Muharrem orucu döneminde kurban kesilmez, et yenilmez. Çünkü bu bir yas, matem ibadetidir. Kerbela şehitlerinin çektikleri susuzluğu anlamak için su içilmesi uygun görülmez. Su saf halde içilmemektedir.
Et yenilmez, su içilmez, insana zevk veren her türlü eylemden sakınılır. Çünkü bu bir matemdir. Bundan dolayı da matemin ruhuna uygun davranılmaya çalışılır. Özellikle su içmeyerek Kerbela da şehit olan Hz.
-Su içilmez (Ancak hoşaf, ayran vb. sulu gıdalar alınabilir ama bardakla, tasla kafaya dikilerek içilmez, kaşık kullanılarak içilir.) -Çamaşır yıkanmaz.
Kurban Bayramının 1. gününden başlayarak 20 gün sayılır. 20. günün akşamı Muharrem Orucu için niyet edilir ve oruç başlar. Niyet edildikten sonra gün doğumu ile gün batımı arasındaki sürede hiç bir şey yenilmez ve içilmez. Gün batımı ile iftar açılır.
"Su içmiyoruz"
Üç gün de Masum-u Pak Orucu tutulur. 15 gün boyunca, canlı hücre bulunan şeyleri yemeyiz. Koku yapacak sarmısak, soğan gibi şeyleri yemeyiz. En önemlisi, Kerbela'da susuz şehit edilen Hz. Hüseyin'in hatırasına binaen su içmiyoruz.
İlgili 24 soru bulundu
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Dinî törenler ve günler. Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar.
KEFEN'İN HAZIRLANMASI
Hakk'a yürüyen (göçen) bir “can”ın bedenini herhangi bir örtü ile “kefenleme” uygulaması, Anadolu'da yaşayan tüm Alevi topluluklarında vardır. Bu, hayatta olan canlara bir görevdir. Cenaze yıkandıktan sonra kurulanır ve kefenlenir. Erkek kefeni üç parçadır; “Gömlek”,”eteklik” ve “sargı”.
Evet, Hz. Muhammed en büyük Alevi'dir. Zira o aynı zamanda dedeler dedesidir. Alevi inanç önderi olan dedelerimizin kaynağı Hz.
Ülkemizde isteyen istediği orucu tutabilir. Ama Alevi inancında/geleneğinde Ramazan orucu tutmak yoktur. Alevilerde, Muharrem orucu, Hızır orucu ve 48 perşembe günlerinde dileyen kişilerin tuttuğu oruç vardır.
"Alevilerin, Kızılbaşların kitapları olmadığından onların kestiği helal olmaz. Onların evine misafir olan Müslüman'ın etle pişmiş yemeklerini yemesi caiz değildir. Eğer misafir olan Müslüman kendi eliyle kesmiş de onlar pişirmiş ise yenir."
O zaman ev reisinin makamına dede ya da baba oturur. İlk lokmayı dede, baba alır. Sonra yemek başlar. Yemek babanın sofra duasından sonra, ''Aşk olsun''demesinden sonra başlar.
Aleviler tavşan eti yemez. Bunun öyle yadırganacak, büyütülecek bir tarafının olmaması gerekir. Çünkü tarih boyunca mezhepler arasında bu tür konularda ihtilaflar olmuştur ve bu ihtilaflar Ehlisünnetin dört mezhebi arasında da fazlasıyla yer almıştır.
1.1.
Bazılarına göre can, ruh demektir (Kaptan, 2014). Can kelime karşılığı olarak ruh, hayat, diride olan kudret/kuvvet gibi pek çok anlama gelir. Aleviler kendi cem/ibadet ayinlerinde, dişi-erkek, sen-ben ayrımını ortadan kaldırıp insanı öne çıkarmak için bu kavramı kullanırlar (Seyyid Hakkı, 2017).
Alevi ve Sünni topluluklarda çocuk sünnet olurken bir döşek serilir ve Kirve döşeğe oturup çocuğu kucağına alır. Buna peygamber döşeği denir. Sünnet sırasında sık sık "Peygambere salavat" denir ve salavat getirilir."
Neden namaz kılmazlar? Aleviler'in kendilerini İmam Cafer mezhebinden saydıklarını ifade eden yazar, namaz konusunda ise şu görüşleri dile getirmiş: "Oysa Alevi inancında 'namazımız kılınmıştır' mantığı egemendir. Hz. Ali'nin camide namaz kılarken öldürüldüğü ileri sürülerek namaz kılınmaz.
Gece olan ikrar alma ibadetinde Allah yolunda daha sıkı birbirlerine bağlanmaları için dua ederken mumları söndürmüş, büyük Allah Dostu Hacı Bektaşi Veli'nin bu uygulamasını müritleri de yapmaya başlamış ve böylece "Mum söndü" olarak kalmıştır.
ALİ, UTANÇ VE SAHİPLENME
Muhammed'in amcasının oğlu, kızı Fatma'nın eşi, torunları Hz. Hasan ve Hüseyin'in babası, ehl-i beytin bir mensubu ve son halife olarak görüyor.
Alevi topluluğu, Kuran'ın Ömer, Osman ve özellikle de Maviye ile Yezit zamanında değiştirildiğine ve birçok ayetinin yok edildiğine inanır. Bu nedenle de Kuran'larını "Telli Kuran" ve "Kuranı Natık" olarak adlandırırlar. Ozanların, pirlerin deyişlerini, sözlerini Kuran'ın ayetleri olarak kabul ederler.
Alevilikte; “Hakk ile bir olmak”, “Hakk ile Hakk olmak” ve “Hakk'tan geldik, Hakk'a gidiyoruz” gibi deyimler kullanılır. Bu nedenle kişi için “öldü” sözcüğü yerine “Hakk'a yürüdü”, “Don değiştirdi” denir.
98 TÜRK KÜLTÜRÜ ve HACI BEKTAŞ VELI / 2007- 4 2 Page 7 ALEVI GELENEĞİNDE ÖLÜM VE ÖLÜM SONRASI TÖREN VE RITUELLER Ölü evden ayrıldıktan sonra, ilk aşamada yıkanıp kefenlenir.
"ALEVİ VE SÜNNİ CENAZE NAMAZINDA FARK YOK"
Araştırmacı yazar Müfid Yüksel de Alevilerin kıldığı cenaze namazı ile Sünnilerin kıldığı cenaze namazı arasında fark bulunmadığını bu nedenle cenazelerin cemevinden kaldırılmasında da mahsur olmadığını söyledi.
Muhammed'den çok, Hz. Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor.
Günümüzde, Anadolu'da Alevî tanımlaması, Türk-Türkmen Alevîlerin yanında, Bektaşîler, Kürt Alevîler, Otman Babalılar, Nusayrîler gibi birçok grubu da kapsamaktadır.
Tunceli Aleviliği
Tunceli, %80-%85 oranla Türkiye'nin diğer illerine nazaran en çok Alevi nüfusunu barındıran şehirdir. Tunceli ve çevre illerinde yaşayan Zaza ,Türk,Kürt Aleviler, yörenin tarihsel isminden gelen bir tabirle Dersim Alevileri olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri