Musâhip veya müsâhip, Alevilikte özel bir dinî tören ile atanan ve kişinin hem dünyada hem de ahirette kardeşi ve yoldaşı kabul edilen kimse. Kelime Arapça "sahiba" (dostluk) kökünden gelir.
Kızılbaş Alevilerde günlük elbiselerle dara dururken kimi yerlerde Bektaşilerde olduğu gibi yakasız beyaz gömlek (kefen) giyerek dara dururlar. Dersim eksenli Alevilerde iki kişi müsahip olduktan sonra gerek cemde gerek pir huzurunda duasını alıp müsahip olur. Normal cem olarak devam eder.
Alevîlik'te iki erkek ve eşleri arasında kurulan bir tür yakınlık ve dostluk bağı anlamında terim.
Alevî inanç sisteminin temel kurumlarından birisi olan musahiplik, sözcük itibariyle dünya ve ahret kardeşliği anlamına gelmektedir. Alevi toplumunda musahiplik, sözlü gelenekte ge- lişip tanımlanan kuralları ve belirlenen yaptırım gücü sayesinde kurumsallaşmış bir yapı arz etmektedir.
Musahiplik kısaca yol kardeşliği olarak nitelenir. Evli iki kişinin pir ve cem erenleri huzurunda verdiği ikrara dayanır. Musahiplik ölünceye kadar devam eder.
İlgili 16 soru bulundu
Musahiplik, inanca göre evli iki kişi arasında gerçekleşmesi, evli adayların eşlerinin de musahip olması anlamına gelir ki bu da musahipliğin dört kişi arasında olması demektir.
Musahip olanların çocukları bile birbirleriyle evlenemezler.
8- Musahiplik:
Alevilik ve Bektaşilikte kardeşlik, yol kardeşliği anlamındaki musahiplik için cem düzenlenir.
Musahip cemi, bir tevhit cemi olarak kabul edilir.
Musahiplik bu dönemde ve bu zorlu şartlar altında ortaya çıktı. Kuranda Enfal Suresi 72, 73, 74, 75. Ayetlerde de ifadesini bulan kardeşleşme/musahiplik kurumunun temeli Hz. Muhammed tarafında bu süreçte atıldı.
Bu arınmayı gerçekleştir- mek ve üzerinde kul hakkı kalmadan Hakk'a kavuşabilmek için ölen kişinin yakınları ya da musahibi tarafından bütün canların katılımıyla dedenin huzurunda “dârdan indirme – dârı çekilme” adı verilen bir tören yapılır.
(2004). Alevîliğin İnançsal ve Toplumsal Yol Kardeşliği Musâhiplik.
Musahiplik, Hz. Peygamberin Veda Haccı dönüşünde Gadîr-i Hum mevki- inde yaptığı konuşmaya da dayandırılır (Yaman, 1994: 78-83; Bozkurt, 2006:19- 26).
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Mühahiplik; Namus hariç, herşey ortaktır yani canı cana, malı mala katmaktır. Ayrısı gayrısı yoktur, hem benim hemde senindir. Genel anlamda müsahiplik, otokontrol sistemidir yani öz denetimdir.
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
Mürşidin taliple, musahip çocukları da birbiri ile kardeş sayıldıklarından dolayı evlenemezler. Alevi olmayan biri ile evlenme yasaktır. Bu suretle Alevi olmayanlar inancın içine sokulmayacak ve inanç korunacaktır. Tahtacılarda Musahiplik ile birlikte dört kapı aşamaları vardır.
Cübbeli, cemevinin ibadethane statüsüne alınamayacağını söylüyor, bunun gerekçesini de içeride saz çalınmasına, abdestsiz girilebilmesine bağlayan Cüppeli, “Cemevini adetli kadınların girip çıkabilmesinden dolayı mescit gibi değerlendiremeyiz” demektedir.
CEM, Alevilik;te en önemli dini törenin adıdır. Cem;e ayrıca; Âyin-i cem(cem âyini),Ali cemi, Görgü cemi denir. Cem;de ONİKİ HİZMET ve bu hizmetlerin ayrı ayrı sahipleri vardır.
Bir Müslümanın böyle kişilerle evlenmesi caiz değildir. Ancak iman esaslarına inanan, İslam'ın şartlarını kabul eden, —bir kısmını uygulamasa bile- bunları reddetmeyen kişiler ise Müslümandır. Böyle kişilerle hangi mezhepten olurlarsa olsunlar evlilik yapmak caizdir."
Türkiye'de Alevilik denildiğinde ilk akla gelen isim Bektâşîliktir. Bektâşîlik, aslında Hacı Bektaş-ı Veli tarafından kurulduğuna inanılan bir İslâmî tarikattır. Bu tarikat mensupları (el alarak ya da diğer bir deyişle nasip alarak bu örgütlenmeye katılan kişiler) ise Bektâşî olarak adlandırılırlar.
Dua; Bütün ümütler kırıldıktan sonra Hakka ( Tanrı`ya ) ilticadır. İnsanlar yaşadığı yer ve ortamlara göre varlıkta ve yoklukta dua eder. Dua arzuladıkları ihtiyaçlarını, çaresizlik halinde, inançları gereği kutsanan varlıklardan sesli veya sessiz bir dil ile istemektir.
Musâhip veya müsâhip, Alevilikte özel bir dinî tören ile atanan ve kişinin hem dünyada hem de ahirette kardeşi ve yoldaşı kabul edilen kimse. Kelime Arapça "sahiba" (dostluk) kökünden gelir.
Alevilerde dedeye bağlı olan ve sevenler pirim seklinde hitap ederler.
Musahiplik, ikrar vermiş evli iki kişinin eşleriyle beraber ahirete kadar kardeş kalacaklarına, birbirlerini her türlü durumda koruyup kollayacaklarına, birlik ve beraberlik içerisinde yaşayacaklarına dair dede ve talipler huzurunda söz vermeleri temeline dayalı dinî ve sosyal akrabalık türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri