Duyularla algılanıp nakledilen söz veya yazının içerdiği bilgi. Hz. Peygamber'in sözlerini, fiillerini ve tasviplerini ifade eden terim; hadisleri tesbit, nakil ve anlamaya yönelik ilim. Hadisi kaynağına isnat ederek nakletmek anlamında terim.
tabakalarda tek kişinin rivayet ettiği haber”10 anlamında kullanıldığı ifade edilmektedir. Ebû Hanife haber-i vâhidi, terimin sözlük anla- mına uygun olarak, tek kişinin rivayet ettiği hadîs (hadîsun vâhid) anlamında kullanır.
Haber, herhangi bir şey veya mesele ile ilgili olarak nakledilen bilgi anlamındadır. Hadîs ilminde ise Hz. Peygamber'in kavlî, fiilî ve takrîrî sünnetlerinin sözle ifadesi demek olan "hadîs" kelimesinin müterâdifi olarak kullanılır. Bazı âlimler, Hz.
Âlimler hadisleri râvi sayısına göre mütevâtir ve âhâd olmak üzere iki kısma ayırmıştır. Mütevâtir, yalan üzerine ittifak etmesi mümkün olmayan çoğunluk tarafından rivâyet edilen hadis şeklinde tanımlanmıştır. Âhâd ise râvi sayısı mütevâtir seviyesine ulaşmayan hadistir.
2. Peygamberden Gelen Haber. --- Peygamberden Gelen Haber: Peygamberimiz kendisine gelen vahyi insanlara tebliğ etmiş ve sünnetiyle örnek olmuştur. Peygamberimizin sözleri yani söz, fiil ve davranışları da Müslümanlar için bilgi kaynağıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Allah'ın dilediği emir, hüküm ve bilgileri peygamberine bildirmesi anlamında terim.
Allah'tan ve peygamberlere doğrudan gelen vahiy yada bilgilere sadık haberler denir.
Bir hadisin mütevâtir olmasının anlamı, o hadisin Hz. Peygamber tarafından söylendiği konusunda hiçbir kuşku bulunmaması, Kur'an'ın mütevâtir olmasının anlamı ise Resûlullah'ın ağzından çıktığı gibi hiçbir değişikliğe uğramadan zamanımıza kadar ulaşmış bulunmasıdır.
Kur'an ve mütevatir
Mütevatir haberin örnekleri arasında klasik literatürde Kur'an'da sayılır. Kur'an'nın mütevatir olarak nakledildiği konusunda bir tereddüt bulunmadığı gibi kıraatlerden yedisinin de mütevatir olduğu ifade edilir.
Hadîslerin Delîl Olduğunu İnkâr Eden Aslında Kur'ân'ı İnkâr Etmiş Olduğundan Dinden Çıkar!
Âlimlerin çoğunluğuna göre hadisler, mütevâtir ve âhâd olmak üzere iki ana bölüme; âhâd haberler de garib, aziz, meşhur diye üç bölüme ayrılır. Hanefîlere göre ise, mütevâtir, meşhur ve âhâd olmak üzere üçe ayrılır.
İslam dininde önemli bir yere sahip olan Hadis, sünnet kelimesi ile eş anlamı yansıtmaktadır. Hadisler Hz. Muhammed'in sözlerinin, davranışlarının, fikir ve eylemlerinin yazıyla ifade edilmiş biçimidir.
Sonuç olarak güvenilir bir yolla rivayet edilen haber-i vâhidin ilm-i yakīn ifade ettiği, dolayısıyla dinde delil olduğu ve onunla amel edilmesi gerektiği konusunda İslâm âlimlerinin çoğu ve özellikle hadisçiler ittifak etmişlerdir.
Resul, İslam dininde insanları müjdelemek ve uyarmak için Allahü Teala tarafından gönderilen kişiler olarak belirtilir. Kelime anlamı bakımından ise " tasarrufa hakkı olmaksızın, birinin sözünü olduğu gibi bir başkasına bildiren kimse " anlamını taşır. - Haberci olarak ifade edilmektedir.
İsnadında, sahâbî olan râvisi veya diğer râvilerinden biri zikredilmeyen hadis. Sözlükte “göndermek, salıvermek, bırakmak” anlamındaki irsâl masdarından türeyen mürsel kelimesi terim olarak “tâbiînden bir râvinin, kendisiyle Hz. Peygamber arasındaki sahâbînin ismini atlayarak naklettiği hadis” mânasına gelir.
Vahid kelimesinden türetilmiş olan Ehad, bir ve tek anlamına gelir. Ehadiyet kavramı ise din kültüründe ve tasavvufta önemli bir yer tutar. Esmaül Hüsna'daki 99 isimden biri olan El Ehad esması, Allah'ın bir ve tek olması demektir.
Lafzî mütevâtir bilginin aynı lafızlarla, mânevî mütevâtir ise aynı anlamın farklı lafızlarla nakledilmesini ifade eder. Mütevâtir haberin örnekleri olarak klasik literatürde daha çok Kur'an'ın nakli, beş vakit namaz, namaz rek'atlarının sayısı ve zekât miktarları zikredilir.
Allah'tan gelen her haber mütevatir haber yani doğru haberdir. Haberin gorulmus ya da duyulmus olmasi gerekir. Haberin akla uygun olmasi gerekir. Mütevatir haberler yalan ve sahtekarlık barındırmaz.
Mütevâtir: Yalan söylemek üzere ittifakları âdete nazaran düşünülmeyen bir topluluğun verdiği haberdir. En güvenilir rivayetler için kullanılır. Örneğin; Zekatın miktarını bildiren "Mallarınızın kırkta birini zekat olarak getirip veriniz." hadisi mütevatirdir.
Sadık haberler, gerçeğe uygunluğu bakımından mütevatir haber ve peygamberlerden gelen haber olmak üzere ikiye ayrılır: Mütevatir Haber: Yalan üzere birleşmeleri mümkün olmayan bir topluluğun naklettiği haber- lerdir.
Haber, güncel ve ilginç bir olayın olduğunca nesnel ve gerçeğe uygun bir biçimde sunulmasıdır. Haber metninde her türlü taraflı değerlendirmelerden ve söz oyunlarından uzak durulur. Metin kısa, haber dili de yalındır.
Vahiy ve mutevatir bilgi için kullanılan islami bilgi doğru haber dir. Bununla ilgili bilgiler vereli. Allah'ın emir ve yasaklarını peygamberlerine iletmesine vahiy denir. Mütevatir ise; herkesin veya ilgililerin işitip doğruluğunu kabul ettikleri kesin, şüphesiz, sağlam haber anlamlarına gelir.
Değerli kardeşimiz, Peygamberimiz (asm) mi'racta Cenab-ı Hakk'ı bizzat baş gözü ile görmüştür. Mü'minlere en büyük müjde: cemâl-i ilâhiyi seyretme bahtiyarlığına kavuşacaklar.
ALLAH'TAN İSTEMEK
O'nun rahmetinin, merhametinin sınırsızlığını kabul edip her şeyi O'ndan bekleyip istemektir. Gönlümüzden geçenleri O'ndan gizlemek ne mümkündür. O her şeyi bilir ama bize düşen acizliğimizin farkında, ne kadar günahkar ve isyankar olursak olalım, o kapıdan ayrılmamaktır.
Aralarında İbn Teymiyye, İbn Kayyim, İbn Hazm gibi birçok alimin de bulunduğu Hanbelî mezhebi diğer üç sünni fıkıh mezheplerinin aksine âhâd haberler ile amel etmiş, onları hem itikatta hem de fıkhı konularda delil olarak kabul etmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri