Muris muvazaası, bir kimsenin mirasçısını miras hakkından yoksun bırakmak amacıyla yaptığı karşılıksız kazandırmaları (bağışları), satış ya da ölünceye kadar bakma sözleşmesi olarak göstermesidir.
Muris muvazaası davaları en temel miras davalarından biridir. Bu davaların Yargıtay süreçleri de dâhil olmak üzere en az dört yıl kadar sürebilmektedir. Bazı hukuki uygulamalarda bunun altı yıla kadar uzadığı da görülmektedir.
Mirasçılık sıfatının olmaması: Mirasçılık sıfatına sahip olmayan kişiler, muris muvazaası davası açamazlar. Alacaklıların alacaklarının güvence altında olması: Mirasçılık sıfatına sahip olmayan alacaklılar, alacaklarını tahsil edebilecekleri güvence altında olduğu durumda muris muvazaası davası açamazlar.
Taraf muvazaasında, senede bağlı bir sözleşmeye karşı muvazaa iddiası ancak yazılı delille kanıtlanabilir. Sözleşme yakın akrabalar arasında yapılmış olsa ile, muvazaanın yazılı delille ispatlanması gerekir. Sözleşme resmi şekilde yapılmış olsa dahi ispat için adi yazılı delil yeterli olur.
İlgili 45 soru bulundu
Mirastan Mal Kaçırma (Muris Muvazaası) Geriye Dönük Kaç Yıl? Mirastan maç kaçırma (muris muvazaası), mülkiyet hakkında dair bir hukuki meseledir. Mülkiyet hakkı ise temel hak ve özgürlüklere dairdir. Bu bakımdan, tabi olduğu zamanaşımı süresi olmadığı gibi herhangi bir hak düşürücü süre de söz konusu değildir.
Muris muvazaası davasında muvazaanın kanıtlanması durumunda, dava konusu taşınmazın tapu kaydı tamamen iptal edilerek tüm mirasçılar adına tesciline karar verilemez. Sadece davacının miras payı oranında tapu iptal ve tescil kararı verilebilir. Miras bırakanın ölümü ile birlikte kişiliği sona ermektedir.
Muvazaanın taraflarının belirlenmesi, ispat bakımından önemli bir rol oynar. Muvazaalı sözleşme yazılı şekilde düzenlenmişse, taraflar arasındaki muvazaanın ispatlanması da yazılı delil gerektirmektedir. Ancak muvazaanın tarafı olmayan üçüncü kişinin muvazaa iddiasını her türlü delille ispatlayabilmesi mümkündür.
Bilindiği gibi, muris muvazaası hukuksal sebebine dayalı davalarda dava değeri, taşınmazın tümünün değeri üzerinden davayı açan mirasçı ya da mirasçıların miras payına isabet eden değer olup, bu değer üzerinden harç alınması ve yargılama giderine hükmedilmesi gerekir.
Mirasçıları Aldatma Amacı.
Taraflar muris muvazaası ile görünüşte meydana getirdikleri işlemle tarafları aldatma amacı taşımaktadırlar. Muvazaalı işlemin taraflarının aldatma amacı söz konusu değilse, muris muvazaası söz konusu olmayacak ve mirastan mal kaçırma davası açılamayacaktır.
Muris, saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmemek şartıyla istediğine malvarlığı bırakma hakkına sahiptir. Dolayısıyla baba sağlığında oğluna mal verebilir mi diye bakıldığında, saklı paylı mirasçıların saklı pay oranları ihlal edilmediği sürece bir baba istediği kişiye miras bırakabilir.
Muris Muvazaası Davası Kime Karşı Açılır? Muris muvazaası davasında davalı olarak muvazaalı sözleşmenin tarafı olan ve lehine devir yapılmış kişi gösterilmektedir. Kısaca taşınmazı devralan kişiye karşı husumet yöneltilir.
Muris muvazaası davası, miras bırakan öldükten sonra her zaman açılabilir. Miras bırakan hayatta iken dava açılamaz. Dava, zamanaşımı veya herhangi bir hak düşürücü süreye tabi değildir.
Muvazaalı taşınmaz satışı, tarafların, iradeleri ile beyanları arasında uygunsuzluk meydana getirerek üçüncü kişilere karşı bir görünüş yaratmaları halinde söz konusu olur.
Mirastan mal kaçırma davasının kazanılması için öncelikle mirasbırakanın mirasçılarını mirastan yoksun bırakmak amacıyla hareket ettiğinin ispatlanması gerekir. Bu durum tanık, tapu kaydı, noter kaydı, yazılı belge, görsel veya sesli belge gibi her türlü delille ispatlanabilir.
Mirasçılardan biri imza vermez ise, anlaşmanın olmamasından dolayı her bir mirasçının mahkemeye başvurma hakkı bulunur. Mahkemeye başvuran mirasçı, sözleşme ya da kanun uyarınca ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça paylaşma isteyebilecektir.
Tekraren belirtmek gerekir ki muris muvazaası, diğer mirasçıları, miras hakkından yoksun bırakmak amacıyla yapılan karşılıksız kazandırmaların, gerçeğe aykırı şekilde satış gibi gösterilmesidir.
Ölüme bağlı tasarruflar hakkında muris muvazaası davası açılamaz. Muris muvazaası davası tapu iptali ve tescil veya alacak talebi ile Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır. Yetkili mahkeme muvazaalı işleme konu taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.
2. Gizleyerek, kaçırarak muvazaa yolu ile başkasının uhdesine geçirerek veya aslı olmayan borçlar ikrar ederek, yahut alındılar vererek gerçeğe aykırı surette, varlığını yok eder veya azaltır ve “geri kalan mallar borcu karşılamaya yetmezse” altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Nihayet, muvazaalı işlem, kurulduğu andan itibaren geçersizdir. Başka bir deyişle, belirli bir zamanın geçmesi veya tarafla- rın ya da hâkimin kararı ile hiçbir şekilde geçerlilik kazanamaz16. Tarafların gerçek iradelerini yansıtan gizli işlemin ise, TBK m.19 anlamın- da kural olarak geçerli olduğu kabul edilmektedir.
Muvazaada görünürdeki işlem geçersizdir. Tarafların iradeleri ile yaptıkları işlem uygun değildir. Tarafların irade ile beyan arasında uygunsuzluk olduğu için işlem hüküm ve sonuç doğurmaz. Butlan yaptırımına tabidir.
Yargıtay mirasçılar ile miras bırakan arasında yapılan satışlarda öncesinde kural olarak muris muvazaasını kabul ederek yapılan temlik işlemini iptale mahkum kabul ederken artık minnet duygusuyla yapılan temlikin varlığı halinde iptal edilemeyeceğini kabul etmiştir.
Mirastan mal kaçırmanın tespit edilmesi ve delillerle ispatlandığında mirastan pay alamayan mirasçılara hak iadesi yapılır. Mirastan mal kaçırmanın konu olduğu davalarda bu işlemler tespit edildiğinde mal kaçırmak için yapılan tüm resmi işlemler hukuksal olarak geçersiz hale gelir.
Miras bırakan kişi sağ iken mallarını paylaştırdı ise diğer mirasçılar ne yapabilir? Saklı paylara ihlal edilmeksizin yapılan yasal paylaştırmalar geçerlidir. Bu paylaştırmada hiç pay verilmeyen ya da saklı payı ihlal edilen mirasçılar tenkis ya da iptal davası açabilirler.
Muris muvazaası, miras bırakanın mirasçılardan birine veya üçüncü bir kişiye terekeden mal kaçırmak amacı ile aslında bağışlamak istediği taşınmazını sanki bir satış sözleşmesi yapmış gibi göstererek temlik etmesi olarak tanımlanabilir3.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri