İsnadın tarafları olan müsnedün ileyh ve müsned, bir cümlenin asgari iki temel rüknüdür. İlki, hakkında yargıda bulunulan, ikincisi ise yargının kendisidir. Bir cümlenin temel ögeleri olan mübtedâ ya da fail, müsnedün ileyhe; haber ya da fiil ise müsnede karşılık gelmektedir.
Meânî ilminde isnad, müsnedle (yüklem) müsnedün ileyh (özne) arasındaki illiyet belirtmeyen yoruma dayalı anlam ilişkisini ifade eder. “İki kelime veya terkip arasında tam bir anlam bildiren ilişki” olarak da tanımlanan isnâd, müsned ve müsnedün ileyh olmak üzere iki temel unsurdan oluşur.
İsnad, cümledeki öğeleri birbirine bağlamayı sağlayan, görülmeyen, yani lafzî olmayan bir bağdır. Başka ifade ile isnad, kendisinin iki rüknü olan müsnedi ve müsnedün ileyhi birbirine bağlayarak kelamın oluşmasını sağlayan temel unsurdur. Müsnedün ileyh, hakkında yargıda bulunulan, müsned ise yargının kendisidir.
Sözlükte “dayanmak, yaslanmak, itimat etmek” manasındaki “sened” kökünden türeyen isnad, “temellendirmek, dayamak; sözü söyleyenine kadar ulaştırmak, bir sözün, bir rivayetin geliş yolunu haber vermek, ilk kaynağa kadar götürmek” anlamlarına gelmektedir.
İsnad, “sözü söyleyenine kadar ulaştırmak ve bir rivayetin geliş yolunu haber vermek” anlamlarına gelir. “Sözünün senedi nedir?” örneğinde olduğu gibi sözün kaynağını sorgulamak ve belirtmek için “isnad” sözcüğü ile aynı kökten gelen “sened” kelimesi kullanılır.
İlgili 17 soru bulundu
Fasl kavramı, cümlenin cümleye atfının terk edilmesi; vasl ise, bir cümlenin diğer bir cümleye vâv ( و) edatı ile atfedilmesi anlamına gelmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan isnad kelimesi, send fiilinden türetilmiştir. Send, bir yana dayanmak ya da birini desteklemek anlamına gelirken, isnad kelimesi öne sürülen bir fikri temellendirmek demektir. ''Suç isnat etmek'' ise birine iftira atmak ve kara çalmak manasına gelir.
Meânî ilmi Kazvînî ile birlikte sekiz temel konuda odaklanmıştır. Bunlar müsnedün ileyhin halleri, isnadın halleri, müsnedin halleri (fiil veya fiilimsi şeklinde), müsnedle ilgili öğelerin (müteallikāt) halleri, inşâ, kasr, fasıl ve vasıl, îcâz-ıtnâb-müsâvâttır.
Arap dilinin edebî inceliklerle ve sanatlarla ilgili olan bilim dalına “belâgat” denmiştir. Genel kabule göre bu ilmin alt disiplinleri meânî, beyân ve bedî' ilimleridir.
Üç temel disiplinden biri olan Bedî ilmi, edebî sanatları içeren bir ilim dalı olup, lafızla ilgili sanatlar ve anlamla ilgili sanatlar olmak üzere iki kısma ayrılır.
Bir edebiyat terimi olarak bedî', edebî sanatlarla örülü ifadenin lafız bakımından kusursuz, mâna bakımından mâkul ve aynı zamanda bir âhenge sahip olmasının usul ve kaidelerini inceleyen ilim demektir.
İsnat yeteneği, anlama ve isteme yeteneğidir. İsnat yeteneğinin esasına ilişkin tartışma ve anlayışlar, insan iradesinin serbest olup olmadığı hususunda cereyan etmektedir.
“Madde 271- (1) İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.”
Objektif isnadiyet öğretisi; neticenin failin bir eseri olarak görülüp görülemeyeceğini incelemekte, normatif bir değerlendirme ile sorumluluğu tespit etmeye çalışmaktadır. Objektif isnadiyete ilişkin bir karara varılması için öncelikle eylemin nedensel olup olmadığı araştırılır.
Vasıl kelimesinin sözlük anlamı ulaşmaktır. Bu kelimesi mecazen hasret duyulan birine kavuşmak manasında da kullanılır.
Arap belâgatında cümlelerin “ve” bağlacı ile birbirine bağlanması anlamında meânî terimi. Arap edebiyatında cümlelerin “ve” bağlacı ile birbirine bağlanmaması anlamında bir meânî terimi. Resmî yazışmaları belirten edebî tür, dil bilimi ve fıkıhta haber karşıtı olarak kullanılan bir ifade kategorisi.
Arapça kökenli olup zaman içerisinde dilimize kadar uzanan kelimelerden biridir. Belirli bir dönem karşı karşıya kalınan durum için fasıl kelimesi kullanılmaktadır. TDK sözlük anlamında da belirli bir durum anlamına gelmektedir.
Asılsız ihbar veya şikayet başvurusu yapılması halinde savcılık veya kolluk tarafından soruşturma başlatılması şart olmayıp, ihbar veya şikayetin objektif olarak soruşturma başlatmaya elverişli nitelikte olması suç uydurma suçunun meydana gelmesi için yeterlidir.
5326 sayılı Kabahatlar Kanununun 42/A maddesinde yer alan “112 Acil Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere bu Kanuna göre il valileri tarafından ikiyüzelli türk lirası idari para cezası verilir. Tekerrür halinde bu ceza iki katı olarak uygulanır.” Hükmü yer alır.
CMK'nın 286. maddesinin 1. fıkrasına göre; bölge adliye mahkemesi ceza dairesinin bozma dışındaki kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulabilecektir. Şu halde bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin bozma karalarına karşı temyiz yoluna gidilemeyecektir.
İstinat duvarı, arkasında kalan zemin hacmini tutmak amacıyla yapılan bir tutma yapısıdır. Sıklıkla derin kazılarda ve şevlerin stabilitesini tahkik etmek için inşa edilir. Kazıklı, ankrajlı ve kemer kirişli bir istinat duvarı. Kırma taş, beton ve betonarme olarak inşa edilebilir.
Ceza hukukunda bir kişinin işlediği bir suçtan dolayı sorumlu olabilmesi için araştırılması gereken hususlardan birisi de isnat yeteneğidir.İsnat yeteneği, failin doğruyu yanlıştan, haklıyı haksızdan ayırabilme ve buna göre davranabilme yeteneğine sahip olmasıdır.İsnat yeteneği, anlama ve isteme yeteneklerinden ...
5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 127. Maddesinin (Ġsnadın Ġspatı)… davalarında, sanık, isnadın doğruluğunu ispat hakkına sahiptir. Bunun dışındaki hallerde ispat isteminin kabulü, ancak isnat olunan fiilin doğru olup olmadığının anlaşılmasında kamu yararı bulunmasına veya şikâyetçinin ispata razı olmasına bağlıdır."
Tevriye, anlamla ilgili edebî sanatlardan biri. Sesteş bir kelimenin bir dizede, beyitte, dörtlükte iki gerçek anlama gelecek biçimde kullanılmasına ve bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmeye tevriye sanatı denir. Örtmek, meramı gizlemek demektir.
Belagat sözlükte “sözün fasih ve açık seçik olması” anlamına gelen bir mas- dardır. Terim olarak biri “meleke”, diğeri “ilim” olmak üzere iki manada kul- lanılmıştır. Meleke olarak belagat, sözün, fasih olmakla birlikte yer ve zamana da uygun olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri