Sözlükte “kolaylık göstermek, yumuşak davranmak, hatayı görmezlikten gelmek” anlamındaki müsâmaha kelimesi (Lisânü'l-ʿArab, “smḥ” md. Günümüz Arapça'sında müsamaha yerine daha çok tesâmuh ve semâha, Türkçe'de ise hoşgörü kelimeleri kullanılmaktadır.
“Hoşgörü”, diğer bir ifadeyle “müsamaha”, sevgi temeline dayanan ahlâkî bir erdemdir. “Hoş görmek; kolaylık göstermek, iyi karşılamak, ayıplamamak, hatayı görmezden gelmek, kırıcı ve aşağılayıcı olmamak, affedici olmak, kendi anlayışımıza aykırı olan görüşleri sabırla karşılamak” demektir.
“Tahammül etmek” mânasındaki Latince “tolerare” fiilinden gelen tolerans her ne kadar günümüzde kısmen olumlu bir vurguya sahipse de genellikle kötü veya olumsuz bir durum karşısında “tahammül etme, tâviz verme, felâketlere katlanma, sıkıntı çekme” anlamında pasif bir tutumu ifade etmektedir.
Kelime olarak «görmezliğe gelme, aldırmama, bir kabahatlıya karşı şiddet göstermeyip geçivermek» (1) mânalarına gelen «müsa- maha»yı hoşgörü ve tolerans diye de ifade edebiliriz.
Müsamaha göstermek, "anlayış göstermek" demektir.
İlgili 17 soru bulundu
Tevazu, kibirden uzak durmak ve böbürlenmekten kaçınmaktadır. Tevazu sahibi kişiler yeteneklerini ön plana çıkarmaz. Hayatlarında büyük başarılara imza atmış olsalar da hiçbir şekilde övünmezler. Bununla birlikte başkalarının kendilerini övmelerinden de hoşlanmazlar.
Türkçedeki pek çok kelimede olduğu gibi bu kelimenin yazımında da hatalar yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''müsamaha'' şeklindedir. Eğer müsammaha olarak yazılırsa yazım yanlışı olur.
Hoşgörü, İslam ahlakının özüdür. Hoşgörü; hiç kimseyi ayıplamamak, kırıcı ve aşağılayıcı olmamak, affedici olmak, farklı inanç ve görüşleri müsamaha ile karşılamak demektir.
Çünkü “müsemma”, şimdilerde pek kullanılmayan, çok eskilerde kalmış Arapça bir sıfattır. Türkçe Sözlük, “ad verilmiş, adı olan, adlı” diye açıklıyor sözcüğün anlamını. Daha çok “ismiyle müsemma” deyiminde geçer bu sözcük. Özü sözü bir olan, adının anlamı ile davranışları çelişmeyen kişiler için söylenir.
İlke olarak, İkamet Yasası §60a uyarınca, ülkeden ayrılma zorunluluğu olan, ancak sınır dışı edilmenin önünde geçici engeller olan veya başka sebepler dolayısıyla Almanya'dan ayrılması mümkün olmadığına inanılan kişilere Müsamaha Belgesi (“Duldung”) verilir.
Sözlükte “öne geçmek, rakiplerini geride bırakmak” anlamındaki sebk kökünden türeyen müsâbaka, sibâk ve istibâk kelimeleri fıkıhta dar anlamıyla at yarışını, geniş anlamıyla birden fazla kişi ya da takım arasında ödüllü veya ödülsüz olarak düzenlenen her türlü yarışmayı belirtmek için kullanılır.
Arapça smḥ kökünden gelen musāmaḥat مسامحة "cömertlik etme, hoşgörme, affedicilik" sözcüğünden alıntıdır.
Burada da müsemma, farklı anlamlara sahip olmamakla birlikte yine adı olan durumları ifade etmek için kullanılır. İsmiyle müsemma fiziksel bir karakter ile anlatılan demektir. Eceli ile müsemma ise belli bir vakit içerisinde adı olan demektir.
- Bir şeyi ya da bir kimseyi benzerlerinden ayrı tutmak. - Kural dışılık.
Türkçede halk arasında özellikle hoşgörü sınırı şeklinde ifade etmek mümkündür. Yani bir kişinin herhangi bir duruma karşı gösterdiği sabır olarak da dile getirilebilir.
Düşünce ve inanç özgürlüğü Allah'ın sunduğu temel insani haklardandır. Kur'an, insana inanç ve düşünce özgürlüğü alanında bir sınırlama getirmemiştir. Vahiy, başkalarının özgürlük alanlarını ihlal etmemek şartıyla her insana inancını yaşamasını ve düşüncesini özgürce açıklama hakkını vermiştir.
Sözlükte ism "varlıklara verilen ad", müsemmâ "adlandırılan varlık", tesmiye de "adlandırma" demektir. İsim bir hakikate delâlet eden mutlak lafız, müsemmâ bu hakikatin kendisini oluşturan şey, tesmiye ise isim ile müsemmâ arasındaki irtibatı sağlayan mânadır.
arapça ism kökünden gelir. enfes bir isim, muhteşem bir paradokzdur. zira ismi müsemma olan kişinin ismiyle anıldığı söylenir ve fakat, anıldığı isim, ismiyle anıldığını belirten ve dolayısıyla da sonsuza kadar kendiyle saklambaç oynayan bir önermedir.
Münhasır; bir kimse ya da bir şey için ayrılmış, mahsus anlamı taşımaktadır. Bu insan ya da hayvan ile beraber eşyalar için de kullanılabilmektedir. Eski dönem insanları daha sık kullansa dahi günümüzde de değerlendiriliyor.
Hiçbir şey, hiçbir araç insanları etkilemede sevgiden üstün bir yöntem olamamıştır. Bunun içindir ki, Yüce Allah'ın insanoğluna dinlerin en mükemmeli olarak gönderdiği, sonsuzluk ve saadet dini İslam'ın tebliğ bayrağı, temel dinamiği sevgidir. Dinimiz başta insan, her varlığa, her yaratığa sevgi ile yaklaşır.
Allah Hoşgörü ve Affediciliği Emretmiştir
Kur'an-ı Kerim'in Araf Suresi'nin 199. ayet-i kerimesindeki "Sen af yolunu benimse" sözleriyle ifade edilen "affedicilik ve hoşgörü" kavramı, İslam dininin temel kaidelerinden birini oluşturur.
Sözlükte “nakletmek, değiştirmek, gidermek” anlamındaki nesh kökünden türeyen münâseha kelimesi İslâm miras hukukunda mirasın paylaşılmasından önce mirasçılardan bir veya birkaçının vefatı halinde onlara düşen payların kendi vârislerine intikalinin hesaplanmasını ifade eder.
İltimas kelimesi Türkçeye Arapça üzerinden geçmiş ve yerleşmiş sözcüklerden biridir. Bu kelimenin Türk Dil Kurumu açısından anlamı, 'Haksız yere, yasa ve kurallara uymaksızın kayırma, arka çıkma' şeklinde ifade ediliyor.
Türk Dil Kurumuna göre müsrif kelimesi, tutumlu olamama ve ziyan etme anlamında ifade edilmektedir. Müsrif Kime Denir? Müsrif, sahip olduğu her şeyi düşünmeden boşa harcayan, israf etmekten rahatsız olmayan ve savurganlık yapan kimselere verilen isim olmaktadır.
Muhlis kelimesi, iyi dostlar için kullanılan bir tabirdir. Bir kişi bir başkası için muhlis bir kişi tabirini kullanıyor ise o kişinin içtenliğine güveniyor ve dostluğundan emin demektir. Çünkü muhlis sözcüğünün anlamı inanç ve dostluğunda içten olan kimse demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri