Sözlükte “almak, tutmak, avucunda tutmak, sahip olmak; daraltmak” mânalarındaki kabz kökünden sıfat kuruluşunda bir isim olup Allah'a nisbet edildiğinde “rızkı daraltan; canlıların ruhunu alıp hayatlarına son veren” anlamında kullanılır (İbnü'l-Esîr, en-Nihâye, “ḳbż” md.; Lisânü'l-ʿArab, “ḳbż” md.).
Dışkılama sıklığında azalma olması ile birlikte aşırı zorlanma, alt karın bölgesinde dolgunluk hissi, sert dışkı, dışkılama olduğu halde tamamen rahatlayamama hissi gibi şikayetlerin bulunmasına kabızlık denir. Kabızlıkta dışkılama sıklığı haftada üçten daha azdır.
- Bu ism-i şerifi zikir saatlerinde ''Ya Kâbıd'' diye 903 kere okunur ise kişiler en kısa zamanda muratlarına nail olur ve Allah o kişilerin bütün işlerini yoluna koyar. - Günlük olarak bu ism-i şerifi 903 kere ''Ya Kâbıd'' diyerek tekrar edilir ise kişi bütün sıkıntılarından kurtularak kalbi temizlenir ve arınır.
el-Kuddûs (الْقُدُّوسُ) : Eksiklik ve kusurlardan münezzeh/uzak olan, bütün kemâl sıfatları kendisinde toplayan.
Arapça kökenli Kabid ve Kabz kelimeleri aynı kökten türemiştir ve her iki kelime de daraltan, azan, kısan anlamına gelir. Esmaül Hüsna'da ye alan El-Kabid ismi dilediğinin rızkını kesen, muhtaç ve aciz bırakan demektir.
İlgili 27 soru bulundu
El Kâbıd zikri ile birçok fayda elde şansı bulunmaktadır. - ''Ya Kâbıd'' diyerek 903 kere bu ismi okumak gerekmektedir. Bu Esma-i şerif okunduğu zaman kişiler zulümden kurtulabilir. - Bu ism-i şerifi zikir saatlerinde ''Ya Kâbıd'' diye 903 kere okunduğu zaman Allah bu kişiye yardım eder ve işleri yoluna girer.
“Yaymak, genişletmek, uzatmak” anlamındaki bast kökünden sıfat kuruluşunda bir isim olup Allah'a nisbet edildiğinde “rızkı genişleten, lutuf ve keremini esirgemeyen; ruhları bedenlerine yayan” mânalarına gelir.
- Her gün bir bardak suya ''Ya Bâsıt celle celâlühû'' 72 kere okunur ise kişinin kalbinde hikmet pınarları kaynar. - Her gün ''Ya Bâsıt, Allâmü'l-guyûb celle celâlühû'' zikrine devam edilir ise rızk artar ve unutkanlıklar kişilerde var ise geçer.
Esmaül Hüsna, günün her anında okunması tavsiye edilir. Allah'ın isimlerini anlam ve tılsımına sığınarak okumak, insan gönlüne ve ruhuna şifa olur. Manevi anlamda ruhu besler ve Allah'a bağlılığı arttırarak ibadetlerdeki hassasiyeti arttırır.
İsmin çoğulu olan “esmâ” kelimesi ile “en güzel” anlamındaki “hüsnâ” kelimesinin oluşturduğu bir sıfat tamlaması olan “esmâ-i hüsnâ”, “en güzel isimler” anlamında Yüce Allah'ın isimleri için kullanılan bir terimdir. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Allah, kendisinden başka ilâh olmayandır.
Allah lafzı, yüce Yaratıcımız'ın özel adıdır. Sahih olan görüşe göre hiçbir kelimeden türememiştir. Başka hiçbir varlığa isim olarak verilmemiştir, verilemez de. "Allah" ism-i şerifi, diğer bütün isimleri içinde toplar; hepsinin manasını ihtiva eder.
Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ya Kerim zikri 100 defa rızık ve bereket için günlük okunur. Yüce Allah'ın Rahman, Rahim ve Kerim isimlerinin faziletleri sayılamayacak kadar çoktur. Allah'ın selamı ve selameti üzerinize olsun.
Gece ve gündüz vakitlerinde 1000 kez El Vali esmasını okuyan ve bu ismi şerifi dile getirenler veli kullar mertebesine yükselirler ve evliyalar ile görüşebilirler. Bu hayatta olan her şey insanda büyük bir merak uyandırabilir. Bu nedenle El Vali esması okunmalıdır.
kabız - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳābḍ قبض “tutma, sıkma” sözcüğünden alıntıdır.
Kabızlığın en sık nedenleri, yeterli su içilmemesi, lif açısından zengin meyve, sebze ve gıdaların az ya da hiç tüketilmemesi, çok az hareket etmek, dışkılama gereksinimi olduğu halde tuvaleti tutmak, bazı hastalıklar için kullanılan ilaçlar, stres ve depresyon, yeme bozukluğu ve egzersiz yapılmamasıdır.
Kabızlık veya diğer latince ismiyle 'konstipasyon' için sert dışkılama, tam olmayan boşalma hissi, boşaltmaya yardımcı destekler kullanılması (parmak gibi) anlamına da gelir.
El-Kaviyy: Kudreti en üstün. El-Metîn: Çok güçlü.
Lâilâhe illâllâhü rabbü's-semâvâti verabbü'l-'ardı verabbü'l-'arşi'l-kerîm. *"Sıkıntıya düşen veya borçlanan, bin kere "La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim" derse, Allahü teâlâ işini kolaylaştırır."
El-Vedud esması sevmek ve sevilmek terimlerini içerdiği için, bununla yapılan dualarda aynı niteliğe sahip olmaktadır. Yani bu esma ile dua eden kul hem Allah için herkesi sevmekte hem de toplum tarafından sevilmektedir.
Haceti olan kişilerinde 16.641 kez “Ya Latif” esmasını zikir vaktinde okuması gerekir. Zor bir durumdan kurtulmak isteyenler de 129 defa “Ya Latif” esmasını namazlardan sonra zikir yapmaktadır. Hastalıklara ve güçlüklere karşı dayanıklı olmak için 129 defa zikretmelidir.
Sonsuz kudret ve mağfiret sahibi Allah'tan yardım dilemek için El Vasi zikri günde 99 kere zikredilmelidir.
5 vakit namaz kılındıktan sonra 573 kez “Ya Bâis celle celâlühû” zikrine devam eden kişiler güçlü irade sahibi olur. - Dedikodulardan kurtulmak için Yâ Bâis ismi 7073 kere okınmslıdır. - Her gün 573 kez “Ya Bâis Ya Fettâh celle celâlühû” ismi zikir edilir ise kişinin kazancı artr.
“Korumak, görüp gözetmek, ihmalkâr ve gafil davranmayıp dikkatli ve basîretli bulunmak; anlayıp bellemek, ezberlemek” anlamlarındaki hıfz kökünden sıfat olup “koruyan, hiçbir şeyin kaybolmaması ve ihmal edilmemesi için gerekli tedbirleri alan” demektir.
Allah Celle Celaluhu (CC) Türkçe olarak “Onun şanı ne yücedir” anlamına gelir. Allah'ın şanı yücedir ve bizlere sonsuz nimetler sunmuştur. Bu övgüye Allah Teala'nın ihtiyacı yoktur. Ancak Allah Celle Celaluhu demek, her şeyin sahibi olan Rabbimize saygımızı göstermemize yardımcı olur.
Er Rezzak, Esma-ül Hüsra'da geçen Allah'ın isimlerinden biridir. Er-Rezzak anlamı bakımından rızka kefil olmak ve onu vermek anlamına gelmektedir. Kur'an'ı Kerim'de Hud suresi içinde yer alan Er- Rezzak ismi hayırlı bir fazilete sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri