“Must Have V3” kip belirteci, konuşmacının, geçmiş zamanda gerçekleşmiş bazı olaylardan yola çıkarak tahmin yürütmesi için kullanılan bir yapıdır. Bu cümle çıkarıma bağlı olup, gerçekleşmiş olması konuşmacıya göre oldukça mümkündür. Bu kip belirteci olumsuz olarak da kullanılabilir.
Perfect Modal yapıları 'can', 'may', 'should', 'must' gibi modal fiillerinden sonra "have+V3" yani fiillerin 3. hali (Past Participle) getirilerek kurulur.
Present Perfect Tense ile kurulan cümlelerde zaman belirsiz bir haldedir. Daha çok bu cümlelerde işin yapılıp yapılmadığı önemli olur. Present Perfect Tense ile kurulan olumlu cümlelerde sırasıyla; özne, have/has ve fiilin 3. hali kullanılır. I have lost my keys. - Ben, anahtarlarımı kaybettim.
Must ve have to yardımcı fiilleri ''malı,meli'' anlamı taşıyarak, her ikisi de gereklilik ya da zorunluluk bildiren cümlelerde kullanılır.
Must ile have to arasında önemli farklar bulunmaktadır. Örneğin must bazı durumların yapılması gerektiğini gösterirken aynı zamanda bir öneri olarak öne çıkarır. Mesela must önemli ve hemen yapılması gereken bazı olaylarda kullanılır. Bu bağlamda have to ise birtakım alışkanlıkları ve mecburiyetleri gösterir.
İlgili 39 soru bulundu
Must Kullanımı
Kişinin gözlemleri ve bildiği gerçeklerden yola çıkarak yaptığı mantıklı tahminler de bu kip belirteci ile anlatılır. Bununla birlikte kişinin içinde bulunduğu durumun kaçınılmazlığı ve yerine getirmekte yükümlü olduğu sorumlulukları bu kip belirtecinin bulunduğu cümleler ile ifade etmek gerekir.
► Acil durumlar söz konusu olduğunda, özne ikinci ve üçüncü şahıs bile olsa “must” kullanılır. Bu tür cümlelerde mecburiyetin kişinin kendinden mi, yoksa bir kuraldan dolayı mı ortaya çıktığına bakılmadan "must" kullanılır. - You must call the boss. He wants you urgently. (Patronu aramalısın.
Eğer, evimizi boyamış ve üzerinden zaman geçmiş ise, ve bu işin sonucu bugünü etkilemiyorsa, o zaman, "past simple tense" kullanırız. We painted our house. (Evimizi boyadık.) Buradan, "present perfect tense" (have/has + V3) sonucu günümüzü etkileyen, sonucu elimizde olan yakın geçmiş zamanı anlattığı görülür.
“Cannot Have V3” ve “Couldn't Have V3” cümle içerisinde aynı anlam ve kullanıma sahiptir. Bu yapılar geçmiş ifadelere ilişkin tahmin yürütmek için kullanılırlar. Tahmini yapan konuşmacı, söz konusu olayın gerçekleşmesinin imkansız oluşundan %99 emindir. “Can Have V3” yapısı soru cümleleriyle de kullanılabilir.
Bunların haricinde be about to, be able to, be going to, be likely to, be supposed to, had better, have to, ought to, used to, would rather, need, dare, used to, ought to kavramları da modal görevinde kullanılabilir.
Would have V3, telaffuz edilirken would have (wuld hev) yerine, kısaltılarak vulda şeklinde telaffuz edilir. Would have verb3 kalıbı İngilizce'de geçmişle ilgili koşullu olasılıklarda kullanılır.
İngilizce düzensiz fiillerin 2. halleri genellikle basit geçmiş zaman bildiren Past Tense içerisinde kullanılır. İngilizce düzensiz fiillerin 3. halleri ise Present Perfect Tense ismi verilen zaman yapısı içeren cümlelerinde kullanılmaktadır.
Edilgen cümle dizilimi sırasıyla özne + have been / has been + being + fiilin üçüncü hali (past participle – v3) (+by…) şeklindedir. Edilgen yapılı cümleler eylemi yapanın bilinmediği veya önemli olmadığı durumlarda kullanılır.
5) Needn't have+V3 (gerekmezdi)
Bu yapıyı geçmişte yapılan bir şeyin gerekli olmadığı ama gerçekleştiği durumlarda kullanırız. Örnek: You needn't have done the washing up! Bulaşığı yıkaman gerekmezdi. (Bulaşık makinemiz var, dolayısıyla gerekmezdi, ama yaptın.)
'Must' zorunluluk ve gereklilik belirten, Türkçeye çevrildiğinde cümleye genelde '-meli,-malı' anlamı veren bir yapıdır. Aynı zamanda tavsiye verirken 'should' yerine de kullanılır, tahmin ve tavsiye cümlesi içinde kullanılabilir. You must use your calculator. (Hesap makinanı kullanmalısın.)
Örn/ Students must do their homework. > Öğrenciler ödevini yapmalı. Not: Must'tan sonra “to” eki getirilmez.
“Would Have V3” kip belirteci, Tip 3 (Type 3) koşul iç tümceciklerinde, ana tümcede sıklıkla yer alan bir yapıdır. Bu yapı, geçmişte olmamış ancak “if clause” yan tümceciğinde verilen şart yerine getirilmiş olsaydı olabilecek eylemlerden bahsetmek için kullanılır.
“Could Have V3” kip belirteci, geçmişte gerçekleşmesi mümkün olup da gerçekleşmemiş olan işleri ifade eder. Gerçekleşme ihtimali düşük olan eylemleri aktarmakla birlikte, geçmişte yaşanan durumlara bakarak, olaylarla ilgili tahmin yürütmek için de kullanılır.
İşin özünde hatırlaman gereken şey şu: Could, geniş zamanda veya gelecek zamanda gerçekleşebilecek veya yapılabilecek bir şeyi anlatır. Geçmiş zamanda ise bir yetenek veya beceri belirtir. Would, belli şartlar altında olabilecek bir şeyi anlatır veya geçmiş zamanda konuşulduğunda, eskiden yapılan bir eylemi anlatır.
Have/Has been + v3'de geçmişte başlayan olay günümüzde de devam ediyordur. Ex: I have been reading this book for 2 hours. ( Kitap okuma işlemi hala devam ediyor. ) Have/Has + v3'de ise, bir olay/durum geçmişte yapılmış ama hangi zaman dilimi içerisinde yapıldığı belirsiz.
–Cümle dizilişi: Had + S + been + being + V3
–“Had” yardımcı fiilinin ardından özne ve “been” yardımcı fiili daha sonra da “being” ardından da kullanılacak fiilin üçüncü hali eklenerek Past Perfect Continuous Tense ile olumlu edilgen soru cümlesi oluşturulur.
"have fiilinin ikinci hali" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 1 sonuç had f.
must - have to/have got to. Necessity kelimesi, gereklilik ve zorunluluk anlamına gelir. İngilizcede zorunluluk bildirmek için fiillerin önüne bu anlamda kullandığımız must ve have to kalıplarını getiririz.
( yardımcı )f., i.- meli, -malı (gereklik, zorunluk, ihtimal ve kesinlik belirtip geçmiş veya şimdiki zaman için kullanılan çekimsiz bir fiil); i., k.dili şart, gereklik. He must go. Gitmelidir. He must have gone.
Nasıl ve nerelerde kullanılır? Must Türkçe olarak (–meliyim, -malıyım, -meli, malı, melisiniz, -malılsınız….) anlamlarına gelir ve zorunluluk , yükümlülük bildiren cümleler kurmak için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri