Egonun bir duyguyla ya da yeni durumla baş edemediği taktirde önceki evrelere dönmesidir.
Bazı kişilerin sevdikleri kişilerin olumlu yönlerini görüp bunları abartmasıdır. İlkel İdealleştirme: Kişi terk edilme ya da suiistimal edilme kaygıları nedeniyle kendini korumak için karşıdakini över. Hayal kırıklığı yaşadığında karşıdakileri tamamıyla kötüler.
Mantığa Bürüme (Rationalization):
Kişinin yaşadığı suçluluk, başarısızlık gibi olumsuz duygulara farklı bahaneler bulmasıdır. Diğer bir değişle kişinin olumsuz durumlar karşısında kendini rahatlatacak nedenler bulmasıdır.
Özellikle, önemli şizoid veya obsesyonel kişilik eğilimli kişilerde, bir akıl savunma mekanizması olarak görülebilir. Bir yer değiştirme biçimi olup, kişi bu mekanizma sayesinde acı veren, ama önemli impulslardan kaçarak, bir entellektüel kavramlar ve sözcükler dünyasına sığınır.
Regresyon kelime anlamıyla 'kaynağa inmek' demektir. Regresyon terapisi ile farklı travmaların neden olduğu ilişki problemleri, korkular ve takıntılar yeniden yapılandırılabiliyor. Peki Regresyon nedir? Regresyon analizi, iki ya da daha çok değişken arasındaki ilişkiyi ölçmek için kullanılan analiz metodudur.
İlgili 41 soru bulundu
Regresyon Nedir? daha kısa; kısa boylu ebeveynlerin çocuklarının da ortalama olarak anne babalarından daha uzun olduğunu belirliyor. Buna örnekteki, boy uzunluklarının grup ortalamasına çekilmesine regresyon deniyor. Regresyon, bir değişkene ilişkin ölçümlerin grup ortalamasına doğru çekilmesidir.
Korelasyon temel anlamda iki değişken arasındaki ilişkiyi göstermek için kullanılır. öğrenmenin en basit yolu bu iki değişkenin birbirlerine göre değişimini gösteren kovaryans değerini hesaplamaktır.
Gerileme: Kişilerin gereksinimlerinin yaşlarında doyurulmaması ile sonradan bu gereksinimler ortaya çıkar. Büyük birinin bebek gibi konuşması örnek verilebilir.
Bastırma (repression)
Egoyu rahatsız eden tüm dürtü, duygu ve deneyimlerinin bilinçdışına itilmesi ve orada tutulmasıdır. Çocukluğumuzla ilgili hatırlayamadığımız çoğu şey bastırma nedeniyledir. Oldukça zihinsel enerji tüketen bir savunmadır.
Depremde kardeşini kaybeden bir kişinin bu ölümü unutmak için bastırma yöntemini kullanması. Örnek 2. Çok sevdiği bir kişi ile ayrılmak zorunda kalması insanı üzebilir. Bu durumu yaşayan kişi bu durumu bastırma tekniği uygulayarak unutmak isteyebilir.
Yansıtma bireyin yaşamının farklı dönemlerinde, kaygı uyandıran herhangi bir koşulda bir savunma mekanizması olarak kullanılabilir. Yansıtmaya klasik bir örnek olarak, eşine karşı sadakatsiz olan, fakat bunu kabul etmeyip eşini diğer erkeklere ilgi duymakla suçlayan bir kişi verilebilir.
Yadsıma(İnkar)
Var olan duygu ve düşünceyi ya da durumu yok saymak, inkar etmektir.
Düşünselleştirme : Yalıtma savunmasının bir kolu gibi de açıklayabileceğimiz düşünselleştirme, bireyin duygularını benliğinden ayırmasına rağmen duygular hakkında ifadelerde bulunabildiği bir mekanizmadır. Obsesif danışanımın ne hissettiğini sorguladığım bir seansta “kötü hissedilir” şeklinde ifade etmesi bir örnektir.
Modern olmayan, avcı toplayıcı toplumlar ilkel olarak nitelendirilir. Bunun dışında, toplum içinde nasıl davranılacağını ve konuşulacağını bilmeyen kişiler için de aynı kelime kullanılır.
Saplantı(Fiksasyon) Hayat boyu bir düşünce, hareket ya da duyguya kilitlenip kalmaktır. Her evrede ego yön değiştirme mekanizmasını kullanarak cinsellik ve saldırganlık duygularını farklı bir yerden boşaltır. En önemli evre fallik evredir.
Yön değiştirme:
Kişinin isteklerini ve kızgınlıklarını gerçek kızılan kişiye değil de daha az zarar gelecek bir kişiye yöneltmesi veya o tepki yerine başka bir tepkinin gösterilmesidir.
Freud'un psikanalize genel bakış: id (Alt benlik), ego (benlik), süperego (üst Benlik) Sigmund Freud daha sonra psikanalizin “yapısal kuram”ı olarak adlandırılmaya başlanacak olan Ego ve İd kitabını 1923 yılında piyasaya sürdü. Yapısal kuram, zihni üç birim ya da “yapıya” böler: İd, ego, süperego.
İd (Alt Benlik)
İd, zihnin en ilkel ihtiyaç dürtülerini temsil eder. İnsan psikolojisinde oluşan cinsellik ve saldırganlık içtepileri id etrafında şekillenir; açlık, cinsellik, boşaltım gibi isteklerimizin temelinde o vardır.
Zaman içerisinde egonun bir parçası toplumsallaşma ve değerlerle ilgili olarak evrimleşir. Bu evrimin sonucunda gelişen parçaya süperego (üstbenlik) adı verilir. Çocuk doğduğunda ayıp, yasak, günah, başkalarının hakkı, saygı gibi kavramlara sahip değildir. Haz ilkesi yaşamını yönlendirir.
Regresyon, psikolojik açıdan gerileme yani daha önceki az gelişmiş bir aşamaya dönme anlamında kullanılır. Gerileme, benliğin bir işlevidir. Benlik güçlü olduğunda gerilemeyi kendi hizmetinde kullanarak; düşünmenin, ifade etmenin, savunmaların ve ilişkilerin biçimini belirler.
6) ÖZDEŞLEŞME (özleştirme) = Bireyin kendi özelliklerini beğenmediği durumlarda istediği özelliklere sahip olan başka biriyle veya bir grupla özdeşleşmesidir.
Bebeğin ana rahminde yaşantıladığı her şeyi becerebilme, kendine yetebilme duygusu. Bu duygu doğumdan sonra da sürer; tümgüçlü (omnipotent) yenidoğan dış gerçeğin kendisinden bağımsız olduğunu fark etmeyerek dış dünyayı kendisinin istediği zaman var ettiğini ve istediği zaman da yok ettiğini zanneder.
iki değişken arasında doğrusal olmayan, grafik gösterimde düz çizgi olmayan ilişki.
Değişkenlerin aynı ya da zıt yöndeki doğrusal hareketini ifade eden kavram, korelasyon grafiğinin yönüne göre negatif ve pozitif olarak ikiye ayrılır.
Korelasyon katsayısı -1 ve +1 arasında bir değer alır. Bu katsayının pozitif değer alması aynı yönlü doğrusal ilişkiyi, negatif değer alması ise ters yönlü bir doğrusal ilişkiyi belirtir. Nedensellik ise -adından da anlaşılacağı üzere- bir değişkenin diğer bir değişkeni etkilemesi anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri