Hz.Peygambere İslam'ın gelişinin yedinci yılında başlayan ve onuncu yılında sona eren Boykot olayı, Mekkelilerin Hz.Peygamber ve onu savunan akrabaları Haşim oğullarına uyguladıkları ilginç bir baskı yöntemi olarak ve bir o kadar da bu üç yıl boyunca meydana gelen diğer bazı olayları ile dikkat çekmektedir.
Boykot yılları hangi tarihler arasında gerçekleşmiştir? Cevap: 617-620 tarihleri arasında sürmüştür, yani boykot yılı 3 yıl sürmüştür. Peygamber efendimiz zamanında yapılmış olan bir tür zulümdür. 617 yılında Müslümanların dininden vazgeçmesi için, onları durdurmak amacıyla yapılmış olan eylemdir.
Mut'im'in müslümanların Ebû Tâlib mahallesinde kuşatılması esnasında onlara gizlice yiyecek gönderdiği bilinmektedir. Ayrıca birkaç arkadaşıyla beraber boykotun kaldırılması için çaba göstermiş ve sonunda boykotu kaldırma kararını açıklama ve Kâbe'nin içinde asılı boykot metnini kaldırma görevini üstlenmiştir.
Bi'setin yedince senesi Muharrem ayı başında başlatılan bu boykot tam üç sene sürdü. Bu zaman zarfında müşriklerin Müslümanlara çektirdikleri sıkıntı, açlık ve kıtlık da İslâm'ın gelişmesine engel olamadı.
Peygamber (s.a.s) Ömründe 1 Kez Hac Yapmıştır - YouTube.
İlgili 24 soru bulundu
Hz.Peygambere İslam'ın gelişinin yedinci yılında başlayan ve onuncu yılında sona eren Boykot olayı, Mekkelilerin Hz.Peygamber ve onu savunan akrabaları Haşim oğullarına uyguladıkları ilginç bir baskı yöntemi olarak ve bir o kadar da bu üç yıl boyunca meydana gelen diğer bazı olayları ile dikkat çekmektedir.
Boykot Dönemi: ---Peygamber efendimiz zamanında yapılmış olan bir tür zulümdür. 617 yılında Müslümanların dininden vazgeçmesi için,onları durdurmak amacıyla yapılmış olan eylemdir. Örneğin bir müslüman satıcıdan bir şey alamaz ister parası olsun olmasın herkes aç kalmıştır.
Arap tarihinde örneğine rastlanılmayan ilginç bir kitlesel cezalandırma yöntemi olan boykot, Müslümanlara karşı uygulanmış gibi algılanmaktadır. Oysaki boykot, sadece Hz. Peygamber'i koruyan Hâşimoğulları'nın inanan-inanmayan tüm bireylerine uygulanmıştır.
Hüzün Senesi, Hüzün Yılı ya da Senetü'l-Hüzn, Miladi takvimde yaklaşık 619 yılına denk gelen ve Hicrî takvimde yer alan bir yıldır. İsminin nedeni, İslam peygamberi Muhammed'in, hem amcası Ebu Talib'i hem de ilk eşi Hatice'yi aynı yıl içerisinde art arda kaybetmesidir.
Selanik Kuşatması, 617 ya da 618'de, bölgedeki en büyük Bizans kalesi olan Selanik kentinin, Avarlar ve kentin yakınına yerleşmiş olan Slav kabileleri (Sclaveni) tarafından başarısızlıkla sonuçlanan kuşatılması. Saldırı, Avarların kenti alması için en son ve en organize girişimdir.
8. yüzyıl Arap tarih bilimcisi İbn-i İshak'ın siyer kaynaklarındaki anlatımlarına göre Peygamber Muhammed, 12 yaşındayken amcası Ebu Talib ile birlikte Şam kentine ticaret için giderken, Busra bölgesine geldiklerinde Bahira, yolda kafileyi durdurmuştur.
Peygamber 35 yaşından sonra Hira'da uzlete çekilmiştir. O burada vahiy alana kadar zaman zaman tek başına kalmıştır. Vahiy meleği ilk vahyi burada iken getirmiştir.
Boykot eyleminin tarihi muhtemelen insanlık tarihiyle eşittir. Fakat “boycott” şeklinde dolaşıma girmesi 19. yüzyıla denk gelir. Organize bir baskı olan boykot, İngiliz Yüzbaşı Charles Cunningham Boycott'ın (1832-97) soyadından dünya literatürüne, oradan da dilimize geçmiştir.
Etimolojik. Boykot kelimesi İngilizceye İrlanda Toprak Savaşı sırasında gayrimenkul kira vekili olan Captain Charles Boycott'un soyadından girmiştir. 1880'de hasatların düşük olması yüzünden Lord Erne, topraklarında çalışan halka %10 indirim yapmayı teklif eder.
Boykot, Müslümanların inançlarını değiştirmeleri veya sessiz kalmaları için baskı yapmayı amaçladı. Peygamber'in rolü: Peygamber Muhammed (sav), Müslümanları desteklemiş ve onların haklarını savunmuştu. Müşrikler, Peygamber'in etkisini azaltmak ve Müslümanlara karşı baskı uygulamak için boykota başvurdular.
Bu silah ambargosu nedeniyle Türkiye'de ABD'den alınan silah ihtiyacı gözden geçirildi ve Türk Savunma Sanayisi'nin kurulmasına karar verildi. ASELSAN ve ROKETSAN gibi önemli Türk Savunma Sanayisi firmaları bu dönemde kuruldu. Silah ambargosu 1978 yılının eylül ayı sonunda ABD Kongresi'nin kararıyla kaldırıldı.
Müslümanlar, müşriklerin boykotundan başarı ile çıksa da onların bu sevinci uzun sürmedi. Risaletin onuncu yılında ise, Peygamber Efendimizi himaye ederek her zaman destekleyen iki yakını vefat etti. Allah Resulü bu duruma o kadar üzülmüştü ki bu seneye hüzün yılı ismi verildi.
Başka bir anlatımla boykot, arz edilen ürünlerinin alınmamasına, talebin azaltılması demek. Adını sık sık duyduğumuz ambargo ise doğrudan arz cephesini hedef alır. Yani bir ülkenin ürünlerini (örneğin petrol) piyasaya sürmesinin önlenmesi.
Bunun üzerine toplanıp müslümanlara karşı şu boykot kararlarını aldılar: “Bundan sonra müslümanlarla ve onları himaye edenlerle, Muhammed'in akrabası olan Haşimoğulları ile hertürlü alakayı kesecekler, Onlarla hiç kimse görüşmeyecek, alışveriş etmeyecek, kız alıp-vermeyecektir.”
Belli bireyler veya teşebbüslerle iş yapmamaya yönelik anlaşmalar, boykot olarak adlandırılmakta ve özellikle boykot yapan teşebbüsler piyasa gücüne sahipse bu davranışları yasaklanabilmektedir. Bu şekildeki grup boykotları örneğin bir fiyat tespiti anlaşmasına yönelik olarak kullanılıyor olabilir.
Müşrikler, Müslümanlara karşı aldıkları kararları yazılı hale getirip daha etkili olması için Kâbe duvarına asmışlardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri