Bebeğin üşüyüp üşümediğini ellerinden ve ayaklarından anlamaya çalışmak sizi yanılgıya düşürebilir. Çünkü eller ve ayaklar kan dolaşımının en uç kısımlarıdır. Bu nedenle bebekler üşümemelerine rağmen el ve ayakları soğuk olabiliyor. Bebek vücut sıcaklığı ideal olarak 36-37 derece arasındadır.
El ve ayaklarının soğuk olması, bebeğin her zaman üşüdüğü anlamına gelmez. Kan dolaşımının en uç noktaları el ve ayak uçları olduğu için, soğukluk görülebilir. Fakat bazı zamanlar bebeğinizin el ve ayaklarının soğuk olması, yeteri kadar ısınmadığına da işaret edebilir.
Bebeklerin dolaşım sistemleri doğduklarında tam gelişmediği için ellerinin ve ayaklarının soğuk olması doğal bir durumdur. Bebeğin üşüyüp üşümediğine ellerinden ayaklarından değil, ense, göğüs ve sırtından bakılmalıdır.
Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamanın en hızlı ve pratik yolu bebeğin ensesine ya da göğüs kısmına dokunmak. Bebeğin ensesi ya da göğsü normalden soğuksa bu durum büyük ihtimalle bebeğinizin üşüdüğüne işaret ediyor. En garanti yöntem ise bebeğin vücut sıcaklığını termometre yardımıyla ölçmek.
Şunu bilmemiz gerekir: bebekler soğuktan ve üşümekten hasta olmaz, mikrop ile karşılaşırsa hasta olur. Kışın sık görülen soğuk algınlığı, grip, boğaz enfeksiyonu, bronşit gibi kış hastalıklarının nedeni virüslerdir, bazen de bakterilerdir. Banyo sıcaklığı ve su sıcaklığı uygun ise banyo yapmaktan hasta olunmaz.
İlgili 33 soru bulundu
Ancak, eğer evin içinde klima çalışıyorsa ve bebeğin ayakları soğuyorsa ince çoraplar giydirebilirsin. Gece uyurken de aynı durum geçerlidir. Eğer bebeğinin odası soğuksa ve ayakları soğuyorsa çorap giydirebilirsin.
Bebeklerde el ayak sıcaklığı, her zaman vücutlarının geri kalanına göre daha soğuk olur. Bunun nedeni kan dolaşımının en uç noktası olan el ve ayakların daha soğuk olmasıdır.
Uzmanlar bebeklerin mümkün olduğunca az çorap giymesini öneriyor. Çünkü bebekler çıplak ayakları ile hayatı tanıyorlar. Bastığı tüm dokuları, sıcaklıkları çıplak ayakları ile keşfediyorlar. Ayrıca çıplak ayakla emeklemek, yürümek, koşmak, tutunmak çok daha kolay.
Dolayısıyla bebekler hem sıcaktan hem de soğuktan huzursuz olduklarında uykularından uyanabilirler. Bebeğinizin üşüdüğünü düşünüyorsanız ve üzerini açmasından muzdaripseniz uyku tulumu işinize yarayacaktır.
24 derece ortam sıcaklığında bebeğinize sadece uzun kollu bir body giydirmeniz yeterli olacaktır. Hava sıcaklığı 25 derece ve üstüne çıktığı zaman kumaş kalınlığı 0.5 tog olan ürünlere geçmenizi tavsiye ederiz. 25 derece ortam sıcaklığında 0.5 tog kalınlığa sahip uzun kollu body tercih edebilirsiniz.
Vücut yağ oranı düşük kişiler tarafından daha sık yaşanabilen bu durum, ayak üşümesi şikayeti olarak dile getirilir. Ancak ayak üşümesinin sebepleri beden sıcaklığının düşmesi ile sınırlı değildir. Ayak üşümesi; diyabet, anemi ve başka hastalıkların habercisi olarak da ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır.
Bebeğiniz için en sağlıklı olansa her zaman pamuklu olan uyku tulumlarıdır. Oda sıcaklığı 16 derece ve altı olmadığı sürece bebeğinizi uygun TOG değeri belirlenmiş pamuklu bir uyku tulumuyla yatırmanızı tavsiye ederim. Ama 16 derece ve altı oda sıcaklığında polar olanları da tercih edebilirsiniz.
Soğuk ayakların, hava sıcaklığından dolaşım ve sinir hasarına kadar çeşitli nedenleri olabilir. Soğuk hava, stres, yüksek tansiyon, kolesterol, şeker hastalığı, anemi, kardiyovasküler hastalıklar ve kan dolaşımı ile ilişkili birçok durum ayak üşümesi nedenleri arasındadır.
Uzmanlara göre bebek günün her saatinde yıkanabilir. Rahatladığınız ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir zaman seçebilirsiniz. Sadece bebek acıktığında veya beslendikten hemen sonra yıkamak tavsiye edilmiyor.
Bebeğin salgılarının su ile sulandırılması ve varsa ateşinin düşürülmesi nezleye en iyi gelen şeydir. Nezlede ilk 48 saat süresince yüksek ateş görülebilir. Bu durumda bebek ince giydirmeli ve ılık bir banyo yaptırılmalıdır. Bebek çok huzursuz ve ateşi 38°C'nin üzerindeyse ateş düşürücü ilaç verilebilir.
El ve ayaklarını emmeleri, onların kendi vücutlarını keşfetmeleri ve motor gelişimlerine destek olmaktadır. 02-24 aylık dönemlerinde bebeklerin motor gelişimlerini ailelerinde desteklemesi gerektiği bilinmektedir. Gelişme, beceri kazanma, farklılaşma olarak algılanmalı ve yaşına göre bu beceriler desteklenmelidir.
Bebeğin odasında sıcaklık 22-23 derece idealdir. Merkezi ısıtma sistemleri nedeniyle hava aşırı kurumuşsa, bebek odasında ıslak bir parça havlunun kurudukça ıslatılarak bulundurulması sorunu çözecektir.
Bebek Sıcaklayınca Veya Üşüyünce Ağlar
Aynı şeklide üşüdüklerinde de ağlayarak rahatsızlıklarını belli edebilirler. Ayrıca bez lastiklerinin sıkması aynı şekilde giydirilen kıyafetin dar gelmesi de bebeğin ağlama nedenlerinin arasındadır.
Ebeveynler hassasiyetlerinden dolayı genellikle bebeklerinin üşüdüğünü düşünürler. Bu nedenle özellikle gece uykusu esnasında bu durumun ortaya çıkmasından korkarak bebekleri giydirmeye ya da örtmeye yeltenirler. Bebekler de elbette gerekli sıcaklık koşulları sağlanmazsa üşüyebilirler.
Çorap ile yatmak, çorap lastiklerinin uzun süre baskısı sonucu “periferik” dolaşımı olumsuz etkiler, yani o bölgedeki kan dolaşımını bozar. Kan dolaşımının bozulması ayakta morarmalara, derinin kurumasına ve uzun vadede tırnaklarda şekil bozukluklarına bile neden olabilir.
BEBEK SOĞUKTA UYUMALI
Oysa sıcak ortamlar, Ani Bebek Ölümü için çok daha tehlikelidir. O nedenle bebeklerin yaşadığı ortamın serin olması çok önemlidir. En uygun sıcaklık 20-21 derece olmalı, daha üzerine çıkmamalıdır. Bebek uyurken çok fazla giydirilmemeli, başına şapka takılmamalıdır.
Koltuk altından vücut ısısını kontrol ederek, içine body, üstüne de tulum ya da pijama giydirmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca yün kıyafetler, bebek ve çocuklarda alerji riskini arttıracağı için doğal malzemelerden yapılmış, hava aldıran, pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir.
Bebekler oldukça gelişmiş koku ve tat alma duyularına sahiptir. Annelerini kokularından tanırlar. Anne kokusu bebekleri sakinleştirir, uykuya geçmelerini kolaylaştırır, korkularını azaltır.
Henüz yeni gelişmeye başlayan sistem nedeniyle bebekler ellerini yumruk yaparlar. Bebeklerin ellerini yumruk yapmasının en temel nedeni beyin ve vücut arasındaki sinir yapısının gelişmemesiyle alakalıdır. Bu gelişim birkaç ay sürebildiği gibi birkaç senede sürebilir.
Bebeğin elleri ve burnu soğuksa, ortam ısısı yetersiz demektir. Bu durumda vücut ısısına da bakılabilir. Üzerine bir battaniye örtülerek bebek ısıtılmalıdır. Devamlı soğuk olan bebekler iyi büyüyemezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri