olabilir. Bazı Batılı dillerde aynı anlamdaki Latince opera omnia (bütün eserler) kavramı kullanılır.
Bir kadının vücudunun her ay hamile kalmaya hazırlandığı süreç olan adet görme yani regl dönemi kadınların hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Adet, hayız, menstrüasyon gibi çeşitli isimlerle anılan regl olma durumu ayda bir gerçekleştiğinden halk arasında aybaşı olarak da anılmaktadır.
Muammalar, divan şiirinde, başta Esma'ül Hüsna (Allah'ın doksan dokuz güzel ismi) olmak üzere konusu insan ismi olan manzum bilmeceler. Kelime "gizli, örtülü, anlaşılması güç veya işaret remiz yoluyla söylenmiş söz" anlamlarına gelir.
sıf. (< çarp-ıcı) Dikkatleri üzerine çeken, görür görmez insanın üzerinde kuvvetli bir etki bırakan: “Çarpıcı renkler.” Onlardan çok çarpıcı bir mektubu size sunuyorum (Ahmet Kabaklı).
Entelektüel ya da aydın veya münevver, zekâsını ve analitik düşünme yetisini mesleği gereği ya da şahsî amaçlarına erişmekte kullanan kişi.
Mutlak bir lafzın vasıf, şart, zaman ve mekân gibi kayıtlarla sınırlandırılması anlamında fıkıh usulü terimi. Kayıtlanmamış lafız anlamında fıkıh usulü terimi.
"Artmak, fazlalaşmak, üstün olmak" anlamındaki fazl kökünden türeyen fazîletin çoğulu olan fezâil kelimesi, İslâmî literatürde "bir şeyi veya bir kimseyi üstün kılan özellikler" anlamıyla amellerin, zamanların, şahısların, kabilelerin, milletlerin, yer ve şehirlerin benzerlerinden üstünlüğünü anlatmak için kullanılmış ...
İsnadında veya metninde adı açıkça zikredilmeyen bir râvinin bulunduğu hadis.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri