Hint Okyanusu'ndan Himalayalar'a doğru esen rüzgarlar, Haziran gibi başlayıp ekime kadar süren muson yağmurlarını getirir. En çok yağış da ağustos ve eylül aylarında görülür. Muson yağmurları genellikle kısa sürelidir ancak oldukça yoğun sağanak yağışlardır.
Muson ikliminin en çok görüldüğü yerler Asya ülkelerdir. Bazı yerlerde bu iklimin çok daha büyük etkileri vardır. Muson iklimi ve savan iklimi benzerlik gösterse de muson ikliminde yaz aylarında daha fazla bir yağış olur.
Özel coğrafi koşullarından dolayı muson iklim bölgesinde yer alan Hindistan'da muson döneminde şiddetli sağanak yağışlar görülür. Mayıs sonlarına doğru muson ilk işaretlerini göstermeye başlar, haziranın ilk haftası ise güney kıyılardan ülkeye girer ve temmuz ayında tüm ülkeyi kaplar.
Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür. Buralarda Yaz mevsimleri ılık ve yağışlı , kışlar kuru ve soğuk geçer. Bu yönüyle savan iklimi ile benzerlik gösterir.
Özellikle Güney Asya, Güneydoğu ve Doğu Asya muson ikliminin, dolayısıyla muson yağmur ormanlarının yoğun olarak görüldüğü yerler… Biraz daha yakınlaşırsak Hindistan, Tayland, Vietnam, Japonya, Bangladeş, Çin'in güneydoğusu, Endonezya gibi ülkeleri sayabiliriz.
İlgili 30 soru bulundu
Muson Yağmurları
Çünkü yıllık ortalama yağışın yüzde 80'inden fazlası yaz mevsiminin 3 yağışlı ayında (Temmuz, Ağustos ve Eylül) alınır. Bu nedenle, yağışlı mevsim çok fazla su akışı sağlarken, kurak kış ve kurak yaz mevsimlerinde belirgin su açığı vardır çünkü kurak mevsimler ayda 25 mm'den az yağış alan dönemlerdir.
Türkiye'de muson ikliminin görülmemesinin en temel nedeni ;iklimin oluşması için gereken özellikler Türkiye'de yoktur. Yani muson iklimi birleşik bulunan büyük bir kara parçası ile geniş bir denizin, sıcaklık ve basınç farkı ile görülebilir.
Muson yağışları denildiğine akla ilk "Asya musonu" gelse de bunun dışında ABD'nin güneybatı kıyılarını ve Meksika'yı etkileyen, Meksika musonu veya Arizona musonu da denilen Kuzeybatı Pasifik Musonu da bilinen mevsimsel yağışlar arasında yer alıyor.
Ekvatoral İklim
Ekvator çevresinde, 0° – 810° Kuzey ve Güney enlemleri arasında görülür. Ekvatoral iklimde yıllık ortalama sıcaklık 25°C dolayındadır. Ekvatoral iklimde yıllık sıcaklık farkı 2 – 3°C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den fazladır.
Muson İklimi Nerelerde Görülür? Genellikle Muson rüzgarlarının etkili olduğu Güney Doğu Asya ülkelerinde görülen bu iklimin en tipik örneklerine Pakistan, Hindistan, Vietnam, Kamboçya Tayland gibi Asya ülkelerinde rastlamak mümkündür.
Muson iklimi, Asya'nın belli bölümlerinde görülen iklim tipidir. Başta görüldüğü ülkeler şu şekilde sıralanır. Hindistan, Vietnam, Bangladeş, Güney Kore, Çin ve Japonya'dır. Ayrıca Endonezya, Avustralya'nın kuzey kıyıları, Tayland ve Madagaskar Adası Muson iklim tipinin görüldüğü diğer bazı yerlerdir.
Özellikle sellere ve görüldüğü yerlerde büyük yağışlara neden olan muson yağmurları üç aylık yaz döneminde etkilidir. Karaya göre daha soğuk olan hint okyanusundan karaya doğru esen bu nemli rüzgarlar alçak basınç alanıoluşmasına sebebiyet vererek büyük miktarlarda yağış bırakmaktadırlar.
Muson rüzgârları, özellikle Asya kıtası ile Hint Okyanusunun, yaz ve kış mevsiminde farklı ısınmasına bağlı olarak oluşan mevsimlik (devirli) rüzgâr. Muson kelimesi Arapça mevsim kelimesinden türemiştir.
Kış en yağışlı mevsim olmasına rağmen Denizel Akdeniz yağış rejimine göre oransal olarak azalır, ilkbahar yağışlarının oranı artar. Yaz aylarında neredeyse yağış yok denecek kadar azdır. Anadolu'da kıyı dağlarının iç kesimlerinde, İç ve Doğu Anadolu'nun büyük bölümünde karasal yağış rejimi etkilidir.
En fazla yağış kış mevsiminde, en az yağış ise yazın' dır.
En fazla yağış kışın, en az yağış yazın düşer. Kışın görülen yağışlar cephesel kökenlidir.
Yeryüzünde görülen; sıcak, ılıman ve soğuk iklim türleri kendi içerisinde alt dallara ayrılmaktadır. Bu ayrım yapılırken; bölgenin yağış rejimi, kış ılıklığı, yıllık sıcaklık ortalaması ve doğal bitki örtüleridir. Bu kapsamda sıcak iklimler; ekvatoral, tropikal, muson ve çöl iklimi olarak ayrılmaktadır.
Bu iklim tiplerinden B (kurak), C (kışları ılıman nemli orta enlem) ve D (kışları soğuk, nemli orta enlem) harfleri ile gösterilen iklimler Türkiye'de yaygındır. Bu iklim tiplerinin 10 alt türü ülkede görülür. Ülkede A (nemli tropikal) ve E (polar) iklimler görülmez.
Rüzgâr yüksek basınç alanından , alçak basınça doğru eser. Sonuçta Hint okyanusundan Asya kıtasına doğru güçlü rüzgârlar esmeye başlar. Yaz musonları bol yağış bırakırlar.
Mevsimlik Devirli Rüzgârlar (Musonlar)
Kış musonları karadan geldikleri için soğuk ve kurudur. Bu nedenle yağış getirmezler. Ancak okyanusu geçerken nem aldıkları için Asya'nın güneydoğusundaki adalara yağış bırakırlar.
Muson ikliminde yağışlar, muson rüzgarlarının etkisiyle oluşmaktadır. Muson rüzgarları yaz mevsiminde denizden karaya doğru estiği için yazları yağışlı, kış mevsiminde ise karadan denize doğru estiği için kışlar kuraktır.
Yaz ve kış aylarında, Asya'nın güneyinde ve doğusunda esen rüzgardır. Muson rüzgarları kışın karalardan denize, yazın da denizlerden karaya doğru eser. Asya'dan başka bir kıtada gerçek anlamıyla muson rüzgarı yoktur.
MUSON (MONSOON) [i]
Geniş kara parçaları ile hemen bitişiğinde bulunan okyanus yüzeyleri arasındaki büyük yıllık sıcaklık değişimleri ve farklılıklarından kaynaklanan mevsimsel rüzgarlar.
Dünya üzerinde 10 farklı iklim görülür. Kutuplarda genelde soğuk iklimler, orta kürede ılıman iklimler, ekvator ve çevresi ile çöllerde ise sıcak iklimler etkili olur. Dünyada görülen iklim tipleri kutup iklimi, tundra iklimi, okyanus iklimi, step iklimi, Akdeniz iklimi ve karasal iklimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri