Deri, meşin, gümüş ve altın kılıflar içine konarak boyuna asılır ya da kola takılır. Dört köşeli olan ve hamaylı (hamail) adıyla bilinen türü bütün İslâm dünyasında yaygın biçimde kullanılmaktadır. Müslümanlar'da muskalara sure, ayet, hadis veya bir dua yahut da Allah'ın isimleri yazılabilir.
Esas itibariyle Eski Ahid'de putperestlerin kabul ettiği anlamda her muska yasaklanmıştır (İşaya, 3/20). Bununla birlikte Tanrı'nın emriyle ve Tanrı'yı hatırlatma amacıyla oluşturulan ve daha sonra kendilerine koruyucu özellik de atfedilen birtakım sembolik eşya veya unsurların kullanıldığı görülmektedir.
Anlaşılmayan bir takım harf ve sözcükleri içeren muskaların haramlığı konusunda ihtilaf yoktur. Zira bunun bir sihir veya cinler tarafından olmadığına dair güvence yoktur. Bahsettiğiniz kağıttan kurtulmanın yolu: onu yırtmak ve yakmaktır.
Bir türbenin önünde muska satan bir kişiyle girdiği tartışma sonrasında, adamın Ferhunde'nin Kur'an yaktığını öne sürmesi üzerine toplanan kalabalık tarafından dövüldü, üzerinde arabayla geçildi ve yakıldı. Olayın görgü tanıkları, Kuran yakma diye bir şeyin söz konusu olmadığını söylemişti.
Zira muska taşımanın bir sonraki aşaması taktığı o şeye kutsallık atfetmeye başlamak, Yüce Allah ile arasına maddi aracılar koymak ve nihayet Yüce Allah'tan uzaklaşıp muskaya ve muskacılara güvenip onlardan yardım beklemektir. Görüldüğü üzere muska takmanın kişiyi şirke düşürme tehlikesi mevcuttur.
İlgili 17 soru bulundu
Dört köşeli olan ve hamaylı (hamail) adıyla bilinen türü bütün İslâm dünyasında yaygın biçimde kullanılmaktadır. Müslümanlar'da muskalara sure, ayet, hadis veya bir dua yahut da Allah'ın isimleri yazılabilir.
Muska, dinî kitap ve üzerinde Allah yazısı olan takılarla tuvalete vb. yerlere girmek caiz midir? Tuvalete girerken kişinin üzerinde Allah adının yazılı olduğu kâğıt, kitap veya Mushaf bulunması mekruhtur (Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 27).
sorun olmaz. bulan insan da düzgün bir yere koyar heralde veya imha eder. Muska olduğu anlaşılmaz, farklı şekilde sarmıştım. Ayrıca bozulması da imkansız gibi, çünkü iyice sarılı.
Gümüşhane'nin en özel tatlı çeşitlerinden biri olan muska tatlısı iştah açan görüntüsü ve lezzetinin yanı sıra besleyici, sağlıklı bir tatlı çeşidi olmasıyla da gönülleri fethediyor. Gün içerisinde hafif bir atıştırmalık isteyenler soluğu bu özel tatlıda alıyor.
Rüyada muska yakmak, rüyayı gören bireyin önemli bir mevkiye gelmesi, yakın bir zaman içerisinde de mutlu bir haber almasına, kazançlı adımlar gerçekleştirmesine ve akrabalarıyla mutlu bir an yaşayacağına işaret eder.
Böylece kötülüklerin akarsuyla birlikte akıp gittiğine inanılır (KŞ 13,17). amaçlarla yapılmış muskanın etkisinin giderilmesi için muska veya büyülü nesne, akarsuya atılır (Kalafat 2002: 29).
Muskanın içinde ayetler yazılıdır, açarsan bir günahı olmaz, illa muska takacaksın diye bir şey yok, batıl inançlardır bunlar, muska takacağına her akşam ve her sabah '' ayetel kursi'' amener resuli'' oku daha iyi... Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur: “Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile Allah'tan yardım isteyin.
218 Muskalar insanın, hayvanın üzerinde taşınması, boyuna asma veya canlı değilse üzerine asma, gömme veya iliştirme, eve, dükkâna, tarlaya, ağaca, kilere, ambara asılması, gömme veya amaca göre bir yere konulması şekillerinde kullanılmışlardır.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Kim, nazar boncuğu veya muska takarsa Allah'a şirk koşmuştur!”
Muska kelimesinin aslı “nüsha”dır. Arapça nüsha'dan Türkçeye bu şekilde, değişerek geçmiştir. Buna Kuzey Afrika'da “hurz”, Doğu Arabistan'da “hamaya”, “hafiz” yahutta “maaza”, Türkiye'de “muska”, “nusha” veya “hamail” denir. Hadis ve fıkıh kitaplarında, “rukye” olarak geçmektedir.
Büyü yapmak İslamiyet'e aykırıdır. Güç Allah'ın elindedir. Büyü sihir başkalarının aleyhine yapılan bir şeydir.Vardır ama olmamalıdır. İnsanlar buna tevessül etmemelidir.
Muska kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Muska kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı nusḫa şeklindedir.
Büyü yapılan kişi,büyünün en önemli ilk belirtisini şu şekilde yaşar: vücuduna bir sıcaklık girdiğini o anda kendinden geçip bayılacakmış gibi olduğunu,vücudun kasılıp titrediğini,içinde ani korku olduğunu hissedebilir. Bu durum büyünün en önemli ilk belirtisidir.
Bir tılsım unsuru olarak muska ise çoğunlukla bir nesneden, bazen de yazı veya sembollerden oluşan; taşıyan kişiyi hem kötülüklerden koruyan hem de şans ve kısmet getiren özel objeleri ifade eder. Eski Türklerde güneş, gök, ateş, su, toprak kutsal addedilir ve tumar olarak adlandırılan muska boyna takılırdı.
Rüyada evde muska bulmak, kendinizi ifade etmek için yollarınız tükeniyor olabileceğiniz anlamına gelir. Belki de neler yaşadığınızı kimsenin anlamadığını hissediyorsunuzdur. Bu zayıflık anı, düşmanlarınızın beklediği şey olabilir. Rüyada muska istemek, kötü bir şey yapma girişiminize yorumlanır.
Muska tatlısını ideal koşullarda saklarsanız kapınıza geldiği ilk günkü tazeliğini ve muhteşem lezzeti ve uzun süre koruduğunu siz de fark edebilirsiniz. Serin ve kuru bir ortamda muhafaza etmeniz ve üzerini açık bırakmamanız tazeliğini koruması için yeterli bir önlemdir.
"Kim,kendisine fayda verdiğine veya kendisinden zararı giderdiğine inanarak muska takarsa, Allah hayatta onun hiçbir işini tamamlamasın. Kim, kendisinden göz değmesini (nazarı) uzak tuttuğuna inanarak nazarlık takarsa, Allah ona rahatlık ve huzur vermesin." (İmam Ahmed, hadis no: 16951.)
Din İşleri Yüksek Kurulu
Dolayısıyla bu tür cihazlara Kur'ân-ı Kerîm programlarının yüklenmesinde ve bu cihazların çanta veya cepte taşınmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ayrıca söz konusu programların kapalı olması şartıyla bu tür cihazlarla tuvalet vb. yerlere girilmesinde de herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Besmele ve niyet unutulduğunda gusül veya abdest sahih olur mu? Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir.
Sol ayakla tuvalete girme, sağ ayakla çıkma meselesi, Efendimizin (a.s.m) “onurlu işlerde sağını, bayağı işlerde solunu kullanması” prensibinden alınmış ve fıkıh kaynaklarında bir edep, bir sünnet olarak telakki edilmiştir (bk. Gazalî, İhya, 1/136; V. Zuhaylî, 1/203).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri