Mute Muharebesi, 629 yılında gerçekleşen, Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu ile Müslümanlar arasındaki ilk muharebedir. Bu muharebe, aynı zamanda tarihte Müslümanlar ile Hristiyanlar arasında gerçekleşen ilk muharebedir.
Hz. Muhammed'in, Hristiyan olan Gassani Devleti'ni İslam dinine davet etmek için gönderdiği elçinin, Busra Valisi Şürahbil tarafından öldürülmesi üzerine gerçekleşen Mute Savaşı; 629 yılında yapılmıştır.
Mute savaşının sonuçları şu şekildedir: Müslümanlar tam bir zafer elde edemediler fakat Bizans da zafer kazanamadı. Sayıca Bizans ordusu üstün olmasına rağmen galip olamamıştır. İslam uğruna mücadelede kutsaliyet anlaşılmıştır ve Müslümanlar tüm dünyada tanınmaya başlamıştır.
Müslümanlar bu geri çekilme sırasında ok atışlarına devam etmiş ve Bizans birliklerine çok büyük kayıplar yaşatmıştır. Bu kayıplar sonucunda ise Bizans orduları geri çekilmek zorunda kalmıştır. Bizans ordularının geri çekilmesiyle birlikte Mute Savaşı'nda Müslümanlar büyük bir zafer elde etmiştir.
Enes b. Mâlik Hz. Peygamber'in vefatına kadar on yıl onun hizmetinde bulundu. Resûl-i Ekrem'in terbiyesiyle yetişen Enes onunla birlikte Hudeybiye Antlaşması, Hayber seferi, Umretü'l-kazâ, Mekke'nin fethi, Huneyn Gazvesi, Tâif Muhasarası ve Vedâ haccında bulundu.
İlgili 20 soru bulundu
Muhammed'in Asr-ı Saadet'te düşmanla yaptığı savaş olarak biz sadece, Bedir, Uhud, Hendek, Hayber savaşını biliyoruz. Halbuki o devirde yapılan savaş sayısı bunlarla sınırlı değildi. Hz. Muhammed hayatı boyunca yirmiden fazla savaşa katıldı.
- Hudeybiye anlaşmasının yapıldığı hicri 6. yılından itibaren, ta Mekke'nin fethinden sonrasına kadar, Medine'ye elçiler ve heyetler geliyordu. Hz. Peygamber (asm), yoğun bir şekilde dışarıdan gelen ve İslam'ı yakından öğrenmek isteyen insanları kabul etmekle meşgul olduğu için, bu savaşa katılmamış olabilir.
Hatice, tavsiyeler üzerine ahlâklı ve emin bir genç olarak bilinen Hz. Muhammed ile ortaklık anlaşması yapmıştır, kölesi Meysere'yi de hizmetine vererek Şam'a göndermiştir.
MUTE SAVAŞI KISACA ÖZETİ
Peygamber savaşa katılmadığı için "gazve, ba's (ordu), yevm" olarak adlandırılan ve üç kumandan tayin etmesinden dolayı da "ceyşü'l-ümerâ" denilmiştir. Şürahbîl, Hz. Muhammed'in elçi olarak gönderdiği Hâris b. Umeyr'i şehit etmesinden sonra savaş başlamıştır.
İki ordu Mûte'de savaş düzenine geçti (Cemâziyelevvel 8 / Eylül 629). Birinci kumandan sıfatıyla sancağı taşıyan Zeyd b. Hârise daha savaşın başında şehid düşünce kumanda Ca'fer b. Ebû Tâlib'e geçti.
Peygamber Hira mağarasında ilk vahyi alınca hemen sevgili eşi Hz. Hatice'ye koştu ve “Bana neler oluyor Hatice?” dedi. “Kendimden endişe ediyorum.” Hz. Hatice ellerini, eşinin tere batmış alnında gezdirirken onu şöyle teselli etti: “Yemin ederim ki Allah hiçbir zaman seni utandırıp üzmez.
İslam literatüründe Muhammed'in katılıp bizzat komuta ettiği askeri harekatlara gazve denilir. Emrini verdiği fakat bizzat katılmadığı askeri harekatlara da seriyye denilmektedir.
Peygamber (asm) insanların zorla İslâm'ı kabul etmeleri için değil, tebliğin önündeki engelleri kaldırmak için savaşmıştır. Hz. Peygamber (asm), bazen bir talep karşısında bazen de herhangi bir talep olmaksızın, sırf İslâm'ı tebliğ gayesiyle bazı kabile ve devletlere heyetler göndermiştir.
Uhud Muharebesi, 23 Mart 625 tarihinde (Hicri: 3 Şevval 7) İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslüman ordusu ile Mekkeli Ebu Süfyan'ın ordusu arasında, Medine yakınlarındaki Uhud Dağı'nda gerçekleşen muharebedir.
Genellikle İran'da ve Şiiler arasında görülen mut'a nikahı, belli bir ücret karşılığında, belli bir süre için, şahit şartı olmaksızın, cinsel yönden yararlanmayı ifade eden sözlerle yapılan nikaha deniyor. Ağırlıklı olarak İran'da uygulanan bu nikah türüne farklı ülkelerde bulunan Şiiler arasında da rastlanıyor.
Peygamberimiz mute savaşına katılmamıştır. Fakat Bedir , Uhud ve Hendek savaşlarına katılmıştır.
Seriyye (Arapça: سریه), İslam peygamberi Muhammed döneminde, Muhammed'in bizzat katılmadığı askerî harekâtlardır. Seriyyelerin sayısı konusunda 35 ila 66 arasında rakam verilmektedir. Bunun sebebi, harekâtların nitelendirilmesindeki farklılıklardır. Seriyyelerden olmasına karşın Mute Savaşı, gazve olarak anılır.
Hz. Muhammed, Hz. İbrâhim'in oğlu İsmâil'e nisbetle İsmâilîler diye de anılan ve iki büyük Arap topluluğundan birini teşkil eden Adnânîler'e (Arab-ı müsta'ribe) mensuptur (diğeri Arab-ı âribe, Kahtânîler'dir).
Rebîa, Şeybe b. Rebîa ve Ukbe b. Ebû Muayt'ın içinde bulunduğu yedi kişi hakkında beddua etmiş ve hadisin râvisi İbn Mes'ûd'un bildirdiğine göre bu kişilerin hepsi Bedir Savaşı sırasında öldürülmüş, böylece Peygamber'in bedduası yerini bulmuştur (bk. Müsned, I, 393, 397).
Değerli Kardeşimiz; En doğru bilgiye göre Peygamber Efendimiz (asm) kendi eliyle Ubeyy bin Halef'ten başka kimseyi öldürmemiştir.
Bafeus/Bapheus veya Koyunhisar Muharebesi, 18 Temmuz ve 27 Temmuz 1302 tarihleri arasında Osmanlı Devleti ile Bizans İmparatorluğu'nun yaptığı muharebe. Koyunhisar Savaşı Osmanlı Devleti ve Bizans İmparatorluğu arasında yapılan tarihteki ilk silahlı çarpışmadır.
Tarihte, bu iki devlet arasında gerçekleşmiş olan ilk Osmanlı Bizans antlaşması Koyunhisar Savaşı'nın ardından 1307 tarihinde yapılmıştır.
Bizans İmparatorluğu ile yapılan Pasinler Savaşı Büyük Selçuklu ve Bizans karşılaşması 10 Eylül 1048 tarihinde yapılmıştır. Türkler ve Bizans arasında yapılan ilk savaş olma özelliği taşımaktadır. Pasinler Savaşı'nın en önemli özelliği bir Türk Devleti'nin Bizans İmparatorluğu'na karşı yaptığı ilk savaş olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri